14.1.2014

Matka ilman vakuutusta on riskiretki

Vakuutus

Matkavakuutusten erot tulevat esiin pienissä yksityiskohdissa, kuten korvaussummissa ja omavastuussa. Sairastuneen tai vammautuneen kotimatka ulkomailta voi maksaa satojatuhansia euroja.

Kotimatka ulkomailta voi käydä kalliiksi, jos vakuutusasiat eivät ole kunnossa. Korvaussummissa on eroja eri vakuutusyhtiöiden ja erihintaisten vakuutusten välillä. Vahingon kustannukset joutuu aina maksamaan itse, ellei vakuutus ole voimassa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ambulanssilento  maksaa maltaita

– Ulkomailla sairaalahoitojen hinnat vaihtelevat, mutta pahimmassa tapauksessa kustannuksia saattaa kertyä kymmeniä tuhansia euroja, esimerkiksi, jos Yhdysvalloissa joutuu leikkaushoitoon, vakuutusasiantuntija Pirjo Markkanen vakuutusyhtiö Ifistä kertoo.

– Suurimmat kustannukset tulevat, mikäli potilas täytyy kuljettaa takaisin Suomeen ambulanssilennolla. Tällöin puhutaan usein yli 100 000 eurosta.

– Lähes puolet nuorista opiskelijoista lähtee matkaan ilman vakuutusturvaa ja juuri heille usein sattuu ja tapahtuu, kertoo kriisi- ja avustustiimin johtaja Jussi Tanner ulkoasiainministeriön konsuliasioiden yksiköstä.

Vajaa kolmannes matkailijoista reissaa ilman matkavakuutusta.

– Matkalle kannattaa vakuuttaa itsensä ja itselle tärkeät asiat, asiantuntija Katja Lappi vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finesta toteaa.

Monet vakuutukset kuten useat kotivakuutukset ja luottokortteihin sisältyvät matkavakuutukset ovat voimassa myös maailmalla. Tällainen vakuutusturva ei yleensä korvaa matkalla sattunutta vahinkoa yhtä laajasti kuin varsinainen matkavakuutus.

Jatkuva vakuutus järkevä

Paljon matkustavalle jatkuva matkavakuutus on usein järkevin vaihtoehto. Vuosimaksu on vakuutusyhtiöstä ja vakuutuksen laajuudesta sekä korvaussummista riippuen muutamasta kympistä pariin sataan euroon.  Jos reissaa harvoin, on matkakohtainen vakuutus paras vaihtoehto.

Matkavakuutuksen saa ainoastaan Suomessa vakituisesti asuva henkilö. Nuorille lapsille ei vakuutusyhtiöstä riippuen tarvitse välttämättä hankkia erikseen matkavakuutusta perhematkalle, vaan monet vanhempien matkavakuutukset kattavat myös alaikäiset lapset.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa

Vaikka Euroopan alueella saakin sairaanhoitokortilla apua, hoitoa saa tapaturmamaan ehdoilla. Suomen laajaan terveydenhuoltoon tottuneelle yllätyksiä saattaa tulla esimerkiksi sen suhteen, mitä korvataan ja kuinka kattavasti sairaanhoitoapua saa.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa ehdottomasti hankkia: kortilla hoitoa saa vieraassa maassa samaan hintaan kuin siellä asuvat henkilöt.

Matkavakuutuksen turvin on mahdollista hakeutua hoitoon, mikäli on esimerkiksi tarve akuutille leikkaukselle.

Perinteisissä matkavakuutuksissa ei ole suuria eroja eri yhtiöiden vakuutusten välillä. Erot tulevat ilmi yksityiskohdissa, kuten korvaussummissa. Usein matkavakuutukset korvaavat ainoastaan ensihoidon sellaisen sairauden pahentuessa, joka potilaalla on ollut jo ennen matkaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ilmaista konsulikyytiä ei ole olemassa

Ainoa tapaus lähihistoriassa, jolloin valtio on erillisellä päätöksellä korvannut kotiinkuljetuksia oli loppuvuodesta 2004, kun Aasiaan iskeneen tsunamin uhreja kuljetettiin Suomeen. Esimerkiksi vuonna 2011 Egyptin kansannousun tieltä evakuoidut suomalaiset joutuivat itse korvaamaan kotimatkansa.

– Konsulikyytiä ei ole olemassa. Suomen konsulit ja edustustot eivät kuljeta ulkomailta ketään kotiin valtion rahoilla, kertoo ulkoasiainministeriön konsuliyksikön kriisi- ja avustustiimin johtaja Jussi Tanner.

– Hätätapauksessa suurlähetystöt voivat auttaa etsimään sopivaa sairaalahoidon tai kotimatkan rahoittajaa omaisen lähipiiristä.

Mikäli rahoittajaa ei omaisen lähipiiristä löydy, saattaa suurlähetystön kautta saada lainarahaa kotimatkaa varten. Suurlähetystön antama laina on ulosottokelpoinen. Tannerin mukaan yleisin syy suurlähetystön antamalle avuntarpeelle on passin häviäminen matkalla. Suomalaisten kuolemat ulkomailla lisääntyvät 10–20 prosenttia vuosittain ja samalla myös suurlähetystön myöntämät lainat.

– Suurlähetystön apua vaativista tapauksista tyypillisiä ovat nuorten liikenneonnettomuudet, joita sattuu yhä enemmän ulkomailla.

Teksti ja kuva: Santeri Petrell

Luetuimmat