Sähköpotkulauta

Liikenne Uutinen 16.6.2019

Sähköpotkulauta – huvia ja harmitusta

Katukuvassa rivakasti yleistyneistä sähköpotkulaudoista on iloa ja hyötyä, mutta käyttämiseen liittyvät säännöt tuntuvat olevan monella hukassa.

Helsingissä on ollut toiminnassa keväästä lähtien useampi sähköpotkulautoja vuokralle tarjoava yritys ja tätä nykyään laitteita voi vuokrata myös Tampereella ja Turussa.

Uusi villitys on monen mieleen sen helppouden ja huolettomuuden takia: potkulaudalla lyhyehköt matkat taittuvat kätevästi ja kulkupeli on helppo jättää omaan määränpäähän.

Sähköpotkulauta

Toisaalta äänettömät ja suhteellisen kovaa vauhtia liikkuvat sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet erilaisia vaaratilanteita kevyenliikenteenväylillä, syynä lienee tietämättömyys tai piittaamattomuus väistämissäännöistä.

Ketä väistetään ja mihin pysäköidään?

Äänettömät sähköpotkulaudat ovat herättäneet närää ihmisten keskuudessa niiden väärinkäytön takia. Monelle laitteen vuokraajalle on epäselvää missä sähköpotkulaudalla kuuluu ajaa ja miten väistämisvelvollisuutta sovelletaan, sillä sähköpotkulautaa koskee yleensä eri säännöt kuin perinteistä potkulautaa.

Sähköpotkulauta

Traficomin ohjeista selviää, että sähköpotkulaudat voidaan jakaa liikennesääntöjen kannalta kahteen eri ryhmään. Jalankulkua avustaviksi laitteiksi lasketaan laitteet, joissa tehoa on maksimissaan 1 kilowatti ja maksiminopeus 15 km/h. Tällaiset liikkumisvälineet rinnastetaan liikenteessä jalankulkijoihin, mutta nopeus on sovitettava tilanteen mukaan.

Kevyitä sähköajoneuvoja

Suomessa lähes kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat kuuluvat kevyisiin sähköajoneuvoihin. Näissäkin maksimiteho on 1 kW, mutta maksiminopeudeksi on määritelty 25 km/h.

Sähköpotkulauta

Näillä sovelletaan samoja liikennesääntöjä kuin polkupyörällä, eli pääsääntöisesti laitteilla tulee liikkua pyörätiellä. Kävelyvauhtia liikuttaessa laitteilla saa käyttää myös jalkakäytävää. Kävelyvauhti tarkoittaa, että liikkuminen muiden jalankulkijoiden joukossa tapahtuu häiriöttä.

Liikennejuopumuskin mahdollista

Poliisin mukaan jalankulkua avustavan tai korvaavan liikkumisvälineen kuljettaja ei voi syyllistyä rattijuopumukseen kävelyvauhtia liikuttaessa, mutta suuremmissa nopeuksissa kyse voi olla liikennejuopumuksesta moottorittomalla ajoneuvolla.

Kevyisiin sähköajoneuvoihin sovelletaan tankojuopumusta, jonka tunnusmerkistö edellyttää vaaran aiheutumista toisen turvallisuudelle. Esimerkiksi päihtyneen sähköpotkulaudan kuljettajan törmätessä toiseen tienkäyttäjään on kyseessä tankojuopumus.

Pysäköity potkulauta ei saa häiritä

Sähköpotkulauta

Sähköpotkulautoihin sovelletaan yleisiä pysäköintisäännöksiä sekä polkupyörien pysäköintiä koskevia erityissäännöksiä. Polkupyörän tapaan sähköpotkulaudan saa pysäköidä myös jalkakäytävälle ja pyörätielle, mutta niin, ettei se häiritse kohtuuttomasti muuta kulkemista.

Jaa artikkeli