Matkailu 7.4.2019
Ravintola Palace: maailman parhailla raaka-aineilla kohti toista Michelin-tähteä
Michelin-tähdet eivät tule ilmaiseksi – sen tietää jokainen huippukokki. Ravintola Palace sai yhden tähden helmikuussa, mutta se ei saa keittiötä hellittämään. Nyt tarjottimelle on katettu tavoitteeksi toinenkin tähti.
Lämpimät kosteat pyyherullat aloittavat lounaselämyksen. Virkistävä aloitus luo odotuksia edessä olevalle seitsemän ruokalajin lounaalle.
Ensimmäiset kolme suupalaa tarjoillaan kuin jalustimelta, puupalikoiden päältä. Jo niiden katselu saa huokaisemaan: kuinka paljon näppäryyttä, näkemystä, taitoa ja aikaa näidenkin aikaansaaminen on keittiössä vaatinut.
Yhden tähden tähden uudestaan
Helsingin olympialaisiin vuonna 1952 valmistunut Palace elää nyt uutta vaihetta. Kolme vuotta sitten keväällä ravintola suljettiin ja alkoi mittava remontti. Ravintola Palace aukesi uudistuneena marraskuussa 2017 lähes puolentoista vuoden remontin jälkeen. Helmikuussa 2019 saavutettiin uusi virstanpylväs, kun ravintolalle myönnettiin arvostettu Michelin-tähti.
Saavutus ei koskaan tule helpolla, mutta tällä kertaa siihen liittyy vielä ylimääräistä tunnetta. Ravintola Palace oli vuonna 1987 Suomen ensimmäinen Michelin-tähden ravintola. Tähtiluokassa Palace oli tuolloin yhtä jaksoisesti kolme vuotta. Nyt on uudistuneen ravintolan ensimmäinen tähti saavutettu ja jos se keittiömestarista on kiinni, niin lisää on luvassa.
– Teemme työtä, jos vaikka sen toisenkin tähden vielä saisimme, myhäilee Palacen keittiömestari Eero Vottonen.
Lähiruoka ei ole tavoite
Jo pitkään on pidetty hyvin trendikkäänä nostaa esiin lähiruokaa. Palace ei tämän aallon harjaa tavoittele vaan katse on kauempana.
– Pyrimme siihen, että raaka-aineemme ovat maailman parhaita. Ne voivat tulla mistä vain, mutta lähinnä käytämme eurooppalaisia raaka-aineita, Vottonen esittelee.
Ne seitsemän sorttia
Seitsemän lajin lounasmenuun raaka-aineita oli kertynyt muun muassa Norjasta, Tanskasta ja Ranskasta. Ruuan mukana tulevat myös tarinat. Ilman yhtä näistä seitsemästä ruokalajista emme olisi myöskään saaneet kuulla Tromssan yliopistossa vaikuttaneesta suomalaisesta kvanttifysiikan professorista, joka keksi kehitellä kuivattua turskan mätiä, jota nyt sitten hieraistiin meidän lounasannoksemme pinnalle.
Pohjoismainen Michelin-opas lähialueiden käsikirjaksi
Vuosittain julkaistava ja päivittyvä Michelin-opas on vakiinnuttanut paikkansa ruokaharrastajien oppaana. Pohjoismaille on ihan omakin versonsa. Vuoden 2019 pohjoismaisessa Michelin-oppaassa on kolme uutta 2 tähden ja neljä uutta 1 tähden ravintolaa.
Michelin Guide Nordic Countries 2019 sisältää arvioinnit hotelleista ja ravintoloista Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen ja Tanskan merkittävimmiltä gourmet-alueilta.
Uudet 2 tähden ravintolat oppaassa ovat Gastrologik Tukholmassa, KOKS Tanskan Fär-saarilla ja Noma Kööpenhaminassa.
Uudet 1 tähden ravintolat ovat Palace Helsingissä ja Alouette Kööpenhaminassa; Norjassa Trondheim on ensi kertaa mukana oppaassa, ja siellä ravintolat FAGN ja Credo saivat kumpikin 1 tähden.
Ei vain paksulle lompakolle
Michelinin hotelli- ja ravintolaopas on hyödyllinen apuväline kaiken tyyppisille matkailijoille, joita yhdistää rakkaus hyvään ruokaan. Se tarkastaa ja suosittelee joka vuosi parhaat ravintolat ja hotellit liikematkailijoista tavallisen lomamatkailijan tarpeisiin kaikissa laatu- ja mukavuuskategorioissa.
Bib Gourmand on Guide Michelinin käyttämä symboli, joka merkitsee ruuan hyvää hinta-laatusuhdetta. Tällä symbolilla varustetut ravintolat ovat erittäin suosittuja oppaan käyttäjien keskuudessa ympäri maailman, sillä ne tarjoavat huolellisesti valmistettua ruokaa kohtuulliseen hintaan.
Pohjoismaisessa oppaassa on tänä vuonna kolme uutta Bib Gourmand -ravintolaa: niistä kaksi on Tanskassa, Selma Kööpenhaminassa ja Moment Røndessä. Kolmas, Skál!, on Reykjavikissa, Islannissa.
Kannattiko hidas monen lajin lounas?
Seitsemän lajin lounas oli tällä kertaa koottu illallisvaihtoehtoja mukaillen. Aikaa tämä lounas vei enemmän kuin normaalin työpäivään voi lounaalle varata, mutta toisaalta nyt olikin kyseessä tutustuminen.
Silmänruoka kirjaimellisesti oli ehdoton ja nautinnollinen osa lounaselämystä, mutta hitaasti nautiskellen myös vatsat täyttyivät. Ja samalla kasvoi uteliaisuus illallismenuun…
Ei joka päivä, mutta jos joskus on mahdollisuus, niin se mahdollisuus tähän nautiskeluun kannattaa käyttää – lounaalla tai illallisella.