Liikenne | 9.10.2018

Hirvijahti käyntiin koko maassa lauantaina – tarkkana liikenteessä

Pyyntilupia on monin paikoin käytettävissä viime vuotta enemmän.

Jaa artikkeli

Hirven varsinainen metsästysaika alkaa ensi lauantaina, eli lokakuun toisena viikonloppuna, muistuttaa Suomen riistakeskus.

Lapissa sekä Kuusamossa ja Taivalkoskella käynnistyy tuolloin metsästyskauden toinen jakso hirvien kiimarauhoituksen jälkeen. Muualla maassa vahtimismetsästyksen lisäksi koira- ja ajometsästys tulevat sallituiksi.

Lupamäärät kasvussa

Sekä hirven että etenkin valkohäntäpeuran pyyntilupamäärät nousivat edelliseen vuoteen nähden. Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 54 653 hirven pyyntilupaa ja 44 300 valkohäntäpeuran pyyntilupaa.  Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa.

Hirvieläinten metsästysaikoja on jatkettu kauden loppupäästä. Hirveä saa nyt metsästää ilman koiraa tammikuun alusta 15. päivään tammikuuta saakka. Vastaavasti valkohäntäpeuraa saa metsästää ilman koiraa helmikuun alusta 15. päivään helmikuuta saakka.

Hirvikannan kasvu pysäytetty

Luonnonvarakeskuksen tuottamien arvioiden mukaan hirvikannan kasvu pysähtyi viime kauden metsästyksellä. Hirvikanta on kuitenkin edelleen osalla alueista tavoitetasoa tiheämpi.

Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 68 000–85 000 yksilön talvikantaan.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan hirvikanta oli viime metsästyskauden jälkeen 76 500–101 000 hirveä. Syksyn metsästyksellä tähdätään hirvikannan saamiseen tavoitellulle tasolle.

Peurakanta runsastunut

Valkohäntäpeuran metsästys on ollut sallittua täysimittaisesti syyskuun viimeisestä lauantaista lähtien. Metsästyksen tavoitteena on pienentää Etelä- ja Lounais-Suomessa viime vuosina runsastunutta valkohäntäpeurakantaa.

– Peurakolareiden vähentämiseksi peurojen metsästystä suositellaan painotettavan erityisesti alkusyksyyn, jotta peuroja olisi liikenteessä vähemmän loppusyksyllä, Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta kertoo.

Tilanneseurantaa nettipalvelussa

Metsästysseuroja ja -seurueita suositellaan kirjaamaan tiedot kaadetuista eläimistä sekä metsästyksen yhteydessä tehdyistä hirvihavainnoista mahdollisimman ajantasaisesti sähköiseen Oma riista -palveluun. Näin hirvisaaliin ja -havaintojen kertymistä oman metsästysalueen ympäristössä voidaan seurata ja käyttää kertyvää tietoa metsästyksen suunnittelussa hyödyksi.

Suomen riistakeskus muistuttaa, että aluetason tilannetietoa hirvenmetsästyksen etenemisestä voi seurata kaikille avoimesta www.riistahavainnot.fi -palvelusta.

Lähde: Suomen riistakeskus Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Lue myös:

Hintava hirvi – vuodessa 1881 onnettomuutta, kolme kuollutta ja 64 miljoonan lasku
Tavoitteena nolla hirvikolaria – miten se saavutetaan?
Destia: tehokkain tapa estää hirvieläinonnettomuuksia on kannan pienentäminen
Folksam: 45% hirvikolareista vältettävissä pimeänäkötekniikalla ja automaatijarrutuksella
Hirvivaroitus navigaattoriin ja puhelimeen – auttaako tekniikka välttämään kolarin?
Päivän kuva: Hirvikolari – Audin ja hirvisonnin kohtaaminen

Jaa artikkeli

Keskustelu