17.2.2016

Kelkkakokeilija: käsittelytaidot kuntoon!

moottorikelkkasafari

Hiihtolomat houkuttavat myös ennenkokemattomiin lumiriemuihin. Moni innostuu kokeilemaan moottorikelkalla ajoa – mutta millä taidoin?

Moottorikelkka on virkistyskäytöstä huolimatta ajoneuvo, jolla liikuttaessa on tärkeää säilyttää maltti niin päässä kuin vauhdissa, muistuttaa Liikenneturva.

– Kelkkaileminen on aloitettava rauhallisesti harjoittelemalla ensin perustaitoja kuten liikkeelle lähtemistä, ohjaamista ja jarruttamista, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä tähdentää.

– Oikea varustus, suunnistustaito, hyvät tavat ja luonnon ehdoilla liikkuminen ovat myös tärkeitä asioita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Turmat sattuvat vapaa-ajalla

Vahingot moottorikelkkailussa sattuvat useimmiten vapaa-ajalla. Kuolemaan johtaneista kelkkailuonnettomuuksista suurin osa tapahtuu jääalueella. Liikenneturvan mukaan kelkkareiteillä tapahtuneista onnettomuuksista yleisin tyyppi on suistuminen reitiltä ja törmääminen esteeseen.

Lievemmissä onnettomuuksissa on havaittu kokemattomilla kuljettajilla hallintalaitteiden virheellistä käyttöä. Esimerkiksi mutkassa kaasuvipu painuu tahattomasti pohjaan, minkä seurauksena kelkan vauhti kiihtyy voimakkaasti, sen hallinta menetetään ja kelkka suistuu reitiltä.

Ennakoi jään railot

Niska muistuttaa, että talvinen maasto voi ajoalustana näyttää salakavalan vaarattomalta. Esimerkiksi jäällä olevia epätasaisuuksia, railoja ja muita esteitä on vaikea havaita yhtenäisestä lumipeitteestä – sekä krikkailla aurinkoisilla säillä että pimeällä. Olennaista on valita oikea tilannenopeus.

Kelkkaan ei kannata maistissa tarttua.

– Rattijuopumussäännökset seurauksineen koskevat myös kelkkailua eli jos otat, et aja.

Suunnistustaidot tarpeen

Vaikka moottorikelkoin liikutaan merkityillä reiteillä, kanttaa jokaisen kelkkailevan kerrata aika ajoin kartanluku- ja suunnistustaitoja. kannattaa jokaisen taipaleelle suuntaavan kerrata.

– Maasto-olosuhteissa liikuttaessa ei voi aina luottaa matkapuhelimen kuuluvuuteen. Pakkaset voivat syödä täyteenkin ladatun puhelimen akun nopeasti.

Matkakumppaneille tai läheisille on myös hyvä ilmoittaa ennen lähtöä suunniteltu reitti, etapit ja arvioitu paluuaika.

Ja jäälle ei kannata ajaa, jos ei ole varma sen kestävyydestä.

Lähde: Liikenneturva Kuva: Marko Jokela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat