Liikenne | Uutinen | 14.4.2018

Ovatko renkaasi jo ikäloput?

Turvallisuudesta huolehtiva ei haksahda ostamaan ikääntyneitä ja ominaisuuksiltaan heikentyneitä renkaita.

Jaa artikkeli

Rengasalalla vallitsee yhteinen näkemys, että autonrengas säilyttää käyttämättömänä ja oikein varastoituna alkuperäiset tekniset ominaisuutensa jopa viisi vuotta. Renkaat pitää säilyttää puhtaina, kuivassa ja viileässä paikassa sekä suojassa auringonvalolta.

Autoilijan kannattaa käyttää harkintaa ja tervettä järkeä renkaita valitessaan, jottei tule haksahtaneeksi ikäloppuun renkaaseen, joka voi olla turvallisuusriski. Rengas kovettuu ikääntyessään, jolloin esimerkiksi renkaan märkäpito-ominaisuudet heikentyvät.

– Jos rengas on poikkeuksellisen halpa, siihen on jokin syy, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora muistuttaa.

Alan yrittäjänä Nuora pohtii, että olisi kiinnostavaa tietää, moniko autoilija ostaa renkaansa netin kautta tärkeimpänä tai ainoana valintakriteerinään rengassarjan hinta.

– Jos ostopäätös tehdään hinta edellä, eikä ostaja aivan tarkalleen tiedä millainen rengas omaan autoon soveltuu, on vaarana, että rengas on väärää kokoluokkaa, sen kantavuus ei ole riittävä tai se on jo pitkällä käyttöikänsä ehtoopuolella.

Ole tarkkana rengaskaupoilla

Uusina myytävät renkaat voivat olla enintään viisi vuotta aiemmin valmistettuja.

Rengasalan vakiintuneiden toimijoiden käytäntöjen, Autonrengasliiton suositusten sekä hyvän kauppatavan mukaista on aina kertoa renkaita ostavalle asiakkaalle mikä on renkaan valmistusajankohta, jos kyseessä on yli kolme vuotta vanhat renkaat.

– Tämän ikäinen rengas on ominaisuuksiltaan kunnossa.

Kokonaisikä korkeintaan 10 vuotta

Renkaat alkavat ikääntyä toden teolla vasta niiden käyttöönoton jälkeen. Autonrengasliitto suosittaa renkaan kokonaisiäksi enintään 10 vuotta. Renkaan kokonaisiällä tarkoitetaan renkaan teknistä ikää valmistusajankohdasta. Se selviää renkaan kyljestä DOT-merkinnän yhteydestä.

Renkaan valmistusajankohta merkitään nelinumeroisella tunnuksella. Esimerkiksi 0617 tarkoittaa viikkoa 6 vuonna 2017.

Renkaan käyttöikä enintään 6 vuotta

Renkaan käyttöikä taas tarkoittaa renkaan ikää sen käyttöönotosta.

Renkaan kuluminen ja ikääntyminen riippuu aina monista eri tekijöistä. Autonrengasliiton kansainvälistä käytäntöä mukaileva suositus on, renkaan käyttöikä olisi enintään 6 vuotta – toki renkaat yleensä kuluvat loppuun huomattavasti tätä ajankohtaa nopeammin.

Lähde: Autonrengasliitto Kuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu