Liikenne | Uutinen | 16.2.2018

Hiihtolomakausi käynnistyy – ammattilaisten vinkit liikenteeseen

Hiihtolomakausi käynnistyy Etelä-Suomesta tänä viikonloppuna. Liikenteen asiantuntijat antavat omat vinkkinsä turvalliseen talven lomaliikenteeseen.

Jaa artikkeli

Seuraavat viikot ovat vilkasta aikaa liikenteessä. Koululaisten hiihtolomien käynnistyessä moni perhe suuntaa sukulaisten tai tuttavien luo.

Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa ajokeli Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta. Kelikamerat näyttävät tien kunnon, ja verkkopalvelusta saa myös lähes reaaliaikaista tietoa teiden talvihoidosta. Ennen tielle lähtemistä kannattaa myös varmistua siitä, että mukaan lähtevät tavarat on kuormattu turvallisesti.

Ei väsyneenä rattiin

Liikenneturva muistuttaa, ettei auton rattiin kannata lähteä hyvälläkään kelillä väsyneenä.

– Jos kuljettaja on väsynyt, ajokyky ja reagointi heikentyy, ja tarvitaan enemmän aikaa havaitsemiseen ja toimintaan. Matkaan kannattaakin lähteä virkeänä eikä ajatella, että nukun sitten kohteessa. Jos väsymys alkaa painaa ratissa, on ajo keskeytettävä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen painottaa.

Oikea tilannenopeus

Kun on päästy tienpäälle, on aika tarkistaa oma liikennekäytös. Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen muistuttaa, että kaiken A ja O liikenteessä on oikea tilannenopeus.

– Ajonopeus tulee aina sovittaa vallitseviin olosuhteisiin, keliin ja kuljettajan ajotaitoon nähden niin, että kuljettaja säilyttää ajoneuvonsa hallinnan kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa. Liikennemerkillä osoitetaan suurin sallittu ajonopeus, mutta huonossa kelissä turvallinen ajonopeus on usein sitä alhaisempi, Pohjonen sanoo.

Peruutustutka puhtaaksi

Kun on aika pitää tauko tai ollaan perillä, auto täytyy saada pysäköityä turvallisesti. Autoklinikan aluepäällikkö Markus Helkamäki muistuttaa peruutustutkan puhdistamisesta, jotta auton saa turvallisemmin parkkiin taukopaikalle tai määränpäähän.

– Mikäli anturit ovat peitettyinä, tutka saattaa esimerkiksi piipata lähestyvän esteen merkiksi tauotta. Ongelman voi välttää tarkistamalla ennen liikkeelle lähtöä, että anturit ovat puhtaat. Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa, että peruutustutka on aina vain lisäturva, eikä korvaa autoilijan tarkkaavaisuutta, Helkamäki sanoo.

Poliisi valvoo hiihtolomaliikennettä erityisesti vilkkaimmilla teillä ja sellaisilla tieosuuksilla, joilla on tapahtunut runsaasti onnettomuuksia aiempina vuosina.

Lähteet: Liikennevirasto, Liikenneturva, Trafi, Autoklinikka ja poliisi Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu