9.12.2016

Uudistunut ADAC-Ecotest paljasti valtavia eroja pakokaasupäästöissä

BMW i3

ADAC-Ecotest paljasti dieselien suuret typenoksidipäästöt. Sähkökään ei ole aina tae vähäisistä päästöistä. Bensiinimoottoreissa kulutus on pienentynyt, mutta hiukkaspäästöt kasvaneet.

Saksalainen autonkäyttäjien etujärjestö ADAC on mitannut pakokaasupäästöt uudistetun, entistä ankaramman ja käytännönläheisemmän Ecotest 4.0 -menetelmän mukaan.

Monien dieselien ongelmana ovat suuret typenoksidipäästöt, mutta muutama vähäpäästöinen mallikin löytyi. Sähkömoottorikaan ei ole aina tae vähäisimmistä päästöistä. Bensiinimoottoreissa turboahtaminen ja suorasuihkutus ovat pienentäneet kulutusta, mutta lisänneet hiukkaspäästöjä.

ADAC-Ecotest-testissä mitataan polttoaineen kulutus eli hiilidioksidipäästöt (CO₂) sekä säännellyt päästöt (CO, HC, NOx, PM ja PN).

CO on hiilimonoksidi eli häkä, HC palamattomat hiilivedyt, NOx typen oksidit, PM ja PN ovat pienhiukkaspäästöjä.

Tuloksissa on järkyttävän suuria mallikohtaisia eroja: Paras, BMW i3 (93Ah), sai täydet 100 pistettä ja huonoin, SsangYong Korando 2.2 diesel, vain yhden pisteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

ADAC-Ecotest ja 45 automallia

ADAC mittasi perusteellisesti 45 eri automallin pakokaasupäästöt. Pisteitä oli jaossa yhteensä 100.

Enintään 50 pistettä annettiin pienestä kulutuksesta eli CO₂-päästöistä. Myös muista säännellyistä päästöistä (CO, HC, NOx, PM, PN) oli mahdollista saada enintään 50 pistettä. Paras yleisarvosana on viisi ja huonoin yksi.

BMW i3

Testivoittaja, sähköauto BMW i3 (93Ah), ansaitsi täydet 100 pistettä ja arvosanan 5 tähteä. Muut viiden tähden autot ovat sähkö-, hybridi- ja maakaasuautoja: Toyota Prius 1.8 hybridi ja Nissan Leaf -sähköauto jakoivat kakkostilan. Škoda Octavia Combi 1.4 TSI -maakaasuauto nappasi neljännen sijan.

Tehokas sähköauto, Tesla S P90D, jäi kuudenneksi ja sai neljä tähden arvosanan. Teslan suuri omamassa lisää hiilidioksidipäästöjä. Teslan toimintasäde yhdellä latauksella on vaikuttava 395 kilometriä rankasta testiohjelmasta huolimatta.

Fakta: Mikä on ADAC? 

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club), ”Saksan Autoliitto”, on Saksan ja Euroopan suurin autonkäyttäjien etujärjestö, perustettu vuonna 1903. Jäseniä yli 19 miljoonaa.

Tiepalvelu toiminut 61 vuotta. Vuonna 2015 neljä miljoonaa avustustehtävää.

1 800 tiepalveluautoa. Lisäksi 1 000 yhteistyökumppania, joilla 5 000 tiepalveluautoa.

Julkaisee tiepalvelun vikaraportin vuosittain ADAC Motorwelt -lehdessä ja verkossa www.adac.de

Raportti löytyy hakusanalla ”ADAC Pannenstatistik 2016” tai Moottori-lehden verkkosivuilta www.moottori.fi hakusanalla ADAC tiepalveluraportti 2016.

Kallein ei ole aina paras

Myös edullinen perusauto voi olla vähäpäästöinen. Bensiinikäyttöinen Mitsubishi Space Star 1.2 sijoittui kahdeksanneksi.

Mercedes-Benz E

Dieselmallien päästöissä on suuria eroja: Vain kaksi dieselmallia, Mercedes-Benz E 220 D ja BMW 318d saivat hyvän neljän tähden arvosanan sijoilla 7. ja 9. Uudella dieselmoottorilla varustettu Mersu E sai muista säännellyistä päästöistä parhaan mahdollisen arvosanan, 50 pistettä.

Mersu E-sarja todistaa, että dieselkin voi olla vähäpäästöinen kun siinä on uudenaikainen moottori ja tehokas pakokaasujen puhdistusjärjestelmä. Uudessa MB E 220 -dieselissä on SCR-katalysaattori ja urearuisk

SCR (Selectic Catalytic Reduction) on selektiivinen katalyyttinen pelkistys, jossa AdBlue-lisäainetta (veden ja urean seosta) ruiskutetaan kuumien pakokaasujen joukkoon. SCR ei juurikaan lisää polttoaineen kulutusta ja hyvä puhdistusteho myös raskaammalla moottorin kuormituksella.

Valitettavasti vain SCR-katalysaattori urearuiskutuksella ei sekään ole mikään tae vähäisistä päästöistä: Esimerkiksi Citroën C4 Dieselissä ja Audi A4 3.0 TDI:ssä on varsin suuri typenoksidipäästö SCR-katalysaattorista ja urearuiskutuksesta huolimatta.

Audi A4 2.0 TDI quattro

NOx-loukku vei hännille

Edullisemmissa dieselmalleissa käytetään SCR-katalysaattorin sijasta yksinkertaisempaa LNT-katalysaattoria (Lean NOx Trap) eli suomeksi NOx-loukku tai ”laihaseos NOx-katalysaattori”.

Typen oksidit kerätään LNT-katalysaattoriin ja ne pelkistetään jaksottaisella, rikkaalla polttoaineruiskutuksella.   Edullinen järjestelmä, ei lisäaineen lisäystä. Hyvä puhdistusteho kevyellä moottorin kuormituksella, mutta raskaasti kuormitettaessa puhdistusteho ei riitä. Lisäksi on tehtävä kompromissi NOx-puhdistustehon ja polttoaineen kulutuksen välillä, joten kulutus voi lisääntyä.

Testitulokset osoittavat kiistattomasti, että kaikki häntäpäähän sijoittuneet ja vain yhden tähden ansainneet dieselmallit on varustettu valmistuskustannuksiltaan edullisella LNT-NOx-loukulla.

Dieseleiden hiukkaspäästöt saatiin kuriin hiukkassuodattimella, mikä on lisännyt hiukan hiilidioksidipäästöjä eli kulutusta ja myös NO₂-päästöjä (typpidioksidi).

Fakta: Typenoksidipäästöjen haitat terveydelle

Tieliikenteen typenoksidipäästöt (NOx) ovat vähentyneet tiukempien päästönormien ja puhdistuslaitteistojen ansiosta. Suurin ongelma ovat typpidioksidi (NO₂) -päästöt. Ne eivät ole vähentyneet vaan jopa lisääntyneet.

Typenoksidipäästöistä terveyshaittoja tuottaa eniten typpidioksidi (NO₂), joka tunkeutuu syvälle hengitysteihin ja aiheuttaa oireita erityisesti lapsille ja astmaatikoille. Typenoksidit tuottavat myös alailmakehän otsonia, joka aiheuttaa silmien, limakalvojen ja hengityselinten ärsytystä.

– Päästökokeessa mitataan typen oksidipäästöjä (NOx), joiden kokonaispäästöt on saatu alenemaan. Ilman laadun kannalta tärkeämmät ovat kuitenkin typpidioksidipäästöt (NO₂), jotka ovat kaupungeissa kasvaneet dieselautojen yleistyessä, VTT:n johtava tutkija TKT Juhani Laurikko kertoo.

– Lisäksi dieselautoissa on nykyään hiukkassuodatin, mikä vähentää hiukkaspäästöjä, mutta lisää NO₂-päästöjä. Pakokaasupäästöistä mitataan NOx-päästöt, mutta ilmanlaatuvaatimukset koskevat NO₂-päästöjä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Typenoksidipäästöt dieseleiden riesana

Tulokset osoittavat selkeästi, että monien dieselien suurin ongelma ovat edelleen liian suuret typenoksidipäästöt (NOx). Testin suurimpia NOx-päästäjiä kylmänä ovat Renault Captur dCi 90, Dacia Sandero dCi 90 ja Hyundai i20 1.1 CRDi.

Kokonaistuloksissa viimeiseksi jäi katumaasturi SsangYong Korando 2.2 Diesel, joka runsaiden päästöjen vuoksi sai vain yhden pisteen sadasta mahdollisesta.

Toiseksi viimeiseksi sijoittui bensiinikäyttöinen tehomalli Ford Focus RS, jonka ongelmaksi koituivat suuret CO-, HC- ja hiukkaspäästöt sekä suuri kulutus eli CO₂ -päästö (246 g/km).

Bensiinimoottorikaan ei ole puhdas pulmunen: Kun yhtä päästölajia pienennetään, toinen voi kasvaa. Kompromissin teko on vaikeaa.

Kulutus alas, päästöt ylös

Bensiinimoottorien iskutilavuuden pienentäminen (downsizing), turboahtaminen ja suorasuihkutus ovat parantaneet suorituskykyä ja pienentäneet kulutusta, mutta samalla lisänneet hiukkaspäästöjä.

Testitulosten perusteella hiukkaspäästöongelma ei koske ainoastaan voimakkailla moottoreilla varustettuja Ford Focus RS- ja Volvo V40 T3 -malleja, vaan myös tavallisia bensiinimalleja kuten esimerkiksi Opel Corsa 1.0 Turbo.

Bensiinimoottoreissa hiukkaspäästörajat koskevat vain suorasuihkutusmoottoreita, joissa polttoneste suihkutetaan suoraan palotilaan.   Tulevaisuudessa hiukkaspäästörajat ovat niin tiukat, että bensiinikäyttöisiin suorasuihkutusmoottoreihin joudutaan asentamaan hiukkassuodattimet kuten dieseleihin.

Epäsuoralla, imusarjaan tapahtuvalla polttoaineen ruiskutuksella varustetuille bensiinimoottoreille ei ole hiukkaspäästörajaa lainkaan. ADACin mukaan onkin outoa, että koko testin suurimmat hiukkaspäästöt puhalsi epäsuoralla suihkutuksella varustettu Smart Fortwo Cabrio 0.9 turbo.

Smart Fortwo Cabrio

Smartin erikoinen perusrakenne, jossa moottori sijaitsee takana, tuottaa ongelmia. Takamoottori käy kuumana heikon jäähdytyksen vuoksi ja tuottaa sen vuoksi runsaasti haitallisia pienhiukkaspäästöjä- jopa kaksinkertaisesti huonoimpaan suorasuihkutusmoottoriin verrattuna. Tämä on kurja tulos näppärälle kaupunkiautolle.

ADAC Ecotest – uudistettu testimenetelmä

Kuten aikaisemminkin, pääpaino testissä on kulutuksen (CO₂-päästön) sekä muiden säänneltyjen päästöjen (CO, HC, NOx, PM, PN) mittaaminen. Uuttakin on runsaasti.

Laboratoriomittaukset tehdään dynamometrillä uuden, tulossa oleva ankaramman WLTP-normin mukaisella uusimmalla WLTC 5.3 -testisyklillä. (Wordwide harmonized Light Duty Vehicles Test Cycle).

ADAC-Ecotest ajetaan kahteen kertaan, auto ensimmäisessä lähdössä kylmänä ja toisessa lämpimänä. Sähköautoille ja ladattaville hybrideille on oma, erillinen mittaussykli. Kaikissa kokeissa ilmastointi ja huomiovalot (tai ajovalot ) ovat kytkettynä ja kuormitus on 200 kg.

Täydentävä ADAC-autobahn -sykli, jossa muun muassa täyskaasukiihdytyksiä ja ajoa 130 km/h -nopeudella.

Eri polttoaineet ja sähkö on saatu vertailukelpoiseksi monimutkaisen laskentakaavan perusteella, mikä ottaa huomioon myös sähkön tuotannosta aiheutuvat keskimääräiset päästöt Saksassa.

CO₂-päästöistä saadaan myös ”well-to-wheel”-päästöt eli ” lähteestä pyöriin”.

Laboratoriotestien parhaille neljän ja viiden tähden autoille tehdään lisäksi RDE-mittaus liikenteessä (Real Driving Emission). Siten varmistetaan laboratoriotesteissä hyvin menestyneiden mallien tulosten oikeellisuus.

Eri polttoaineiden ja sähkön kulutukset on saatu vuonna 2012 tehdyn muutoksen myötä vertailukelpoiseksi laskentakaavan perusteella, mikä ottaa huomioon myös sähkön tuotannosta aiheutuvat keskimääräiset päästöt Saksassa. Samoin mukana ovat eri polttonesteiden valmistuksen ja kuljetuksen päästöt, (WTT, Well-to-Tank).

Edellä mainittuun WTT-arvoon lisätään polttomoottoriautoissa polttoaineen kulutus, sähköautoissa sähkön kulutus ja ladattavissa hybrideissä molemmat, (TTW, Tank-to-Wheel).

Näin saadaan eri käyttövoimien kesken (esim. bensiini, diesel, kaasu, sähkö) vertailukelpoiset CO₂-päästöarvot sisältäen päästöt energian lähteestä aina käyttöön saakka, (WTW, Well-to-Wheel), eli lähteestä pyöriin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuoreimmat testitulokset taulukossa

Joulukuussa 2016 uudistetun ja entistä tarkemman ADAC-ekotestin tulokset

SijaMalliMoottoriPis-
teet
(CO₂)
Pis-
teet

(muut pääs-töt)
Pis-teet
yht.
Arvo-sanaKommentit
1.BMW i3
(94Ah)
Sähkö50501005Virrankulutus
17,4 kWh/100 km,

ekotestissä
toimintasäde 190 km
2.Toyota Prius
1.8 Hybrid Executive
Hybridi4648945Erittäin puhtaat
pakokaasut,

erittäin bensapihi
3.Nissan Leaf Acenta
(30kWh)
Sähkö4450945Virrankulutus
20,5 kWh/100 km,

ekotestissä
toimintasäde 160km
4.Skoda Octavia Combi
1.4 TSI G-TEC Style
Maakaasu4350935Pieni maakaasun
kulutus 4,2 kg/100 km,

CO₂ 122 g/km
5.Toyota Yaris Hybrid StyleHybridi3949884Erittäin puhtaat
pakokaasut,
erittäin bensapihi kaupunkiajossa
6.Tesla Model S
P90D
Sähkö3750874Virrankulutus
24 kWh/100 km,

ekotestissä
toimintasäde 395 km
7.Mercedes E220 d
9G-Tronic
Diesel3050804Erittäin puhdas diesel,
vähäinen NOx
myös RDE-testissä,
SCR-kat.
8.Mitsubishi Space Star
1.2 ClearTec Top
Bensiini3640764Paras bensiinimalli,
pieni kulutus,

pienet
hiukkaspäästöt
9.BMW 118d
Urban Line Steptronic
Diesel3441754Vähäiset päästöt
huolimatta
yksinkertaisesta

NOx-loukusta (LNT)
10.Volkswagen up!
1.0 TSI BMT beats
Bensiini3437714Bensiinikäyttöinen suorasuihkutus-
moottori, 
pienet hiukkaspäästöt
11.Mercedes C 200
Cabriolet
Bensiini2347704Bensiinikäyttöinen suorasuihkutus-
moottori, 
pienet hiukkaspäästöt
12.Mercedes SLC 200
9G-Tronic
Bensiini2041613Bensiinikäyttöinen suorasuihkutus, pienet hiukkaspäästöt,
suuret CO₂-päästöt
13.Hyundai IONIQ
Hybrid Premium
Hybridi3821593Pieni kulutus, mutta suurehkot CO₂- ja
hiukkaspäästöt
14.Kia Niro
1.6 GDI Hybrid Spirit
Hybridi3225573Keskinkertainen
kulutus, 
mutta
suurehkot CO₂- ja hiukkaspäästöt
15.Seat Ateca
2.0 TDI Xcellence 4Drive DSG
Diesel1740573Suurehko kulutus
(CO₂200 g/km),

muut päästöt
kohtuulliset
16.Volkswagen Sharan
2.0 TDI SCR BMT Highline
Diesel1740573Suurehko kulutus
(CO₂ 198 g/km),

muut päästöt
kohtuulliset
17.Suzuki Baleno
1.0 Boosterjet Comfort
Bensiini3323563Suorasuihkutus,
suurehkot CO₂- ja hiukkaspäästöt,

CO₂ 151 g/km
18.Volkswagen Golf Variant
1.4 TSI BMT Highline
Bensiini2629553Suorasuihkutus,
suurehkot CO₂- ja hiukkaspäästöt.
19.Volvo V40
T3 Momentum
Bensiini2430543Suorasuihkutus,
suurehkot
hiukkaspäästöt
20.BMW 520d
xDrive Steptronic
Diesel1635513SCR+LNT,
moottoritiellä
suurehkot
NOx-päästöt,

CO₂ 203 g/km
21.Volvo S90
D4 Inscription Autom.
Diesel2525503NOx-loukku (LNT),
suurehkot
NOx-päästöt
22.Citroen C4
BlueHDi 150 Stop&Start Shine
Diesel3117482SCR-katalysaat-
torista huolimatta

suuret NOx-päästöt
23.Land Rover Discovery Sport
TD4 E-Capability HSE
Diesel1730472Suuri NOx-päästö moottoritiellä,
suurehko
CO₂ 198 g/km
24.BMW 320d
Gran Tourismo Luxury Line Steptr.
Diesel2517422NOx-loukku (LNT),
suurehkot
NOx-päästöt
25.Jaguar F-Pace
20d Prestige AWD Automatik
Diesel1527422Suuret NOx-päästöt moottoritiellä,
suurehko
CO₂ 206 g/km
26.Opel Corsa
1.0 DI Turbo ecoFlex Edition
Bensiini329412Suorasuihkutus,
suuret NOx- ja hiukkaspäästöt
27.Audi A4 Avant
3.0 TDI design S tronic
Diesel1921402SCR-katalysaattori,
silti suuret
NOx-päästöt,
CO₂ 192 g/km
28.Mazda 2 Skyactiv-D
105 Exclusive-Line
Diesel400402Erittäin pieni kulutus
(4,1 l/100 km),

mutta erittäin korkea
NOx-päästö
29.Hyundai i20
1.1 CRDI
Diesel380382Pieni kulutus
(4,3 l/100 km),

mutta erittäin
korkea NOx-päästö
30.Peugeot 208
BlueHDi 100 Stop&Start Allure
Diesel380382Pieni kulutus
(4,3 l/100 km),

SCR-katalysaattori,
silti korkea
NOx-päästö
31.Mercedes CLA 200 d
Shooting Brake Urban 7G-DCT
Diesel334372NOx-loukku (LNT),
suuret
NOx-päästöt
32.Audi SQ7
quattro tiptronic
Diesel035352SCR+LNT,
moottoritiellä
suurehko NOx,
erittäin suuri
CO₂ 293 g/km
33.Renault Megane Energy
dCi 130 GT Line
Diesel330332NOx-loukku (LNT),
erittäin suuret
NOx-päästöt
34.Smart Fortwo Cabrio
0.9 Turbo Prime Twinamic
Bensiini258332Epäsuora suihkutus,
kaikkein suurimmat hiukkaspäästöt
35.Dacia Sandero
dCi 90 Start&Stop Laureate
Diesel320322NOx-loukku (LNT),
erittäin suuret
NOx-päästöt
36.Renault Captur Energy
dCi 90 Intens
Diesel320322NOx-loukku (LNT),
erittäin suuret
NOx-päästöt
37.Ford Focus
2.0 TDCi Start/Stopp Titanium
Diesel310312NOx-loukku (LNT),
erittäin suuret
NOx-päästöt
38.Volkswagen Golf Sportsvan
1.6 TDI BMT Comfortline DSG
Diesel290291NOx-loukku (LNT),
erittäin suuret
NOx-päästöt
39.Renault Talisman Grandtour Energy
dCi 130 Life
Diesel260261NOx-loukku (LNT),
erittäin suuret
NOx-päästöt
40.Kia Optima Sportswagon
1.7 CRDiGT Line DCT
Diesel250251NOx-loukku (LNT),
erittäin suuret
NOx-päästöt
41.Volkswagen Tiguan
1.4 TSI ACT BMT Comfortline DSG
Bensiini1014241Suorasuihkutus,
suuret NOx- ja hiukkaspäästöt,

korkea CO₂ 220 g/km
42.Hyundai i40 Kombi
1.7 CRDi blue Premium DCT
Diesel200201Erittäin suuret
NOx-päästöt (LNT),
korkea CO₂
43.Ford Galaxy
2.0 TDCi Start/Stopp Titanium
Diesel140141Erittäin suuret
NOx-päästöt (LNT),

korkea CO₂
44.Ford Focus RSBensiini6061Erittäin suuret
hiukkas-, CO- ja
HC -päästöt, 
erittäin korkea CO₂ 231 g/km
45.SsangYong Korando
2.2 e-XDi 220 Sapphire 4WD Auto.
Diesel1011Erittäin suuret
NOx-päästöt (LNT),

erittäin korkea CO₂
246 g/km

Lähteet:

Teksti ja taulukot: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto

Luetuimmat