26.12.2018

Kuumasta lasimassasta syntyy taidetta

Tšekki Moser lasitehdas

Moserin lasiammattilaiset loihtivat keräystaidetta, joka on kelvannut kuninkaiden pöytiin.

Moser on nimenä maailmankuulu. Tšekkiläisen kristallilasin takana on mies, jolla oli väkevä intohimo. Ludwig Moserin (1833–1916) intohimo puhuttelee yhä nykyisin keräilijöitä ja käyttäjiä.

Tšekki Moser lasitehdas

Ludwig Moser aloitti lasitehtailun Karlovy Varyn kaupungissa pienestä työpajasta käytännössä vuonna 1893. Vuonna 1922 Moser oli kasvanut silloisen Tšekkoslovakian suurimmaksi ylellisten juomalasien ja taidelasin tuottajaksi. Ensimmäinen Moserin tuotteita myyvä liike pääkaupunki Prahassa avattiin vuonna 1925.

Moserin taidokkaat lasityöt ovat kelvanneet ympäri maailman myös vaativaan käyttöön kuninkaiden, shaahien ja muiden valtaapitävien pöytiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kubistisia värileikkejä

Vierailu lasitehtaalla kannattaa aloittaa museonäyttelystä. Lasivitriineissä on esillä Moserin tuotantoa monilta eri vuosikymmeniltä.

Kristallilasien taidokkaissa pintakuvioissa on vaadittu vakaata kättä, silmää ja työtunteja.

Tšekki Moser lasitehdas

Taide- ja käyttölasia on esillä jokaiseen makuun ja monelta vuosikymmeneltä. Vitriinien silmänruoka paljastaa, ettei lasitaiteilijoiden luomisvimmaa ole kahlittu.

Osa lasikoristeluista on minimalistista piiperrystä seitinohuine siveltimenvetoineen, osa villejä kubistisia värileikittelyjä Picasson tyyliin.

Tšekki Moser lasitehdas

Puhuttelevia ovat myös 1970-luvun selkeät värit ja ankarat muodot.

Hehkuva elämys

Käynti tehtaassa on avartava, kuvauksellinen ja hehkuva elämys. Tukahduttava kuumuus pelmahtaa vastaan heti tehtaan ovelta.

Hikiset on oltavat myös lasinpuhaltajilla. He kannattelevat työpäivät pääksytysten pitkiä terästankoja, joiden päässä on oranssisena hehkuva lasimassa. Ja mitä kookkaampaa esinettä kuten vaikka maljakkoa tai taidelasia ollaan tekemässä, sen raskaampi on kannateltava kuorma.

Tšekki Moser lasitehdas

Puhaltajat, joita on työvuorossa noin kolmisenkymmentä, ovat lähes järjestään riuskoja miehiä.

Hikeä ja palovammoja

Keskellä tehdassalia on valtava, moniaukkoinen pätsi, jonka uumenissa lämpötila on 1 200 celsiusastetta. Jokaisella lasinpuhaltajalla on lähettyvillään vesipullo ja pieni pyyhe, jolla kuivata otsalle kihoavat hikikarpalot. Tämän tästä puhaltajat ottavat vesihuikkaa.

Työntekijät kuljettavat kuumaa lasimassaa ja jäähtymättömiä lasiesineitä taitavasti toisiaan väistellen, balettimaisen kevein sivuaskelin. Vaikka väistely sujuu sanattomasti ja epäröinneittä, on aikamoisen varmaa, ettei palovammoilta voida aina välttyä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Napsautuksia ja höyryjä

Massa on aika ajoin pidettävä riittävän notkeana pienen kaasupillin liekillä. Lasinpuhaltaja näyttää tietävän tarkalleen, koska muotoiltava massa tarvitsee 5–15 sekunnin lisälämmityksen.

Tšekki Moser lasitehdas

Lampaan keritsimiä muistuttavilla jättisaksilla tehty napsaisu tai kaksi, lasimassan pyörittely, reunojen silottelu ja jäähdytys. Höyrypilven seasta paljastuu virheetön viinilasi, joka on muodoiltaan täydellisen symmetrinen ja juuri halutun kokoinen.

Lumoava metamorfoosi

On lumoavaa nähdä kuinka sulatettu lasimassa saa taitavissa käsissä muotonsa. Erityisen kiehtovaa on nähdä kahden erivärisen lasimassan yhtyminen.

Tuloksena on esimerkiksi yläosaltaan kirkas maljakko, jonka alaosaan on kietoutunut kerros sinistä tai oranssia.

Muutamassa minuutissa saa todistaa metamorfoosin sulasta kovaksi ja materiasta taiteeksi.

Tšekki Moser lasitehdas

Neljällä kielellä

Moserin pieni ja tyylikkäästi toteutettu museo Karlovy Varyssa on läpikäyty puolessa tunnissa pintapuolisesti, tunnissa huolellisemmin.

Näyttelyn voi kävellä lävitse haluamassaan järjestyksessä. Tuotteista saa tietoa pitämällä korvalla audiokapulaa, joka kertoo tuotteista ja tuotannosta yhdeksällä eri kielellä.

Museolla ja tehdasvierailulla on tarjolla opastuskielinä tšekki, englanti, saksa ja venäjä. Näytillä on myös kuusi lyhytfilmiä eri kieliversioina. Niistä selviää sekin, että Moserilla on nykyisin töissä noin 320 ihmistä, suurin osa käsityöläisiä.

Museo on avoinna arkisin kello 9–17, tehdas kello 9–14.30. Mainio pieni kahvila Café Moser on avoinna kello 18 asti.

Lasituotteita voi ostaa myös Prahasta kahdesta Moserin hulppeasta liikkeestä.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat