8.11.2017 Matkailu Viking Linen joulupöytä on katettu – kammetaanko kinkku ruokaelämysten ykköspaikalta? Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Viking Linen joulupöytä syntyi Ruotsin kokkimaajoukkueen ja laivayhtiön keittiömestarien yhteispelillä. Maaliskuusta asti kehitteillä ollut makuvalikoima ei jätä kasvissyöjääkään kylmäksi. Joulubuffet on risteilyruokailuklassikko, jonka vetovoima ei osoita hyytymisen merkkejä. Juhlapöydän kattaminen perinteisellä kaavalla ei kuitenkaan riitä, sillä risteilyvieraat ovat kansaivälisiä ja ruokailutrendit ja -tottumukset muuttuvat. Toisaalta myös joulupöydän kestohiteillä on vankka kannattajakuntansa. Yhtälö on melkoinen haaste. Edellä kuvatuilla reunaehdoilla Viking Linen keittiöväki ja pitkän yhteistyön myötä apuaan tarjoannut Ruotsin kokkimaajoukkue saivat suunniteltavakseen tulevan joulukauden makuelämykset. Tavoitteena oli, että syksyllä käynnistetty pohjoismaisten ja Itämeren alueen makujen juhla saa jatkoa. – Jouluna haluamme aivan erityisesti hemmotella asiakkaitamme, kertoo Viking Linen ravintolapäällikkö Bodil Ståhl. Lopputulos esiteltiin kutsuvieraille Helsingissä keskiviikkona 8.11. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Klassikot tallella? Juhlakauden perinteistä antia ovat monen mielestä esimerkiksi graavilohi, silli, mäti, ja keitetty peruna. Eikä kinkkua, rosollia ja laatikoitakaan sovi unohtaa, lipeäkalasta puhumattakaan. Vai sopiiko? Viking Linen esittelemä kokonaisuus on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Lisäksi tarjolla on hieman uutta twistiä, eli tuttuja makuja on viilattu modernimpaan suuntaan. Kokonaisuus on kattava ja sen äärellä tyytyväisiä ovat niin joulubuffetpuritaanit kuin kasvissyöjät, mutta vannoutuneen vegaanin kannalta lisätoiveille jää varaa. Parhaiten juhlapöydän äärellä viihtyy ennakkoluuloton sekasyöjä. Makukattaus maksaa ennakkoon ostettuna 37 euroa, laivalta sen saa 39:llä eurolla. Kinkku on kunkku? Joulupöydästä on toistaiseksi turha puhua ilman kinkkukeskustelua. Viking Linen joulubuffetissa kinkkua ei ole unohdettu. Nyt se tarjoillaan kuumana ja kuorrutettuna. Lämpimien lihojen tarjoiluun tarkoitetulla työpisteellä, linjaston keskellä kokki Mika Hänninen veistää juuri uunista tulleesta kinkusta siivuja asiakkaan toiveiden mukaan. Valmista viipalekekoa ei ole luvassa. Kinkun kaveriksi on tarjolla kolmea erilaista sinappia. – Kannattaa maistaa kaikkia, ovat nimittäin erilaisia, Hänninen vinkkaa. Kinkun vierestä löytyy on tuttu rivistö joululaatikoita. Perinteisen jouluruoan ystävä kiittää, mutta muille voi suositella vilkuilua sivusuuntaan. Lisäykset kasviksia ja raikkautta Joulupöydän valikoima on arvioilta noin 20 metrin mittainen. Kylmä puoli alkaa tuttuun tapaan merellisissä merkeissä. Keulilla on kokonaisena keitetyt katkaravut, joista laivalla tuskin voidaan luopua koskaan. Mutta niitä kiinnostavampaa maisteltavaa löytyy kalapuolelta. Ruotsin kokkimaajoukkueen kippari Fredrik Andersson nostaa esiin muun muassa tyrnistä ja rosmariinista makua saavan sillin sekä kevyesti savustetun version. – Kokeilkaa ihmeessä, ette tule pettymään. Molemmat ovat useimmille taatusti jotain uutta ja viimeistään pöydässä käy ilmi, että keittiöammattilaisen kehu ei ole aiheeton. Fredrik Andersson ja Tommy Eriksson Ruotsin kokkimaajoukkueesta. Naapurimaan kokkimaajoukkueen kantaviin voimiin niin ikään kuuluva Tommy Eriksson ei ehdi suosikkejaan luettelemaan, sillä erikoisruokavalioihin liittyvät kysymykset pitävät kiireisenä. Gluteenittomuuden lisäksi täysin vegaanisten vaihtoehtojen määrä herättävät keskustelua. Kaikille ei koskaan voi tarjota kaikkea, mutta jotain mieleistä tuntuu löytyvän jokaiselle. Kasvispainotus näkyy myös joulupöydässä. Keveys on tervetullutta, mutta kovin kevyesti tuskin kukaan kuvittelee edelleenkään buffassa syövänsä. Määrään voi onneksi vaikuttaa itse ja raikkaus auttaa viihtymään ruokaelämysten äärellä, vaikka jouluruokaa olisikin jo tullut maistettua sesongin aikana. Sahramikeitetty fenkoli valkoviinikastikkeessa, siirapissa paistettu lanttu viskicheddarkuorrutuksella ja paistettu selleri hasselpähkinämajoneesilla ovat tavallaan uhka. Ne saattavat hyvinkin syrjäyttää perinteiset kinkkulisukkeet, vaikka ovatkin ensisijaisesti kasvisruokailijaa ilahduttamaan suunniteltuja. Niitä ei kannata missään tapauksessa ohittaa maistamatta. Uusista lisukkeista ehdottomia hittejä ovat myös sinappipikkelöity kukkakaali ja appelsiinikeitetty kurpitsa. Vaikka buffet-valikoima uudistui, ei viinivaihtoehtoihin ole koskettu. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Rapea jäkiruoka ja karkkipurkkipatteristo Jälkiruokapuolella vastassa on rivistö makeaa, josta kokkimaajoukkueen kapteeni Fredrik Andersson nostaa esiin yhden. Vappuherkkunakin tunnettu rosetti on nyt jouluisen makumatkan maali. – Rapeita, makeita ja niin hyviä. Näitä syö todennäköisesti vain yhden, mutta se kannattaa, lapsuusmakujen nostalgiaa korostava kokki kehuu. Todellisuudessa rosetti ei ole mikään maali. Viking Linen kattama ruokaretki jatkuu vielä ravintolasta poistuttaessa. Matkalle on nimittäin viritetty karkkipurkkien patteristo, josta aterian päättävän makeisen poimii vielä mielellään. Todennäköisesti useammankin. Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lue lisää Kaikki artikkelit 26.4.2024 Moottoripyörät Testi: Vedenpitävä reppu pyöräilyyn ja moottoripyöräilyyn – vesitiiveys menee käytettävyyden edelle 25.4.2024 Uutinen Polestar 4 kävi ensivisiitillä Suomessa – tältä näyttää auto ilman takalasia 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 23.4.2024 Uutinen Nuoret hirvieläimet etsivät nyt elinpaikkojaan – ja voivat poukkoilla liikenteessä 21.4.2024 Matkailu Atomium Brysselissä: hyppäys atomiajan unelmiin 17.4.2024 Liikenne Veroaikeet: Autoilulle keppiä ja porkkanaa 16.4.2024 Uutinen Dacia Duster alkaen 24399 euroa – eikä muitakaan hintoja tarvitse muistaa kuin kaksi 15.4.2024 Matkailu Finnairilta lisää viikkovuoroja Japaniin – uutuutena Norjan Kirkkoniemi 14.4.2024 Matkailu Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 25.4.2024 Koeajo Koeajo: Suzuki Swift – tonnikeiju tarjoaa halvalla hauskaa 25.4.2024 Ajoneuvot Nimi muutettu: Mazda 6 ei katoa, vaan muuttaa muotoaan - tällä kertaa kiinalaisena sähköautona 24.4.2024 Yleinen Uusi Tesla Model 3 Ludicrous on kolmessa sekunnissa nollasta sataan kiihtyvä perheauto, jonka saa alle 60 000 eurolla - naurettavaa 25.4.2024 Uutinen Polestar 4 kävi ensivisiitillä Suomessa – tältä näyttää auto ilman takalasia 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 22.4.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Simca Chambord V8 - ”kaunis mutta voimaton” 19.4.2024 Ajoneuvot Suomen presidentin käyttöön ensimmäistä kertaa koskaan Audi - mutta onko 1,1 miljoonan euron A8 L Security suhteessa edes kallis? Meillä on keinoja selvittää 19.4.2024 Koeajo Maistiainen: Škoda Kodiaq – suosikki nyt lataushybridinä alkaen 48955 euroa 23.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: Mercedes-Benz S124 tyylikkäämmäksi tummennuskalvojen poistolla 1.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: Toyota Yariksen avolavaversio ei ole ollenkaan hassumpi 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 9.4.2024 Autoilu Auton kilometrimittaria rukattu – mistä huijaus paljastuu? 2.4.2024 Ajoneuvot 7 vuotta vanha hybridi-Volkkari hajosi takuuaikana – korjaus kesti kuukausia, syntyi yli 14 000 euron lasku