15.9.2017

Poliisi sai käyttöönsä uuden 1000 hevosvoimaisen partioveneen

partiovene
Kymmenen tonnia painava vene saadaan tarvittaessa liikkumaan ripeästi 1000 hevosvoiman turvin.

Poliisi on saanut käyttöönsä uuden Ville 1 -partioveneen, joka soveltuu valvonnan lisäksi esimerkiksi meripelastus- ja öljyntorjuntatehtäviin. Uusi monitoimivene esiteltiin medialle sateisessa säässä Helsingin Katajanokalla.

Poliisi on saanut käyttöönsä uuden, edeltäjäänsä merkittävästi tehokkaamman, merikelpoisemman sekä rakenteiltaan tukevamman, partioveneen. Valvontatehtäviin, kuten veneilijöiden kunnon sekä veneiden varusteiden tarkastamisen, ja meripelastustehtäviin soveltuvuuden lisäksi monitoimialus täyttää D-luokan öljyntorjuntaveneen vaatimukset.

Virallisen avajaisosuuden suorittivat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sekä Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio. He painottivat veneen täyttävän valtakunnallisen aukon öljyntorjuntatehtävien osalta. Erityisesti herkän saaristomme kannalta on tärkeää huolehtia riittävästä valmiudesta öljyonnettomuuden varalta. Alukseen onkin saatu rahoitusta öljyntorjuntarahastolta.

– Uusi Ville 1 ja nykyinen Ville 3 täyttävät tehokkaasti aukon, joka muiden merellisten viranomaisten aluskalustolta jää. Helsingin venepoliisin varsinainen toimialue ulottuu Porvoosta Porkkalaan, mutta tarvittaessa meillä on uuden Ville 1:n myötä valmius antaa virka-apua ja toimia koko Suomenlahden alueella, kertoo venepoliisin esimies, ylikonstaapeli Jarmo Niininen Helsingin poliisilaitokselta.

partiovene
Ville 3 ja Ville 1 -veneet täyttävät yhdessä sen aukon, joka muiden merellisten viranomaisten aluskalustolta jää.

Kewatec Aluboat Oy Ab:n Kokkolassa valmistama 11,90 metriä pitkä alumiinivene painaa noin 10 tonnia ja hintaa aluksella on noin 750 000 euroa. Veneen suunniteltu käyttöikä on 30 vuotta. Uusi Ville 1 edustaa huippua omassa luokassaan, mutta käyttöön on kuitenkin valittu luotettavaa ja varmaa tekniikkaa. Vastaava tekniikka on osoittautunut myös käytettävyydeltään hyväksi.

Esimerkiksi ohjaus on toteutettu hydraulisesti ja hallintalaitteet vastaavat pääosin edellistä venettä. Meripelastustehtävien helpottamiseksi vene on varustettu hydraulisella keulaportilla, josta pelastaja ylettää veden tasoon. Lisäksi varusteista on mainittava stabiloitu lämpökamera, jolla havaitsee tarpeen tullen vedestä pelastettavat henkilöt pimeässäkin.

Veneen 1000 hevosvoimaa tarjoava Caterpillarin 13-litrainen moottori varmistaa, että uusi merimaija on selvästi tähänastista kalustoa nopeampi. Sen huippunopeudeksi ilmoitetaan 42 solmua, vaikka kertoman mukaan kyseisellä yksilöllä on jo saavutettu 45 solmun nopeus. Tämä vastaa yli 80 kilometrin tuntinopeutta.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat