Liikenne | Uutinen | 2.2.2018

Renkaan kierrätysmaksua vältellään – ”Kun yksi ei maksa, muut maksavat enemmän”

Renkaiden kierrätysmaksut laskivat ja uusi asetus helpottaa rengasmateriaalin hyötykäyttöä. Etämyynti ulkomailta on kuitenkin lisännyt kierrätysmaksun välttelyä.

Jaa artikkeli

Suomessa myytävien renkaiden kierrätysmaksut halpenivat vuodenvaihteessa. Yleisimmän rengastyypin eli henkilö- ja pakettiauton renkaan kierrätysmaksu putosi vuodenvaiheessa vanhasta 1,92 eurosta 1,73 euroon. Samalla moottoripyörien renkaiden kierrätysmaksu laski 1,74 eurosta 1,56 euroon.

Suomen Rengaskierrätys Oy:n mukaan hinnanalennus oli mahdollista uusien hyödyntämistapojen ja tehokkaamman jalostuksen ansiosta. Suomen Rengaskierrätys Oy vastaa vanhojen renkaiden keräämisestä ja kierrättämisestä Suomen jätelain edellyttämällä tavalla. Tavalliselle kuluttajalle toiminta näkyy renkaan kierrätysmaksuna.

Etämyyjät välttelevät kierrätysmaksuja

Suomen Rengaskierrätys Oy:n mukaan suomalaiset ovat ahkeria kierrättäjiä paitsi pulloissa, myös renkaissa. Yrityksen mukaan renkaiden kierrätysmaksut voisivat olla nykyistäkin halvempia, jos ulkomaiset myyjät osallistuisivat kierrätysjärjestelmän kustannuksiin.

Suomen Rengaskierrätys Oy:n mukaan lisääntynyt etämyynti on johtanut kierrätysmaksun välttelyyn.

– Kun yksi ei maksa, muut maksavat enemmän. Ajatteleva autoilija voikin kysyä renkaan myyjältä, miten hän kierrätyksen hoitaa, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen muistuttaa.

Hallituksen kärkihanke helpottaa hyödyntämistä

Suomen Rengaskierrätys Oy:n mukaan suurin osa renkaista käytetään edelleen maanrakennuksessa.

– Rengasleike on hyvä lämmöneriste ja sen vedenläpäisykyky on hyvä. Se toimii hyvin, kun tarvitaan kevyttä maanrakennusmateriaalia, Tuominen sanoo.

Vuoden 2018 alussa Suomessa tuli voimaan uusi maanrakennus-asetus MARA. Hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvan asetus helpottaa rengasmateriaalin tapaisen jätteen uudelleenkäyttöä maanrakennusaineena.

Suomen Rengaskierrätys Oy:n tietojen mukaan vuonna 2017 kerättiin talteen noin 54 940 tonnia erilaisten ajoneuvojen renkaita. Kasvua edellisvuoteen oli 1406 tonnia. Käytöstä poistuneita renkaita on kierrätetty järjestelmällisesti vuodesta 1995 lähtien.

Lähde: Suomen Rengaskierrätys Oy Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu