Liikenne | Uutinen | 12.4.2018

Sähköpyörät jäävät ilman 400 euron tukea

Liikenne- ja viestintäministeriö on perunut ehdotuksensa sähköpyörille tarjotusta tuesta. Tukea piti maksaa takautuvasti huhtikuun alun jälkeen ostetuille sähköpyörille.

Jaa artikkeli

Edes kuukautta ei ole kulunut siitä, kun liikenne- ja viestintäministeriöstä lupailtiin 400 euron tukea sähköpyörän ostoon. Kauppiaat innostuivat ja asiakkaat jäivät odottamaan tukipäätöksen voimaantuloa. Turhaan innostuttiin, sillä nyt ministeriö ilmoitti, että hankintatuen valmistelu on keskeytetty.

Syynä keskeytykseen on ministeriön tiedotteen mukaan tukiesityksen saama vastustus.

– Sähköpyörien hankintaan ei tulla myöntämään tukea tällä hallituskaudella, todetaan tiedotteessa.

Sähköpyörien hankintatuki oli alkujaan tarkoitus toteuttaa laajentamalla määräaikaista vähäpäästöisille autoille tarkoitettua hankintatukea koskemaan myös sähköpyöriä. Esitys oli lausuntokierroksella 19. maaliskuuta–3. huhtikuuta. Sähköpyörätuki oli myös mukana kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman keinovalikoimassa sen ollessa lausunnoilla loppuvuodesta 2017.

Periaatepäätöksessä hankintatukea ei mainittu

Valtioneuvoston periaatepäätös ja kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma julkaistiin maaliskuussa. Näissä sähköpyörien hankintatukea ei ollut mukana, vaan se tuli julkisuuteen ministeriön ehdotuksena, joka saatettiin samantien lausuntokierrokselle.

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaan on koottu yhteistyössä keskeisten toimijoiden kanssa useita eri toimenpidettä kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi. Keinoja ovat muun muassa infrastruktuurin ja maankäytön suunnittelun kehittäminen, rahoituksen kohdentaminen kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen sekä asenteisiin ja liikkumistottumuksiin vaikuttaminen. Lisäksi on kartoitettu taloudellisen ohjauksen ja lainsäädännön kehittämiseen, eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön, kävelyn ja pyöräilyn vastuutahojen määrittämiseen ja pyörämatkailun edistämiseen liittyviä keinoja.

Ehdotus 400 euron tuesta toimi käytännössä tätä edistämisohjelmaa vastaan: heti ehdotuksen tultua julkisuuteen sähköpyörien hinnoissa huomattiin nousua. Markkinahäiriötä ehdotuksella siis saatiin aikaan, jatkossa nähdään, kuinka pitkälle vaikutus ulottuu.

Testi: Eila Parviainen Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö

Jaa artikkeli

Keskustelu