Liikenne | 2.6.2018

Kiireessä suomalaiset tinkivät liikennesäännöistä – kaksi ylitse muiden

Autoklinikan teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista tinkii toisinaan liikennesäännöistä kiireessä. Useimmiten tämä tarkoittaa ylinopeutta tai valoristeyksestä livahtamista juuri valojen vaihduttua.

Jaa artikkeli

Alkukesä on täynnä menoja ja tehtävää, juhlia ja velvollisuuksia. Pitkän kauppa- ja tehtävälistan kanssa rientäessä yllättävän moni joustaa liikennesäännöistä.

Kolarikorjaamo Autoklinikan teettämä kyselytutkimus* kertoo, että peräti 58 prosenttia suomalaisista autoilijoista tinkii ajoittain hyvistä ajokäytännöistä tai liikennesäännöistä. Yleisin syy on yllätyksettömästi kiire.

Ruuhka

Yleisin tiukkojen aikataulujen aiheuttama sääntörike on ylinopeus. 44 prosenttia autoilijoista myöntää ajavansa kiireessä sallittua nopeutta kovempaa.

Ylinopeuden jälkeen yleisimmät rikkeet ovat tutkimuksen perusteella risteyksestä livahtaminen niin sanotusti vanhoilla vihreillä sekä liian lyhyet turvavälit. Molempiin kertoo kiireessä sortuvansa noin viidennes autoilijoista.

Stop-merkkiä kunnioitetaan

Harvinaisempiin rikkeisiin lukeutuu esimerkiksi se, ettei autoilija pysähdy antamaan jalankulkijalle tietä. Neljä prosenttia autoilijoista kertoo jättävänsä nämä pysähdykset toisinaan kiireessä väliin. STOP-merkin pysähtymisvaatimuksen taas saattaa jättää täyttämättä kaksi prosenttia autoilijoista.

– Meillä kaikilla on joskus kiire, kun vaikkapa myöhästyminen tärkeästä juhlasta uhkaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että turhien riskien ottaminen liikenteessä ei kannata koskaan. Tästä syystä suunnitelmallisuus ja ajoon lähtö ajoissa kannattavat myös lyhyillä matkoilla, ohjeistaa Pentti Oksanen Autoklinikalta.

* Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1064 mannersuomalaista ja otos kerättiin viikoilla 57 internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse. 

Lähde: Autoklinikka Kuvitus: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu