5.10.2018

Tullin kymmenen vinkkiä matkailijalle – muistilista sujuvaan matkantekoon

Lentokone

Tulli antaa tukun ilmaisia vinkkejä, joiden avulla reissaaminen sujuu sulavasti ja laillisesti niin lähialueella kuin kauempanakin.

Matkustamista koskeva sääntöviidakko on kirjava ja moniulotteinen. Tullin kokoaman vinkkilistan avulla on mahdollista välttää monta pulmaa ennakkovarautumalla ja järkeilemällä. Lisätietolinkit auttavat jatkoselvittelyssä, jos tarvetta ilmenee. Matkasta tulee huomattavasti sujuvampi, jos siihen panostaa hieman myös ennakkovalmistelujen ja -selvitystyön osalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1. Matkustaminen lääkkeiden kanssa. Mitä pitää huomioida?

Selvitä aina kohdemaan määräykset kohdemaan viranomaisilta tai suurlähetystöstä tarvittaessa. Tulli ei anna tietoja muiden maiden tuontirajoituksista.

Tulli muistuttaa myös siitä, että on luvallista kuljettaa ainoastaan omia, henkilökohtaisesti määrättyjä lääkkeitä. Mukaan kannattaa varata vain matkalla tarvittava määrä.

Kun saavut takaisin Suomeen, on vastassa niin ikään huomioitavia rajoituksia. Ota matkalle mukaan reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai suomenkielinen yhteenveto resepteistä.

Lisätietoja löytyy muun muassa Tullin verkkosivuilta ja Kanta.fi -palvelusta.

2. Mitkä ovat matkustajatuomisten arvorajat EU:n ulkopuolelta?

Oliko se luvallinen arvo nyt 430 euroa vai 300 euroa? Riippuu miten matkustat.

Jos olet matkaillut EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolella ja palaat Suomeen maitse esimerkiksi autolla, junalla tai linja-autolla, tai vesitse tai lentäen omalla huvikäytössä olevalla vesi- tai ilma-aluksellasi, saat tuoda ostoksia henkilökohtaisissa matkatavaroissasi veroitta ja tullitta enintään 300 euron arvosta.

Jos palaat kotiin lentäen tai laivalla, verottomuuden ja tullittomuuden arvoraja matkustajatuomisillesi on 430 euroa.

Tulli muistuttaa, että tuomisten arvo on tavarasta maksettu hinta. Matkustajan on pystyttävä todistamaan tavaran hinta luotettavalla tavalla, esimerkiksi ostokuiteilla. Säilytä siis kuitit ostoksistasi.

Jos teet matkallasi oivallisia löytöjä, jotka haluat lähettää Suomeen, ei näitä tavaroita lueta verottomiksi matkatavaroiksi. Ne tullataan ja verotetaan kuten verkkokauppaostokset.

3. Entäpä tupakkatuotteet?

Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotetta tai nikotiininestettä lainkaan. Toisesta EU-maasta voit tuoda tupakkatuotteita ilman suomen- ja ruotsinkielisiä varoitusmerkintöjä korkeintaan

  • 200 savuketta
  • 50 sikaria
  • 100 pikkusikaria ja
  • 250 grammaa kääre- tai piipputupakkaa.

Nuuskaa voit tuoda 1 000 grammaa ja nikotiininestettä sähkösavukkeessa tai täyttösäiliössä, jonka vähittäismyyntipakkauksessa ei ole vaadittavia suomen- ja ruotsinkielisiä varoitusmerkintöjä enintään 10 millilitraa.

Tullin nettisivuilta löytyy erillinen sivu, johon on koottu ohjeet tupakkatuotteiden tuontiin liittyen. Ahvenanmaata koskevat osin eri määräykset.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

4. Kuinka paljon voin tuoda alkoholia veroitta?

Alle 18-vuotiaat eivät saa tuoda maahan alkoholijuomia, ja alle 20-vuotiaat saavat tuoda maahan vain mietoja alkoholijuomia. Väkiviinaa ei saa tuoda maahan ilman lupaa lainkaan.

Ohjetasot ovat:

  • 110 l olutta (yli 0,5 %)
  • 10 l muita alkoholijuomia (yli 1,2 %, etyylialkoholi, esim. väkevät juomat, etyylialkoholista valmistetut long drinkit)
  • 20 l välituotteita (max 22 %, kuten aperitiivit, mm. vermutit, katkerot, sherry)
  • 90 l viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 l (sisältää käymisteitse valmistetut long drinkit ja siiderit)

Siideriä ja long drinkkejä ei rinnasteta oluihin.

Alkoholin eri ohjetasoihin  kuuluvia juomia ei myöskään voi korvata toisella, jos ei tuo jotain toista.

Jos saavut EU-maasta, voit tuoda ohjetasot ylittävänkin määrän, kunhan pystyt tarvittaessa selvittämään tuomisen omaan käyttöösi.

Jos saavut EU:n ulkopuolelta, voit tuoda veroitta alkoholia rajoitetusti. Huomioi myös aikarajat tuontiin liittyen.

Lisätietoja alkoholituonnista löytyy muun muassa Tullin verkkosivustolta.

5. Tuoteväärennökset ja piraattituotteet, saako niitä tuoda?

Tulli muistuttaa, että ostamalla tuoteväärennöksen tuet järjestäytynyttä rikollisuutta. Tuomalla Suomeen peli- tai tietokoneohjelmakopion, rikot lakia.

Tuoteväärennösten maahantuonti kaupallisessa tarkoituksessa on siis kiellettyä. Myös tekijänoikeuslaki kieltää piraattituotteiden, eli esimerkiksi väärennettyjen musiikki- ja elokuvatallenteiden, maahantuonnin.

Teollis- tai tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistukseen.

Vastaus otsikon kysymykseen on siis jokseenkin selvä ja ehdoton ei. Väärennökset ja piraattituotteet kannattaa unohtaa. Jos aihe mietityttää, löytyy määräyksistä myös lisätietoa.

6. Uhanalaiset kasvit ja eläimet. Mistä löydän lisätietoa näistä?

Uhanalaisia lajeja koskee kansainvälinen CITES-sopimus. EU:ssa tuontia, vientiä, siirtoja ja kuljetusta säädellään EU:n CITES-asetuksilla.

Esimerkkejä tuotteista, jotka voivat olla CITES-lajeista valmistettuja:

  • matelijannahkaiset kellonrannekkeet, vyöt, laukut tai kengät
  • uhanalaisten nisäkkäiden taljat ja turkistuotteet
  • luusta, kilpikonnan kilvestä tai harvinaisesta puulajista valmistetut soittimet
  • käyttö- ja koriste-esineet, kuten kammat ja veistokset
  • eläin- ja kasviuutteita sisältävät kosmetiikkatuotteet
Matka 2018_Tulli

Joidenkin lajien tuonti ja vienti on kiellettyä, mutta joitakin CITES-sopimuksen piiriin kuuluvia tuotteita voi tuoda ja viedä laillisesti asianmukaisilla luvilla. Jos myytävä tuote on tehty CITES-lajista, sille on hankittava vientilupa kyseisen maan lupaviranomaiselta. Osalle lajeista, eläville eläimille ja kasveille sekä postina tai rahtina tuleville lähetyksille tarvitaan vientiluvan lisäksi myös Suomen ympäristökeskuksen tuontilupa.

Jos et tiedä, onko sinulle lomakohteessasi kaupattava tuote mahdollisesti valmistettu uhanalaisesta eläimestä tai kasvista, älä osta sitä. Ongelmat voivat alkaa jo kohdemaasta poistuttaessa.

Pahimmassa tapauksessa viattomalta vaikuttava matkamuisto voi poikia mehevän sakon tai jatkoloman vankilassa.

Muun muass Suomen ympäristökeskuksen verkkosivusto tarjoaa lisätietoa tästä aiheesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

7. Tuliaisherkut ja erilaiset elintarvikkeet

Maito- ja lihatuotteiden tuonti EU:n ulkopuolelta on muutamaa poikkeusmaata lukuun ottamatta kielletty. Suklaata sen sijaan saat tuoda.

On hyvä muistaa, että tuomisten arvo ei saa ylittää tuliaistuonnille asetettuja rajoja ja niiden määrää on voitava pitää kohtuullisena henkilökohtaiseen kulutukseen.

Lisätietoa tuliaisherkkujen luvallisuudesta löytyy tämän linkin takaa.

8. EU, ETA, Schengen vai kolmas maa, missä mä olen?

Euroopan unionin tullialue ja veroalue ovat kaksi eri käsitettä.

Tulli suosittelee ottamaan selvää jo ennen matkaa, onko kohde EU-maa, kuuluuko se EU:n tullialueeseen tai ETA-alueeseen ja Schengeniin. Tullin nettisivujen karttapohjasta voi tarkastaa mitkä maat kuuluvat mihinkin alueeseen.

9. Mitä voin ottaa mukaan lennolle?

Tulli ei varsinaisesti ota kantaa siihen, mitä koneeseen sopii pakata mukaan, mutta kannustaa huomioimaan asian jo hyvissä ajoin ennen lentokentälle rientämistä.

Täsmällisemmät ohjeet lentomatkatavaroiden pakkaamisesta ja kielletyistä tavaroista löytyvät Finavian verkkosivuilta olitpa sitten menossa metsästysmatkalle tai laskettelemaan.

Turvatarkastuksista ja matkatavaroiden pakkaamiseen liittyvistä määräyksistä lisätietoja löytyy myös Trafin verkkosivuilta.

lentokone

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

10. Riittääkö ajokortti matkustusasiakirjaksi?

Passi on matkustusasiakirjojen ehdoton ykkönen. Henkilökortti ja ajokortti eivät ole läheskään saman veroisia, vaikka niilläkin voi rajallisesti henkilöllisyytensä todistaa. Matkustusasiakirjana ajokortti kannattaa vahinkojen välttämiseksi unohtaa kokonaan.

Jos pelaa varman päälle, on matkassa mukana aina passi ja autoilua harkitsevalla myös kansainvälinen ajokortti. Joihinkin kohteisiin matkustettaessa tarvitaan myös kansainvälinen rokotustodistus.

Matkustusasiakirjoihin liittyviä ohjeita löydät Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Jos passisi on hukassa, poliisi voi tehdä heti käteen saatavan väliaikaisen, yhden matkan ajaksi tarkoitetun passin. Huomaa, että tällainen väliaikainen passi ei aina välttämättä kelpaa kaikkiin maihin. Vain yksi passi voi olla voimassa.

Väliaikainen passi voidaan tehdä ja tulostaa asiakkaalle useammassa poliisin palvelupisteessä. Passien tulostus onnistuu ainakin Vantaan pääpoliisiaseman, Järvenpään, Porvoon sekä Helsinki-Vantaan lentoaseman lupapalvelupisteissä.

Lähteet: Tulli, Trafi, Poliisi, Rajavartiolaitos, Finnavia Kuvitus: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Luetuimmat