Liikenne Uutinen 16.7.2017

Ford: poppi soimaan – myös melankolinen musiikki on oiva avaus aamulle

Ford tutki ja totesi musiikin vaikuttavan mielialaan jopa pari tuntia kuuntelemisen päätyttyä, joten ei ole aivan yhdentekevää minkälaisen soittolistan automatkaa varten kokoaa.

Ford kertoo tutkineensa musiikin vaikutusta mielialaan. Aivan yksin autovalmistaja ei erikoiseen urakkaan ryhtynyt, sillä mukaan houkuteltiin musiikkijätti Spotify ja New Yorkin yliopisto.

Täysin tyhjästä temmattu kokelliinen tutkimusidea musiikin ja mielialan välisestä yhteydestä ei ole, mutta Fordin tarkoituksena lienee   myös uuden Fiestan varustukseen kuuluvan B&O Playn ilosanoman edistäminen. Auton äänentoistoon ja kuunteluelämykseen on satsattu, kuten oheiselta hanketta esittelevältä videolta voi nähdä.

Ajamisen tempo kohdalleen

Ford kertoo, että musiikin vaikutus mielialaan saattaa kestää jopa kaksi tuntia kuuntelemisen päätyttyä. Esimerkiksi aamun työmatkaliikenteeseen tutkijat suosittelevat perusrallatusten lomaan hieman yllättäen myös melankoliaa, synkkiä säveliä ja kolkkoa tulkintaa.

 

Esimerkeiksi tunnelmaa nostattavasta musiikista Ford nimeää Justin Biberin kappaleen “Sorry”, Abban “The Winner Takes it All” -kappaleen sekä The Killers -kokoonpanon viisun “Mr Brightside”. Myös Amy Winehousen ”Back to Black ja Keanen “Everybody’s Changing”, osuvat kyseiseen kategoriaan.

Edellä esitettyjen esimerkkien synkkyydestä voi toki olla montaa mieltä, mutta niille yhteistä on Fordin mukaan rytmi, tunnelma ja sanoma, joka sopii tutkimukseen osallistuneiden mielestä mainiosti päivittäisen ajon rytmiin.

Tutkimukseen valittiin aamun työmatkaliikenteessä vakituisesti ajavia koehenkilöitä Ranskasta, Saksasta, Espanjasta ja Iso-Britanniasta. Sen laveammin tutkimuksessa ei kuitenkaan huomioitu eri kulttuureja, joten osa yleispäteviksi luonnehdituista päätelmistä voi tuntua suomalaisittain vierailta.

Tutkimuksessa hyödynnetty soittolista:

Back to Black – Amy Winehouse
Beggin’ – Madcon
Black Hole Sun – Soundgarden
Buck Rogers – Feeder
Chained To The Rhythm – Katy Perry, Skip Marley
Ciao Adios – Anne Marie
Don’t You Worry Child – Swedish House Mafia, John Martin
Everybody’s Changing – Keane
The Final Countdown – Europe
Green Light – Lorde
Hometown Glory (High Contrast Remix) – Adele
Lean On – Major Lazer, Mo
Mr Brightside – The Killers
Power – Little Mix, Stormzy
Run – Foo Fighters
Shake It Out – Florence and the Machine
Sorry – Justin Bieber
Summertime Sadness (Cedric Gervais Remix) – Lana Del Ray
This Is What You Came For – Calvin Harris, Rihanna
Titanium – David Guetta, Sia
Wake Me Up When September Ends – Green Day
What Went Down – Foals
The Winner Takes It All – Abba

Soittolista on kuunneltavissa Spotify-palvelussa

Soittolista voi olla osa matkaa

– Monille kuljettajille soittolistan laatiminen on reittivalinnan tapaan osa matkaa, olipa edessä sukulaisvisiitti, salitreeni tai ajo työpaikalle. Halusimme ymmärtää, miten musiikki vaikuttaa tunnelmaan, mutta ei vain matkan aikana, vaan myös sitä seuraavien tuntien kuluessa, kuvailee Ford Europen insinööri Marcel Breker.

Tutkijat onnistuivat kartoittamaan kaksi tunnelmaan vaikuttavaa avaintekijää. Ne ovat soitettavasta musiikista aistittava energia ja tunnearvo. Nämä tekijät muodostavat yhdistelmän, joka parhaimmillaan piristää puuduttavintakin ajomatkaa.

Tutkimukseen osallistuvien tuntemuksia tutkittiin kyselyn muodossa ennen matkaa, matkan jälkeen ja vielä pari tuntia myöhemmin. Matkan aikana kuljettajat kuuntelivat tutkijoiden huolellisesti laatimaa soittolistaa.

Vetävällä rytmillä höystetyt kappaleet keräsivät eniten positiivisia arvioita, joka tuskin yllättää ketään, mutta uutta on se, että myös tunteellisemmat kappaleet keräsivät kannatusta mielialaa kohentavana kuunneltavana.

– Tutkimukseen osallistuneet virittäytyivät edessä olevaan päivään iloisenlla ja korkean energiatason omaavalla musiikilla, mutta erityisen kiinnostavaa oli se, että sama vaikutus oli myös melankolisella musiikilla, kertoo neurotieteen asiantuntija Amy Belfi New Yorkin Yliopistosta.

Kyseessä lienee osin ”surullisen” kappaleen luoma vaikutus siitä, että kuuntelijalla itsellään asiat ovatkin mallikkaasti ja vaikeudet ovat voitettavissa, eli sävelten lisäksi sanomalla on vaikutusta.

Hyvällä tuulella uuteen päivään

Tutkimuksessa neuvonantajana toiminut Spotifyn Koppel Verma pitää hankkeen myötä syntyneitä päätelmiä hyödyllisinä. Ne tukevat osaltaan myös aiempia tutkimustuloksia.

– Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että aamun työmatka on useimmille tärkeä siirtymähetki. Tuloksien perustella voimme hyödyntää dataa ja auttaa päivän liikkeelle sopivan tunnelman vallitessa.

Musiikin aikaansaama tunnelman nostatus kestää Fordin mukaan jopa tunteja ajomatkan päättymisen jälkeen, joten aivan turhaa ei soittolistaan satsaaminen liene. Sitä ei tosin kerrota, voiko päivänsä pilata kokonaan soittolistat sekoittamalla.

Lähde ja kuvat Ford

Jaa artikkeli