2.2.2019

Hirvittävät hirmuliskot Heurekassa

Heureka dinosaurukset

Kookkaat hirmuliskot kiehtovat, mutta tiesitkö, että linnut polveutuvat dinosauruksista?

Dinosaurukset ovat vallanneet 30-juhlavuottaan viettävän Tiedekeskus Heurekan Vantaalla. Ne ovat varma vetonaula kuten Heurekan aiempien vuosien dinosaurusnäyttelyt.

Aidon oloisesti liikkuvat dinosaurusrobotit kiehtovat ja vetävät puoleensa, mutta varmaan on näyttelyvieraissa heitäkin, joita kookkaat hirmuliskot hirvittävät.

Luurangot kiehtovat nekin. Suurin koskaan löydetty dinosauruksen yksi selkänikama painaa kivettyneenä noin 700 kiloa. Argentinosaurus huinculensiksen ollessa elossa sen luut olivat onttoja, joten ne painoivat tätä vähemmän. Paleontologit eli esihistoriallisten eliöiden tutkijat ovat arvioineet Argentinosauruksen kooksi 30–35 metriä ja painoksi huimat 60–80 tonnia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Edellisestä kerrasta seitsemän vuotta

Helmikuu tuo näytille dinosaurusrobotit ja luurankojen kopiot sekä fossiilit. Vantaalla sijaitsevan tiedekeskus Heurekan Jättimäiset dinosaurukset -näyttely avaa vierailijoille miksi dinosaurukset kehittyivät niin isokokoisiksi, miten paleontologit tekevät tutkimustaan ja miten dinosaurukset näkyvät nykyajassa.

– Dinosaurukset kiehtovat mielikuvitusta ja houkuttelevat jo aivan pienimpiä lapsia tiedon pariin. Edellisestä dinonäyttelystämme on vierähtänyt jo seitsemän vuotta eli nyt on korkea tuoda uusi näyttely ja uusinta tietoa, Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski kertoo.

Myllykosken mukaan nyt eletään paleontologian kulta-aikaa.

– Uusia löytöjä nimetään viikoittain ja käsityksemme dinosauruksista muuttuvat ja täydentyvät.

Yksi esimerkki uudesta tiedosta on se, miltä Jurassic Park -elokuvistakin tutut Velociraptorit näyttivät. Uusimman käsityksen mukaan ne olivat elokuvassa nähtyä sirompia ja karva- tai höyhenpeitteisiä.

Moni asia on silti yhä hämärän peitossa. Dinosaurusten väritys esimerkiksi on pitkälti arvailujen varassa. Mutta se tiedetään, että kaikki nykyiset linnut polveutuvat pienestä määrästä dinosauruslajeja.

300 000 kävijää vuodessa

Heureka on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä, Mikko Myllykosken mukaan maksullisista nähtävyyksistä tyypillisesti kolmen–neljän kärkikohteen joukossa. Muita suosittuja ja kävijämääriltään suurimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Suomenlinna, Linnanmäki, Särkänniemi, Temppeliaukion kirkko ja Korkeasaaren eläintarha.

– Heurekassa käy vuosittain noin 300 000 vierasta, joista koululaisryhmien kävijöitä noin 50–60 000, Heurekan toimitusjohtaja Tapio Koivu kertoo.

– Dinosauruksista odotamme juhlavuotemme hittiä.

Jurassic Parkin tunnelmissa

Heurekassa on esillä kaikkiaan 12 dinosaurusta, joista suurimmat ovat kaksi Sauropodia, joiden pää keikkuu tiedekeskuksen katonrajassa eli noin kahdeksassa metrissä.

Heureka on tuottanut Jättimäiset dinosaurukset -näyttelyn yhteistyössä yhdysvaltalaisen Exhibits Rex -yhtiön kanssa.

Heureka dinosaurukset
Don Lessem

Yhtiön perustaja Don Lessem on dinosaurustiedon dinosaurus: hänen kunniakseen on jopa nimetty argentiinalainen Lessemsaurus. Lessem oli myös suositun Jurassic Park -elokuvan dinosaurusasiantuntija ja Heurekassakin esitellään elokuvassa esiintynyt Velociraptor.

– Heureka on tehnyt upeata työtä: lavastusten kasvillisuus ja näyttävä virtuaalilavastus eli liikkuva kuva ja äänitehosteet sekä vaihtuva vuorokausirytmi luovat upeat puitteet näille kiehtoville eläimille, lapsilleni, Lessem arvioi Vantaalla näkemäänsä.

– Ja tämä ei ole vain tyhjä kohteliaisuus, nämä dinosaurukset eivät ole vielä missään olleet näytillä näin tyylikkäästi, Lessem myhäilee.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Avoinna jokaisena päivänä

Heureka on avoinna jokaisena viikonpäivänä seuraavasti: ma–ke, pe klo 10–17, to klo 10–20 ja la–su klo 10–18. Aukioloaikojen mahdolliset poikkeukset selviävät nettisivulta www.heureka.fi/info/

Heureka-lippu oikeuttaa pääsyyn kaikkiin Heurekan näyttelyihin ja planetaarioelokuviin valitun päivän ajan.

Lipunhinnat: aikuiset 22 €, lapset 15 €, alle 6-vuotiaat ilmaiseksi.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Luetuimmat