Liikenne | Uutinen | 10.5.2018

Kokemattomuus kaksipyöräisillä kostautuu keväällä

Onnettomuuksia sattuu tyypillisesti eniten kokemattomille motoristeille.

Jaa artikkeli

Kaksipyöräisten ajokauden alku on haastava kahdella tapaa: oma ajokokemus voi olla ruosteessa ja tiet ovat talven jäljiltä monin paikoin kehnossa kunnossa. Yhtälö voi tuottaa ikäviä seurauksia: onnettomuuksia sattuu tyypillisesti eniten kokemattomille motoristeille.

Totuttelua ja ruosteenpoistoa

Vakuutusyhtiö If muistuttaa, että talven jälkeen liikenteessä on jälleen runsaasti kaksipyöräisiä, mikä vaatii totuttelua kaikilta liikkujilta. Omien ajotaitojen suhteen kannattaa olla realisti: keväällä kokenutkin motoristi voi olla hieman ruosteessa ja tarvita ajoharjoittelua.

– Kannattaa tarvittaessa ottaa alkuun muutama ajotunti tai vähintään treenata moottoripyörän hallintaa muuten rauhallisessa paikassa, Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela vinkkaa.

– On myös hyvä kiinnittää normaalia enemmän huomiota ennakoivaan ajotapaan ja ajolinjoihin erityisesti risteysalueilla.

Routavaurioita ja hiekoitussoraa

Teiden pinnat voivat olla talven jäljiltä ilkeässä kunnossa. Keväisin yllättäviä tilanteita moottoripyöräilijälle voivat aiheuttaa routavauriot, hiekoitussora – ja myös autoilijat, jotka eivät ole tottuneet motoristeihin liikenteessä.

Tyypillisessä kevätonnettomuudessa moottoripyöräilijä ajaa mutkaan, jossa tien päällä oleva irtosora aiheuttaa kaatumisen.

Ifin vahinkotilastojen mukaan moottoripyöräilijöitä loukkaantuu eniten touko–heinäkuussa eli niinä kuukausina, kun liikenteessä on eniten motoristeja. Viikonloppuvapaat näkyvät vahinkotilastoissa: lauantaisin motoristeille sattuu selvästi muita päiviä enemmän onnettomuuksia.

Motoristi murtaa onnettomuudessa useimmin polvensa, ranteensa tai jalkateränsä luita.

Vähäinen ajokokemus on riski

Lukumääräisesti eniten moottoripyöräonnettomuuksia sattuu Ifin tilastojen mukaan 50–59-vuotiaille miehille. Toiseksi eniten loukkaantumisia sattuu 40–49-vuotiaille miesmotoristeille.

– Tyypilliset motoristit ovat yli 40-vuotiaita miehiä, joten on loogista, että heille myös sattuu määrällisesti eniten onnettomuuksia, Koskela taustoittaa.

Todellisuudessa onnettomuusriski on enemmän sidoksissa motoristin ajokokemukseen kuin ikään.

– Eniten vahinkoja sattuu tyypillisesti niille motoristeille, joilla on vähän ajokokemusta ja jotka ajavat suuritehoisilla moottoripyörillä, Koskela kertoo.

Kokonaisuutena liikenteessä loukkaantuneiden moottoripyöräilijöiden määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena viime vuosina.

– Kaikkiin liikkumismuotoihin sisältyy omat riskinsä, mutta ajoneuvosta riippumatta tärkeintä on ajaa siten, että omalla toiminnallaan aiheuttaa mahdollisimman vähän ongelmia itselle tai muille.

Ifin vinkit motoristeille ajokauden alkuun:

  • Ilmoita moottoripyörän liikennekäyttöönotosta vakuutusyhtiöön, jos moottoripyörässäsi on seisonta-ajallinen vakuutus.
  • Käy moottoripyöräsi huolellisesti läpi. Tarkista erityisesti renkaiden kunto ja paineet, valot, vilkut sekä jarrujen toiminta.
  • Aloita ajokausi maltillisesti ja kokeile, että moottoripyöräsi toimii kuten pitääkin. Ota tarvittaessa muutama ajotunti, jotta saat jälleen tuntuman pyörääsi.
  • Huomioi teiden kunto ajovauhdissasi. Keväällä riskejä lisäävät teiden epätasainen sulaminen ja jäätyminen, routavauriot, hiekoitussora ja kylmä asvaltti.
  • Autoilijat eivät talven jälkeen ole tottuneet moottoripyöräilijöihin, joten älä luota, että sinut heti huomataan.
  • Tarkista ajovarusteet ja uusi tarvittaessa esimerkiksi pahoin naarmuilla oleva visiiri. Kirkkaanvärinen tai vaalea kypärä ja ajovarustus parantavat turvallisuutta.

Lähde: If Kuva: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu