7.4.2019 Matkailu Ravintola Palace: maailman parhailla raaka-aineilla kohti toista Michelin-tähteä Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Michelin-tähdet eivät tule ilmaiseksi – sen tietää jokainen huippukokki. Ravintola Palace sai yhden tähden helmikuussa, mutta se ei saa keittiötä hellittämään. Nyt tarjottimelle on katettu tavoitteeksi toinenkin tähti. Lämpimät kosteat pyyherullat aloittavat lounaselämyksen. Virkistävä aloitus luo odotuksia edessä olevalle seitsemän ruokalajin lounaalle. Ensimmäiset kolme suupalaa tarjoillaan kuin jalustimelta, puupalikoiden päältä. Jo niiden katselu saa huokaisemaan: kuinka paljon näppäryyttä, näkemystä, taitoa ja aikaa näidenkin aikaansaaminen on keittiössä vaatinut. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Yhden tähden tähden uudestaan Helsingin olympialaisiin vuonna 1952 valmistunut Palace elää nyt uutta vaihetta. Kolme vuotta sitten keväällä ravintola suljettiin ja alkoi mittava remontti. Ravintola Palace aukesi uudistuneena marraskuussa 2017 lähes puolentoista vuoden remontin jälkeen. Helmikuussa 2019 saavutettiin uusi virstanpylväs, kun ravintolalle myönnettiin arvostettu Michelin-tähti. Palacen ikkunoista aukeaa upea näköala Helsingin Kauppatorille ja Uspenskin katedraalille. Saavutus ei koskaan tule helpolla, mutta tällä kertaa siihen liittyy vielä ylimääräistä tunnetta. Ravintola Palace oli vuonna 1987 Suomen ensimmäinen Michelin-tähden ravintola. Tähtiluokassa Palace oli tuolloin yhtä jaksoisesti kolme vuotta. Nyt on uudistuneen ravintolan ensimmäinen tähti saavutettu ja jos se keittiömestarista on kiinni, niin lisää on luvassa. – Teemme työtä, jos vaikka sen toisenkin tähden vielä saisimme, myhäilee Palacen keittiömestari Eero Vottonen. Lähiruoka ei ole tavoite Jo pitkään on pidetty hyvin trendikkäänä nostaa esiin lähiruokaa. Palace ei tämän aallon harjaa tavoittele vaan katse on kauempana. – Pyrimme siihen, että raaka-aineemme ovat maailman parhaita. Ne voivat tulla mistä vain, mutta lähinnä käytämme eurooppalaisia raaka-aineita, Vottonen esittelee. Usein annokset viimeistellään tarjoilupöydässä, tai saatetaan viimeinen ripaus tehdä vasta pöydässäkin. Ne seitsemän sorttia Seitsemän lajin lounasmenuun raaka-aineita oli kertynyt muun muassa Norjasta, Tanskasta ja Ranskasta. Ruuan mukana tulevat myös tarinat. Ilman yhtä näistä seitsemästä ruokalajista emme olisi myöskään saaneet kuulla Tromssan yliopistossa vaikuttaneesta suomalaisesta kvanttifysiikan professorista, joka keksi kehitellä kuivattua turskan mätiä, jota nyt sitten hieraistiin meidän lounasannoksemme pinnalle. Kaikkeen liittyy tarina, jopa veitseen. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Pohjoismainen Michelin-opas lähialueiden käsikirjaksi Vuosittain julkaistava ja päivittyvä Michelin-opas on vakiinnuttanut paikkansa ruokaharrastajien oppaana. Pohjoismaille on ihan omakin versonsa. Vuoden 2019 pohjoismaisessa Michelin-oppaassa on kolme uutta 2 tähden ja neljä uutta 1 tähden ravintolaa. Michelin Guide Nordic Countries 2019 sisältää arvioinnit hotelleista ja ravintoloista Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan merkittävimmiltä gourmet-alueilta. Uudet 2 tähden ravintolat oppaassa ovat Gastrologik Tukholmassa, KOKS Tanskan Fär-saarilla ja Noma Kööpenhaminassa. Ruokasalin ikkunasta aukeaa näkymä keittiöön: työnteon tahti kertoo elämykseen nähtävästä vaivasta. Uudet 1 tähden ravintolat ovat Palace Helsingissä ja Alouette Kööpenhaminassa; Norjassa Trondheim on ensi kertaa mukana oppaassa, ja siellä ravintolat FAGN ja Credo saivat kumpikin 1 tähden. Ei vain paksulle lompakolle Michelinin hotelli- ja ravintolaopas on hyödyllinen apuväline kaiken tyyppisille matkailijoille, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan. Se tarkastaa ja suosittelee joka vuosi parhaat ravintolat ja hotellit liikematkailijoista tavallisen lomamatkailijan tarpeisiin kaikissa laatu- ja mukavuuskategorioissa. Bib Gourmand on Guide Michelinin käyttämä symboli, joka merkitsee ruuan hyvää hinta-laatusuhdetta. Tällä symbolilla varustetut ravintolat ovat erittäin suosittuja oppaan käyttäjien keskuudessa ympäri maailman, sillä ne tarjoavat huolellisesti valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan. Pohjoismaisessa oppaassa on tänä vuonna kolme uutta Bib Gourmand -ravintolaa: niistä kaksi on Tanskassa, Selma Kööpenhaminassa ja Moment Røndessä. Kolmas, Skál!, on Reykjavikissa, Islannissa. Kannattiko hidas monen lajin lounas? Seitsemän lajin lounas oli tällä kertaa koottu illallisvaihtoehtoja mukaillen. Aikaa tämä lounas vei enemmän kuin normaalin työpäivään voi lounaalle varata, mutta toisaalta nyt olikin kyseessä tutustuminen. Maittavan kokonaisuuden viimeistelee pulla maidon kera. Silmänruoka kirjaimellisesti oli ehdoton ja nautinnollinen osa lounaselämystä, mutta hitaasti nautiskellen myös vatsat täyttyivät. Ja samalla kasvoi uteliaisuus illallismenuun… Ei joka päivä, mutta jos joskus on mahdollisuus, niin se mahdollisuus tähän nautiskeluun kannattaa käyttää – lounaalla tai illallisella. Teksti: Eila Parviainen Kuvat: Lauri Ahtiainen Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 21.4.2024 Matkailu Atomium Brysselissä: hyppäys atomiajan unelmiin 15.4.2024 Matkailu Finnairilta lisää viikkovuoroja Japaniin – uutuutena Norjan Kirkkoniemi 14.4.2024 Matkailu Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin 9.4.2024 Matkailu Automatkailija Euroopassa – vältä jopa 25 000 euron sakot 7.4.2024 Matkailu Erikoiset unet: Hotel do Mar Portugalin Sesimbrassa 31.3.2024 Matkailu Antwerpenin oodi muodille: koska tyylikkyys on aina muodikasta 29.3.2024 Matkailu Matkavinkki Tšekki: Kaunis ja historiallinen Litomyšl 28.3.2024 Matkailu Matkavinkki Berliini: Fotografiska ei petä valokuvien ystävää 27.3.2024 Matkailu Satavuotias Fordin matkailuauto – osattiin sitä ennenkin Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 25.4.2024 Koeajo Koeajo: Suzuki Swift – tonnikeiju tarjoaa halvalla hauskaa 25.4.2024 Ajoneuvot Nimi muutettu: Mazda 6 ei katoa, vaan muuttaa muotoaan - tällä kertaa kiinalaisena sähköautona 24.4.2024 Yleinen Uusi Tesla Model 3 Ludicrous on kolmessa sekunnissa nollasta sataan kiihtyvä perheauto, jonka saa alle 60 000 eurolla - naurettavaa 25.4.2024 Uutinen Polestar 4 kävi ensivisiitillä Suomessa – tältä näyttää auto ilman takalasia 24.4.2024 Uutinen Sähköautoista paljastunut yksi merkittävä ongelma – lähes joka viides hylätty katsastuksessa 22.4.2024 Käytetyt erikoisuudet Käytetyt erikoisuudet: Simca Chambord V8 - ”kaunis mutta voimaton” 19.4.2024 Ajoneuvot Suomen presidentin käyttöön ensimmäistä kertaa koskaan Audi - mutta onko 1,1 miljoonan euron A8 L Security suhteessa edes kallis? Meillä on keinoja selvittää 19.4.2024 Koeajo Maistiainen: Škoda Kodiaq – suosikki nyt lataushybridinä alkaen 48955 euroa 23.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: Mercedes-Benz S124 tyylikkäämmäksi tummennuskalvojen poistolla 1.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: Toyota Yariksen avolavaversio ei ole ollenkaan hassumpi 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 9.4.2024 Autoilu Auton kilometrimittaria rukattu – mistä huijaus paljastuu? 2.4.2024 Ajoneuvot 7 vuotta vanha hybridi-Volkkari hajosi takuuaikana – korjaus kesti kuukausia, syntyi yli 14 000 euron lasku