21.6.2018

Juhannuksesta kesäliikenteeseen: malttia – ja varo moottorikelkkoja!

Juhannuksesta kesäliikenteeseen

Juhannuksen ja kesän matkoille kannattaa suunnata kiireettömästi. Hyvällä suunnittelulla ja moottorikelkkojen varomisella voi pärjätä pitkälle.

Juhannuksen menoliikenne on tuttuun tapaan vilkkaimmillaan torstaina 21.6., liikenteen vilkastuessa jo kello 11 alkaen. Varsinainen menoliikenne hiljenee puolestaan illalla kello 20 tienoilla. Tarkkana kannattaa olla perjantainakin puoliltapäivin Helsingistä Jyväskylään ja Mikkeliin päin sekä Tampereen seudulla.

Sunnuntain 24.6. paluuliikenteessä puolestaan tiestöllä on ruuhkaisinta 10–22 välisenä aikana. Ruuhkahuippujen aikaan valtaväylien ajonopeudet saattavat laskea paikoitellen 20–40 km/h normaalin alapuolelle.

– Tyypillisesti liikenne jonoutuu etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä. Esimerkiksi valtatiellä 4 liikennettä on nyt torstaina noin 50 % enemmän kuin normaalina kesäperjantaina, sanoo liikennekeskuspäällikkö Juha Alikoivisto Liikennevirastosta.

Ruuhkia voidaan nähdä tyypillisesti myös valtatiellä 9 Alajärven kohdalla, erityisesti tänä vuonna, kun läheisellä kantatie 58:lla on meneillään tietyö. Myös valtatie 4 Jyväskylästä pohjoiseen ja valtatie 5 Mikkelistä pohjoiseen ovat tuttuja ruuhkapaikkoja. Vastaavasti Parainen-Nauvo-lauttaliikenne sujunee tänä vuonna tavanomaista jouhevammin, sillä käytössä on kaksi suurikokoista lauttaa. Paluuliikenteessä ruuhkakohdat ovat pitkälti samat, mutta toiseen suuntaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kalusto ja kuljettaja kunnossa

Luonnollisesti kesämatkaan kannattaa lähteä vain silloin, kun kuljettaja ja ajoneuvo ovat kunnossa. Ajoneuvon kunnosta kannattaa muistaa ainakin ne perinteiset: rengaspaineet kuorman mukaan, vararenkaan tai paikkaussarjan tarkistus ja tarpeeksi tuulilasinpesunestettä. Kuljettaja tarvitsee puolestaan unta ja asianmukaista juotavaa.

– On hyvä miettiä jo etukäteen juhannuksen kulkemiset ja joko mennä julkisilla tai sopia, kuka porukassa toimii kuskina. Jos juhlajuomana on muutakin kuin mustikkamehua, kannattaa myös seuraavan päivän ajokuntoa harkita tarkkaan. Vaikka mittari näyttäisi nollaa, ei välttämättä siltikään kelpaa kuskiksi. Samoin jos on valvonut koko juhannusyön kokon äärellä, ei rattiin ole asiaa ilman kunnon unia. Jos oma ajokunto yhtään epäilyttää, ei ajamaan voi lähteä, painottaa puolestaan Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta.

– Kesän onnettomuuksissa näkyvät ylinopeus, väsymys, kiinnittämätön turvavyö sekä alkoholi. Tai kaikkien näiden yhdistelmä. Syyt näkyvät etenkin nuorten onnettomuuksissa, muistuttaa puolestaan Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Juhannuksesta kesäliikenteeseen

Suunnitellen suveen

Kuljettajan ja kyytiläisten hermot säästyvät luonnollisesti, jos reitti on hyvin suunniteltu ja aikataulutettu. Tietyötilannetta ja ruuhkautumista voi tarkkailla etukäteen Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta. Mahdollisista tieliikenteen häiriöistä kannattaa ilmoittaa myös 112 Suomi -sovelluksestakin löytyvälle Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle. Ruuhkavaroitukset, liikennetiedot ja uudelleenreititykset voivat puolestaan olla syy käyttää navigaattoria tutullakin reitillä.

– Etukäteen kannattaa tarkasta, onko aiotulla reitillä esimerkiksi tietöitä jotka hidastavat matkantekoa. Ei välttämättä ole järkevää mennä sille samalle pääväylälle kuin kaikki muutkin. Etenkin jos rinnalla kulkee pienempi väylä vailla liikennettä, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

– Matkalle ei pidä tehdä liian tiukkaa aikataulua. Jos hermoa alkaa kiristää, on syytä kurvata vaikka kahville. Joskus perinteisten valtateiden sijaan valittava kiertoreitti voi olla nopeampi ja tarjota virkistävän uusia elämyksiä ja maisemia, kommentoi Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen.

Liikennetietojen osalta kannattaa muistaa myös radio ja kalenteri. Esimerkiksi juhannuksen jälkeisellä viikolla Äänekoskella alkavat vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suviseurat, jotka tuovat paikkakunnalle 75 000 lisähenkeä. Erityisesti viikonlopun ympärille (to-pe, su-ma) sijoittuva liikenne on matkailuvaunuvoittoista, joten pitkien letkojen syntyessä kannattaa noudattaa malttia.

Porissa tapahtuu tänä kesänä Jazzien ja Suomi Areenan lisäksi asuntomessujen merkeissä. Seinäjoella järjestetään Tangomarkkinat 11.-15.7. ja puolestaan 28.-29.7. Rovaniemellä kisataan Kuninkuusraveja. 26.-29.7. juhlitaan Kotkan meripäiviä. Lisäksi luvassa on lukematon määrä pienempiä tapahtumia ja festivaaleja ympäri Suomea.

– Autoliiton Härmän osasto järjestää puolestaan jokamiesluokan SM-kisan 30.6.-1.7. Alahärmässä ja paikalle saapuu valtavasti yleisöä. Odotettavissa on tungosta myös muun muassa Härmän kylpylään ja huvipuisto Power Parkiin, mikä kannattaa tiedostaa, vinkkaa Suokonautio-Hynninen.

Jyväskylän seutu kaapataan jälleen rallihuumaan 26.–29.7. Neste Rally Finlandin muodossa.
– Vaikka autourheilu ei kiinnostaisi, kannattaa MM-rallin päiväohjelma tarkistaa etukäteen. Lauantaina rallia ajetaan vain Jyväskylän eteläpuolella, joten ainakaan ysitietä ei tuolloin kannata käyttää Jämsän ja Jyväskylän välillä, Suokonautio-Hynninen toteaa.

Kesän erikoisuutena moottorikelkkavahingot

Kun menoliikenteestä on selvitty ja paluuliikenne on vielä edessä, on itse juhannuspäivä onnettomuuksien määrän perusteella eräs vuoden hiljaisimmista päivistä. Juhannuspäivän onnettomuuksissa on kuitenkin tavallista merkittävästi korkeampi, lähes 50 prosentin riski henkilövahingoille.

Kesälomakaudella noin puolet kolareista tapahtuu hiljaisilla pikkuteillä ja valoisien öiden valvomiset näkyvät kaamosaikaa useammin rattiin nukahtamisena. Kesäkaudella tosin kannattaa varautua liikenteessä muutenkin, sillä kesä-elokuun välillä tapahtuu vuosittain 1 000 korvattavaa liikennevahinkoa moottorikelkoilla.

– Moottorikelkkavahinkojen määrä ei ole pelkkä tilastokuriositeetti, vaan osoitus siitä, että kesällä liikkeellä ollaan kaikilla mahdollisilla vehkeillä. Muusta vuodesta poiketen joka kolmas kesällä sattuva liikennevahinko on henkilöautoa eksoottisemman kulkupelin aiheuttama, sanoo Onnettomuustietoinstituutin yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.

Niinpä mökkitiellä voi tulla vastaan moottorikelkka, Pappatunturi, hevoskärry tai leikkuupuimuri. Oma lukunsa ovat lämpimien kesäpäivien ideat kaivaa mökin kellarista tai autotallista erilaiset kulkupelit pitkästä aikaa käyttöön, jolloin turvavyön tai kypärän rooli saattaa innostuksessa unohtua. 48 prosenttia kesäajan onnettomuuksista sattuu tieverkoston pikkuteillä, joiden kohdalla tarkkana kannattaa olla myös tien pinnan ja omien renkaiden suhteen.

– Suomen tieverkosto on hälyttävän huonossa kunnossa, mikä näkyy onnettomuuksien ohella myös rengasvaurioiden määrissä. Pikkuteillä turvalliset ja kestävät renkaat ovat valttia, ja kesärenkaiden kuntoa kannattaa tarkkailla usein. Rengasvalinnassa on hyvä kiinnittää huomiota myös jarrutusmatkaan, jossa voi eri renkaiden välillä olla jopa metrien eroja, summaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Lähteet: Liikennevirasto, Autoliitto, Liikenneturva, Nokian Renkaat Karttakuvat: Liikennevirasto Kuvitus: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat