9.3.2017

Aikamatkalle kotisohvalta – Suomen vanhin värielokuva vie vuoteen 1936

Suomen vanhin värielokuva

Museovirasto tarjoaa eriaisen elokuvaelämyksen. Kaitafilmit kertovat kuinka saaristossa valmistauduttiin Helsingin silakkamarkkinoille ja miten valmistetaan perinteinen puukko. Ainutlaatuisin tallenne on kuitenkin maan vanhin värielokuva.

Kiinnostaisiko aikamatka tai pari? Jos vastaus on kyllä, hyppää kyytiin, Museovirasto tarjoaa!

Museovirasto kertoo digitoineensa kuvakokoelmiensa helmet, eli vanhimman säilyneen Suomessa kuvatun värielokuvan ja liudan kansantieteellisiä kaitafilmejä. Ja mikä parasta, pihistelyn sijaan koko setti on julkaistu kaikkien katseltavaksi internetissä.

Kaitafilmit näyttävät muun muassa kuinka saaristossa valmistauduttiin Helsingin silakkamarkkinoille ja miten valmistetaan perinteinen puukko.

Suomen vanhimmassa värielokuvassa liikutaan puolestaan Helsingin Kauppatorilla ja matkataan höyrylaiva S/S Arcturuksen kyydissä Helsingistä Iso-Britannian Hulliin. Vuosi on 1936. Keskellä muuten mustavalkoista filmiä on kolmen minuutin väriotos Kauppatorin vilinästä. Kokonaisuuden taltioinut kuvaaja on jäänyt tuntemattomaksi.

Katsojan huomio kiinnittynee ajankuvan lisäksi runsaisiin yksityiskohtiin kuten vaatetukseen. Kaupunkireissulle ei ole lähdetty nuhjukamppeissa, vaan päälle on pantu parasta tai ainakin melkein. Termiä tuulipukukansa ei tuolloin vielä tunnettu.

Vuonna 1936 kuvattu kaitafilmi on Museoviraston mukaan varhaisin säilynyt, Suomessa kuvattu värielokuva. Se on kuvattu lähinnä amatöörikäyttöön tarkoitetulle 16 mm:n Kodachrome-filmille, jonka Kodak oli tuonut markkinoille edellisenä vuonna. Tätä ennen elokuvateattereissa oli nähty vain 35 mm:n kaksi- tai kolmivärifilmejä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kansanperinnetaitoja kaitafilmillä

Kaitafilmeillä kauhavalainen, kolmannen polven puukkomestari Kustaa Lammi valmistaa tuppipuukon vuonna 1980, hirsirakennus kohoaa vesikattoon Lyytikkälässä vuonna 1990 ja nahkiaisia pyydetään Länsi-Suomessa ja Tornionjoella 1980-luvulla vielä perinteisin menetelmin.

Juutilaisen perheessä on puolestaan valmistettu pronssisia kirkonkelloja jo kolmessa polvessa. Kaitafilmi näyttää, miten kellon kirkas ja kaunis sointi varmistetaan heti, kun kello on irrotettu muotista.

Johannes Uschanoff on kahdeksannen polven savenvalaja. Hänen taitavissa käsissään syntyy saviastioita Valkeakoskella vuonna 1989. Kiukaisilla ja Viitasaarella tehdään puolestaan hamppuköyttä ja jouhisiimaa. Paras jouhisiima kalastukseen saatiin tuon ajan näkemyksen mukaan orin häntäjouhista. Nykyään vastaavaa siimaa tuskin on tarjolla missään.

Helsingin Kauppatorin silakkamarkkinoille tuli vuonna 1901 yli sata venettä ja 1990-luvullakin vielä noin 50. Perinne elää edelleen, mutta tapahtuman merkitys on todennäköisesti hieman hiipunut menneiden vuosien loistosta.

1990-luvun alussa kuvatulla filmillä saaristolaiset valmistavat silakkamarkkinoille perinteisiä herkkuja ja erilaisia käsitöitä.

Kaitafilmit on käsikirjoittanut Eero Naskali ja kuvannut Mauri Front, ja ne on digitoinut Reel One Oy. Hirsitalon valmistuksesta ja puukon teosta löytyy myös englanninkielinen versio.

Kokonaisuus on koottu nähtäväksi samalle sivulle YouTubeen, joten yksittäisiä elokuvia ei tarvitse etsiskellä erikseen.

Lähde ja kuvat ja elokuvat: Museovirasto

Luetuimmat