27.7.2017 Matkailu Barcelonan pikaruokakulttuuri: pintxos tarkoittaa pieniä suupaloja Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Pintxos rakentuu samalle perustalle kuin tapas, mutta ei ole välttämättä sama asia. Nämä pienet, herkulliset, yksittäin tarjoiltavat suupalat ovat tärkeä osa Barcelonan ruokatarjontaa. Tiskit notkuvat toinen toistaan parempia herkkuja, joista löytyy kaikille jotakin. Tämä onkin ehkä tapas-kulttuurin paras puoli. Vaalea leipä on ainoa lähes pakollinen syötävä, kaikki muu on valittavissa oman maun mukaan. Yksi tykkää tonnikalasta, toinen ilmakuivatusta kinkusta, kolmas äyriäisistä ja seurueen neljäs perunamunakkaista. Rohkea maistaa kaikkia näitä ja hieman muutakin. Barcelonassa pintxoja tarjoavia ravintoloita löytyy lähes joka kulmalta, mutta erityisesti Carrer de Blain kadun ympäristö El Poble-secin alueella on tunnettu kohtuullisista hinnoistaan ja herkullisista antimistaan. Edullisimmillaan suupalan saa eurolla, mutta hienoista raaka-aineista valmistettu herkku voi maksaa myös merkittävästi enemmän. Carrer de Blain ympäristössä pintxojen kappalehinnat liikkuvat tavallisesti euron ja kahden välimaastossa. Valikoima kattaa lihoja, makkaroita, äyriäisiä, kalaa, kasviksia ja tietenkin näiden yhdistelmiä. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Tikku kädessä Vaikka pincho on Espanjassa erityisesti pohjoisen baskialueen erikoisuus, niin myös Barcelonassa tarjontaa riittää. Sana pincho tarkoittaa espanjaksi tikkua. Tälle on useita eri kirjoitusasuja ja Barcelonassa tapaa usein baskiversion pintxo (monikossa pintxos). Ainakin Barcelonan alueella pintxo on vakiintunut tarkoittamaan leipäpalan päälle tikulla kiinnitettyä suupalaa. Annoksen lävistävä ja sille nimen antanut cocktailtikku on tärkeässä roolissa koko ruokailun ajan. Tiskin valikoimasta tartutaan suoraan sopivan annoksen tikkuun ja ruoka syödään sormin. Tikku tulee kuitenkin ehdottomasti säilyttää, sillä ruokailun lopuksi tarjoilija laskee niiden perusteella aterian loppusumman. Erilaiset tikut merkkaavat usein hintaa eivätkä suinkaan ole vain koristeena annoksessa. Tikkujen avulla tarjoilija laskee laskun loppusumman, joten niitä ei parane hävittää. Baaritiskille syömään Paikalliset lähestyvät rohkeasti tiskiä ja käyvät suoraan käsiksi tuotteisiin. Väenpaljoutta on turha pelätä. Baarin henkilökunnalta saa ja kannattaa kysyä apua, mutta se vaatii hieman oma-aloitteisuutta. Palvelu on ystävällistä, kunhan uskaltaa avata suunsa. Etelän elekieli on huomattavasti suurpiirteisempää, mutta ilmapiiri on aina rento. Muun muassa vihreän parsan ja munakoison kyytipoikana paikallinen siideri (espanjaksi sidra). Erinomaisia ruokajuomia ovat olut, valkoviini sekä paikallinen siideri. Myös vermutti on paikallisten suosiossa - sen sijaan raskaita ja tuhteja punaviinejä suositellaan välttämään. Pintxojen lisäksi baareissa on usein erikseen tilauksen mukaan valmistettavia lämpimiä annoksia, kuten friteerattuja kaloja ja äyriäisiä sekä vihreitä paprikoita (pimientos de padrón). Henkilökunnan suosituksia kannattaa hyödyntää. Kuvan Pintxo-lautasten ruokajuomana on limonadilla laimennettu olut, joka sopii kuumien kesäpäivien keventämiseen. Teksti ja kuvat: Henri Posa Lue lisää Kaikki artikkelit 15.4.2024 Matkailu Finnairilta lisää viikkovuoroja Japaniin – uutuutena Norjan Kirkkoniemi 14.4.2024 Matkailu Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin 9.4.2024 Matkailu Automatkailija Euroopassa – vältä jopa 25 000 euron sakot 7.4.2024 Matkailu Erikoiset unet: Hotel do Mar Portugalin Sesimbrassa 31.3.2024 Matkailu Antwerpenin oodi muodille: koska tyylikkyys on aina muodikasta 29.3.2024 Matkailu Matkavinkki Tšekki: Kaunis ja historiallinen Litomyšl 28.3.2024 Matkailu Matkavinkki Berliini: Fotografiska ei petä valokuvien ystävää 27.3.2024 Matkailu Satavuotias Fordin matkailuauto – osattiin sitä ennenkin 27.3.2024 Uutinen Kainuulle messevä tunnustus luontomatkailualueena Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 19.4.2024 Koeajo Maistiainen: Škoda Kodiaq – suosikki nyt lataushybridinä alkaen 48955 euroa 18.4.2024 Esittely Koeistuttu: Mazda CX-80 – kun iso katumaasturi haluaa olla 7-paikkainen tila-auto 18.4.2024 Moottoripyörät "Jotain suurta tulossa" - BMW:ltä vihaisempi versio R18-retromallista? 18.4.2024 Koeajo Maistiainen: Audi A3 Allstreet – kolme ratkaisevaa lisäsenttiä? 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 16.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: ”onko teillä edes oikeita työkaluja autoonne?” 16.4.2024 Koeajo Koeajo: Škoda Superb Combi – kuin hengähdystauko kaiken nykymaailman hektisyyden keskellä 17.4.2024 Ajoneuvot Uudistunut Nissan Qashqai leikittelee muun muassa valoilla, väreillä ja isompien autojen herkuilla 24.3.2024 Ajoneuvot Et ollutkaan ainoa, joka ei ymmärtänyt Audin numeropohjaista mallimerkintäpolitiikkaa - siksi se siirtyy historiaan 20.3.2024 Ajoneuvot Vanhassa, yli 170 000 kilometriä ajetussa Škodassa havaittiin suuri öljynkulutus pian kauppojen jälkeen – myyjän mielestä autossa ei ollut vikaa luovutushetkellä 1.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: Toyota Yariksen avolavaversio ei ole ollenkaan hassumpi 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 9.4.2024 Autoilu Auton kilometrimittaria rukattu – mistä huijaus paljastuu?