Liikenne | 20.4.2018

Yli 100 parkkipaikkakolaria päivässä – kuka korvaa, jos auto on kolhittu?

Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa.

Jaa artikkeli

Parkkialueilla sattuu vuosittain lähes puolet kaikista liikennevahingoista. Eniten vahinkoja sattuu peruuttaessa, vaikka autojen kehittyvä turvatekniikka vähentää kolareita parkkipaikoilla.

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan yli puolessa parkkipaikalla sattuneissa vahingoissa korjauskustannukset olivat yli 1 000 euroa.

– On valitettavan yleistä, että vakuutusyhtiölle ilmoitetaan vahingoista, joissa auton omistaja on löytänyt kolhitun autonsa, mutta vahingon aiheuttaja on poistunut paikalta,  kertoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Pieni vahinko, suuri harmi

Ohjeena on, että vahingon aiheuttaja jättää yhteystietonsa tai odottaa auton omistajan saapumista. Myös rekisteritietojen selvittäminen on nykyään varsin helppoa, jos käytössä on matkapuhelin.

– Silmämääräisesti pienetkin vahingot, voivat aiheuttaa yllättävän suuret korjauskulut, Nieminen muistuttaa.

Jos parkkipaikalla omaan autoon on ilmestynyt kolhuja ilman, että niiden aiheuttaja selviää, korvataan vahinko auton kaskovakuutuksesta.

Se, miten korvaus vaikuttaa esimerkiksi bonuksiin, riippuu vakuutusyhtiöstä ja valitusta vakuutuksesta. Esimerkiksi LähiTapiolan laajassa kaskovakuutuksessa on bonusturva, joka estää bonusten alenemisen tällaisessa tilanteessa. Vastaavissa tilanteissa käytännöt vaihtelevat eri yhtiöiden välillä. Oman vakuutuksen ehtoihin kannattaa siis tutustua huolellisesti.

Vähenevätkö parkkipaikkavahingot?

Yleisin vahinko parkkipaikalla sattuu peruuttaessa. Uudemmissa autoissa avuksi ovat tulleet peruutuskamerat. Viime vuosina autojen koko on kasvanut, mutta vahinkomäärät ovat pysyneet kurissa.

– Jo nyt alkaa näkyä turvatekniikan yleistyminen, joka vähentää parkkipaikoilla sattuvia vahinkoja. Esimerkiksi automaattiset pysäköintiavustajat auttavat vähentämään vahinkoja. Turvatekniikka yleistyy tulevaisuudessa ja autokannan uudistuessa. Nämä vahingot tulevat todennäköisesti vähenemään tulevaisuudessa, arvioi Nieminen.

Lähde: LähiTapiola Kuvituskuva: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu