25.6.2018

Älypuhelinsovellus ehkäisee päivittäin jo yli tuhannen ihmisen porokolareita

Tunturissa laiduntavat porot eivät laske vierasta aivan lähelle.

Porokello-sovelluksen on ladannut yhteensä jo lähes 50 000 käyttäjää.

Porokello on käyttäjilleen ilmainen älyliikennesovellus porovaroittamiseen. Järjestelmän nerokkuus ei olisi koitunut tielläliikkujien hyödyksi ja turvaksi ilman ammattiautoilijoiden arvokasta apua.

Porokello ei kerro poron tarkkaa sijaintia, vaan varoittaa korkeasta riskistä porokolariin. Varoitus perustuu ammattiautoilijan näköhavaintoon ja on voimassa 750 metrin säteellä varoituksen antopaikasta. Varoitus on voimassa tunnin ajan, sillä porot voivat liikkua joskus nopeastikin.

Porokellon varoitusten takana on tätä nykyä tuhat ammattiautoilijaa poronhoitoalueella.

– Tämän vuoden tavoite on houkutella mukaan tuhat uutta porovaroittajaa eri ammattiryhmistä, Porokellon projektipäällikkö Henna Nurminen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Varoittajiksi paljon liikkuvia

Porokellon uusiksi varoittajiksi on haastettu ammattiryhmiä, jotka liikkuvat työssään ja vapaa-ajalla aktiivisesti poronhoitoalueella. Mukaan ovat lähteneet jo mm. paliskuntien liikennevahinkoarviomiehet ja Luonnonvarakeskus.

Porokello on Lapin ELY-keskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke. Järjestelmän kehittämiseen ovat sitoutuneet myös mm. Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, V-Traffic Mediamobile, DNA Oyj ja HHR Business Oy.

Varoitus kännyyn tai navigaattoriin

Henna Nurminen kertoo, että Porokello-sovelluksen on ladannut itselleen jo liki 50 000 käyttäjää.

Tiellä liikkujat vastaanottavat porovaroitukset matkapuhelimen sovelluksen tai ajoneuvon navigaatiolaitteiston avulla. Aktiiviset porovaroitukset näkyvät sovelluksen kartalla symboleina. Varoitukset näkyvät uusimmissa navigaattoreissa ja autojen integroiduissa navigointijärjestelmissä, jotka käyttävät V-Traffic -palvelua.

Varoitukset saa tietoon tosiaikaisesti myös nettiosoitteesta www.porokello.fi.

Sääsket ajavat porot aukeille

Porokellon kautta annettiin viime vuonna 165 502 varoitusta. Päivittäisiä käyttäjiä sovelluksella on ollut 500–1 800 päivittäin.

Sääsket ajavat porot aukeille alueille ja liikuskelemaan myös teiden läheisyydessä.

– Sääskikausi alkaa tyypillisesti juhannukselta, Nurminen muistuttaa.

Porokolareita sattuu tyypillisesti loppuvuoden kuukausina heinäkuusta alkaen, kolaripiikit sijoittuvat elo- ja marraskuulle.

Heinäkuun ja lomakauden koittaessa moni autolomailija liikkuu poronhoitoalueilla. Nurmisella on vinkata porokolareiden kannalta riskialtteimmat alueet.

– Poroja on paljon erityisesti Puudasjärven sekä Kuusamon ja Rukan seutuvilla – myös teiden lähistöllä. Riskialueita ovat myös kantatie 79 Rovaniemen ja Kittilän välillä, reitti valtatie 4:llä Rovaniemeltä Sodankylään sekä kantatie 82:n osuus kohti Kemijärveä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukana koko poronhoitoalue

Porokello-palvelu lähti kehittymään vuonna 2011 kun paikkatietoon ja matkapuhelin palveluihin erikoistunut Paikkatieto Online esitteli ideansa porovaroittamisen mobiiliratkaisustaan Paliskuntain yhdistykselle ja Lapin ELY-keskukselle. Porovaroittamista mobiilisovelluksella kokeiltiin vuosina 2013–2015 kahdella tienosuudella 25 ammattikuljettajan voimin. VTT teki tutkimuksen kokeilusta ja tulokset olivat niin hyviä, että kokeilua laajennettiin koko poronhoitoalueelle. Ja se alue on varsin laaja eli hieman yli kolmannes koko maan pinta-alasta.

Teksti: Marko Jokela Kuva ja grafiikka: Porokello Lähde: www.porokello.fi, Liikennevakuutuskeskus

Luetuimmat