18.10.2017

Matka: Berliini ja Teufelsberg – kun suttauksesta tulee taidetta

Kuva Vesa Eskola
Teufelsberg

On monenlaista romantiikkaa, mutta rähjä- tai rappioromantiikka on näistä paras. Berliinin laitamilla, Teufelsbergin kukkulalla sijaitsi kylmän sodan aikaan amerikkalaisten kuunteluasema. Nykyisin sen rauniot ovat taiteilijayhdistyksen käytössä.

Berliini on yllättävän vihreä kaupunki – etenkin kun sitä yrittää löytää havuneulaa metsän keskeltä. Teufelsberg sijaitsee Grunewaldin kaupunginosassa, joka on nimensä mukaisesti metsäisä. Teufelsberg, eli kotimaisittain Pirunvuori, sijaitsee ison ulkoilualueen keskellä. Noin 120 metriä korkea kukkula ei ole aito, se on kasattu toisen maailmansodan jälkeen 20 vuoden aikana vanhoista raunioista.

Teufelsberg

Karttaohjelman avulla paikka on helppo löytää, joskin helpointa sinne on saapua autolla. Toki myös julkisilla pääsee, mutta se vaatii hieman enemmän seikkailuhenkeä. Ja kun on paikalle asti vaivautunut, ja maksanut kahdeksan euron pääsymaksun, metsän keskeltä aukeaa varsin erikoinen näkymä. Massiivisen betonilinnoituksen päällä on isoja ja erilaisissa ränsistymisen asteessa olevia kupoleita.

Nuo kupolit ovat USA:n tärkeimmän turvallisuusorganisaation eli NSA:n 60-luvun alussa rakentamat. Niiden avulla NSA pystyi kuuntelemaan Itä-Berliinin tapahtumia. Parhaimmillaan asemalta pystyttiin kuuntelemaan jopa lähes 500 kilometrin päähän.

Kuunteluasema oli toiminnassa aina kylmän sodan loppumiseen eli Berliinin muurin kumoamiseen asti. Paikka oli pitkään suljettu, vaikkakin sijoittajaryhmä oli ostanut rakennukset itselleen tarkoituksena rakentaa kukkulalle hotellin ja vakoilumuseon. Tuo projekti ei kuitenkaan koskaan toteutunut, joten Teufelsberg on saanut rauhassa jatkaa ränsistymistään.

Kesällä 2016 alue avattiin vihdoin yleisölle, ja paikan otti haltuunsa paikallinen taiteilijayhdistys. Graffitteja seinillä on ollut iät ja ajat, mutta nyt noista graffiteista on tehty taidetta. Berliini on muutenkin tunnettu seinämaalauksistaan, joten Teufelsbergia voi pitää eräänlaisena epävirallisena graffittitaiteen museona.

Pääsymaksu vapauttaa tutkimaan rappiota ja graffitteja vapaasti. Pientä lisämaksua eli 15 eurolla voi osallistua myös opastetulle kierrokselle. Ne alkavat aina perjantaisin kello 14 tai viikonloppuisin kello 13. Toki kiertokäynnin voi tilata myös erikseen, mutta silloin minimiosallistujamäärä on 15 henkilöä. Jos lompakossa on syvyyttä, toki 1,5 tuntia kestävän opastetun käynnin voi ostaa myös pelkästään itselleen 225 eurolla.

Graffittien ja rappioromantiikan lisäksi Teugelsberg tarjoaa myös sävähdyttävän näköalan koko Berliinin yli. Siksi visiitti kannattaa venyttää ehkä niin lähellä auringonlaskua kuin mahdollista, sillä iltavalossa paikka on hehkeimmillään. Aamuvalossa paikkaa ei valitettavasti pääse näkemään, sillä Teufelsberg aukeaa joka päivä vasta kello 10.

Tästä linkistä pääsee Teugelsbergin virallisille ja valitettavasti vain saksankielisille kotisivuille.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat