Matkailu | Uutinen | 11.1.2017

Matkailun 4M: Madventures ja ulkoministeriö muistuttavat reissaajia

Ulkoministeriö ja Madventures muistuttavat matkaajia neljän M:n muistisäännöstä sujuvampaa reissaamista varten.

Jaa artikkeli

Ulkoministeriö on 19.-22.1. järjestettävillä Matka 2017 -messuilla osastolla 6s61 kertomassa viranomaisten matkailijapalveluista ja vastaamassa kysymyksiin. Messujen Suomi-lavalta kannattaa puolestaan bongata lauantain 21.1. paneelikeskustelu, jossa Madventuresin Riku ja Tunna, infektiolääkäri Katariina Kainulainen ja Pariisin-konsuli Minna Kokkonen kertovat, miten reissukriiseistä voi selvitä. Paneelin voi seurata myös netin välityksellä, jos itse messuille ei ennätä paikalle kello 15–16.

Matkustusturvallisuus.fi-sivuston viimevuotisen uudistumisen yhteydessä ulkoministeriö ja reissuduo Madventures kertoivat reissajille matkustamisen perustiedoista näppärillä valistusvideoilla. Samalla avautui Facebook-palvelu Nettikonsuli, jossa reissun päälle lähtevät voivat kysyä mieltä askarruttavia seikkoja vuorokauden ympäri.

Samalla ulkoministeriö ja Madventures listasivat matkailun neljä M:ää, jotka ovat:

  • Matkustustiedote
  • Matkustusilmoitus
  • Matkavakuutus
  • Matkustusasiakirjat

Tällä kertaa käymme läpi kaksi ensimmäistä M:ää, eli kohdemaan tilanteesta kertovan matkustustiedotteen sekä reissaajien sijainnista ulkoministeriölle kertovan matkustusilmoituksen.

Matkustustiedote

Matkustustiedote on jokaisen reissuun lähtevän apu, erityisesti jos kohdemaa on uusi tuttavuus. Tiedotteeseen on koottu maan sen hetkinen poliittinen tiedote, mahdolliset levottomuudet, vältettävät alueet sekä kulttuurierot. Tiedotteet sisältävät myös lyhyen luonnehdinnan kohdemaan liikenneolosuhteista. Matkustustiedotteen voi tilata itselleen vaikkapa tekstiviestinä, jolloin tiedot muuttuneista olosuhteista saa kännykkään ilman nettiyhteyttäkin.

Matkustustiedotteet löytää ulkoministeriön matkustustiedotepalvelusta, johon on koottu tiedote kaikista maista, joissa Suomella on edustusto tai joista on saatavilla luotettavaa tietoa.

Matkustusilmoitus

Jos matkustustiedote on ulkoministeriön äidillinen tulkinta kohdemaan tilasta, on matkustusilmoitus viesti äidille siitä, mihin ollaan menossa. Matkustusilmoituksen avulla ulkoministeriön on helppo selvittää mahdollisten mullistusten keskelle joutuneet suomalaiset ja järjestää näille tarpeen mukaan tietoa tai apua. Todellisen kriisitilanteen sattuessa ministeriön sivuille aukeaa verkkolomake, jolla voi ilmoittaa myös matkalla olevan omaisen tiedot, mikäli tähän ei saada yhteyttä.

Ilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Erityisesti ilmoitusta suositellaan riskialttiisiin maihin matkaaville, omatoimimatkailijoille ja ulkomailla pysyvästi asuville suomalaisille. Tietoja ei ministeriön mukaan luovuteta eteenpäin kuin välttämättömiin viranomaistarkoituksiin.

Ilmoituksen voi tehdä kätevästi verkossa matkustusilmoitus.fi-palvelussa tai tekstiviestitse lähettämällä viestin ”MATKALLA lähtöpäivä–paluupäivä matkakohde lisätiedot” numeroon 16358 (DNA, Elisa ja TeliaSonera) tai +358 400 358 300 (ulkomaiset liittymät ja muut suomalaiset liittymät). Esimerkiksi:

MATKALLA 01.02.–09.03.2010 zimbabwe harare 3hlö yhteys zim diamonds group

Esimerkki-ilmoituksen mukaan 3 henkilöä on matkalla 01.02.–09.03.2010 Zimbabwessa, Hararessa, ja heihin saa yhteyden Zim Diamonds Groupin hotellista.

Lähde ja videot: Ulkoministeriö Kuva: Roads to Rome

Jaa artikkeli

Keskustelu