Liikenne | Uutinen | 23.5.2018

Mikä Corridor as a Service Last Mile? Helsingin jakelutoimintaan digipilotti

Kankean nimen takana ovat uudet digitaaliset työkalut, jotka voivat helpottaa keskustojen jakelu- ja kuljetustoimintaa merkittävästi.

Jaa artikkeli

Helsingissä käynnistyy pilottikokeilu, jossa jakeluyritysten kuljettajille tarjotaan reaaliaikaista videokuvaa liikennetilanteesta sekä tietoa vapaista jakelu- ja lastauskäyttöön tarkoitetuista pysäköintipaikoista.

Pilottikokeilun koko nimi on Corridor as a Service Last Mile ja sen tavoitteena on sujuvoittaa keskustan liikennettä erityisesti kaupunkijakelun osalta. Samalla palveluun kertyy tietoa uusien pysäköintipaikkojen tarpeista, pysäköinnin monitoroinnista ja liikenneseurantatyökalujen sovellettavuudesta. Kesäkuussa käynnistyvä pilotti jatkuu ensi kesään asti, jotta se kattaa kaikki vuodenajat.

CaaS LM -kokeilussa jakeluautoille varattu tila saadaan tehokkaammin käyttöön, vähentäen pysäköintejä jalkakäytävillä. Samalla se parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Myös liikennetilanne helpottuu, kun jakeluautojen ei tarvitse kierrellä pysäköintipaikkoja etsimässä. Yritysten kannalta kokeilu parantaa keskustatoimitusten ennakoitavuutta ja vähentää kuljettajien tarvetta käyttää työaikaa parkkipaikan etsiskelyyn.

– Corridor as a Service tarjoaa mahdollisuuden nykyisen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen, tavarakuljetusten tehostamiseen ja verkostoitumiseen julkisen ja yksityisen välisessä ekosysteemissä. Kaupungeille CaaS voi tuoda kasvua parempaa saavutettavuutta logistisen houkuttelevuuden myötä, kertoo Juha Kenraali Trafista.

– Helsingin kaupungin tavoitteena on sujuvoittaa liikennettä, parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää ilmansaasteita. Näitä kaikkia tavoitteita kokeilu tukee erinomaisesti. Lisäksi se on myös yksi etappi rakennettaessa Helsingistä Suomen yritysmyönteisintä kaupunkia, toteaa puolestaan Sami Sahala Forum Virium Helsingistä.

– Vediafi sai Business Finlandilta kasvumoottorin käynnistystukirahoituksen, jolla alamme rakentaa CaaS-ekosysteemiä, joka tarjoaa tulevaisuudessa CaaS-palveluita ulottuen mannertenvälisestä tavaraliikenteestä kaupunkien viimeisille kilometreille. CaaS Last Mile on ensimmäinen CaaS-palvelu, johon kuuluu jakelupaikkojen varausmahdollisuus, mikä tuo nopeutta ja luotettavuutta toimituksiin, visioi Matti Lankinen Vediafistä.

CaaS Last Mile on logistiikka-alan yritysten, Vediafi Oy:n, YTL:n, Trafin, Helsingin kaupungin ja Forum Virium Helsingin yhteinen kokeilu ja kokeilu on saanut TT-Säätiön avustusta. Logistiikkayrityksistä mukaan osallistuvat Sinebrychoff, Hartwall, Esa Kuokka Oy, Schenker, Kesko, Kaukokiito, Van & Poika sekä Niemi Palvelut.

Lähde: Trafi Kuvituskuva: Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu