4.12.2018

Autonomiaa suomalaisittain: Sensible4 uskoo tuovansa robottibussin liikenteeseen 2021

Aulin Seminaariristeily_2018_Tommi Rimpiläinen_Sensible4

Suomalaisfirma Sensible4 näkee pohjolan haasteet vahvuutena: vain haastavissa olosuhteissa voi kehittää kypsiä järjestelmiä.

Henkilöautokulttuuri tulee väistymään autonomisen liikenteen saapuessa. Näin uskoo Espoon Otaniemessä autonomista liikennettä kehittävä startup-yritys Sensible4. Yhtiön näkee, ettei itseajavien taksien, vuokra-autojen ja bussien tarjoaman liikenteen tekevän itse omistetuista autoista vähitellen turhia.

Yhtiö kertoo kehittävänsä autonomiaa erilaisesta lähtökohdasta kuin perinteiset autonvalmistajat.

– Perinteiset autonvalmistajat kehittävät kuljettajaa avustavia järjestelmiä, jotka pyrkivät parantamaan ajokokemusta. Me taas lähdemme suoraan kehittämään autonomiaa, jossa kuljettaja jätetään auton ulkopuolelle, yhtiön operatiivinen johtaja Tommi Rimpiläinen kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autonomian viisi tasoa

Sensible4 tähtää tällä hetkellä niin sanottuun nelostason autonomiaan (Level 4). Autonomista liikkumista luokitellaan tasoilla 0–5. Näistä taso nolla viittaa perinteiseen täysin itse ajettavaan autoon, kun ykköstasolla on mukana jo ajoon puuttuva aktiivinen vakionopeudensäädin ja taso 3 mahdollistaa osa-aikaisen autonomisen ajon.

Taso 4 on ensimmäinen, jossa auto ajaa koko ajan itse. Nelostason erottaa viitostasosta se, että nelostason auto voi poikkeustilanteissa vaatia oikean kuljettajan puuttumista liikkumiseen.

– Tasolla 4 auto ei pysty ajamaan itse kaikissa tilanteissa, eli auton täytyy tarvittaessa olla ajettavissa. Olemme ratkaisseet tämän ajamalla autoa etänä esimerkiksi keskuksen kautta. Autoa ei siis ohjata autosta käsin, Rimpiläinen avaa yhtiön ajatusmallia.

Vahvuutena Suomen haasteet

Sensible4:n liiketoimintamalli perustuu autonomiseen järjestelmään, joka voidaan asentaa lähes mihin tahansa ajoneuvoon. Yhtiön taustat ovat entisen Teknillisen korkeakoulun robotiikan tutkimuskeskuksessa, ja autonomiaa on kehitetty Suomessa ennenkin. Esimerkiksi Puolustusvoimien kerrotaan testanneen itseajavaa autoa vuonna 2004.

Tommi Rimpiläinen Sensible4
Tommi Rimpiläinen esitelmöi Auto- ja liikennetoimittajat ry:n seminaarissa.

Suomen Tommi Rimpiläinen kertoo olevan hyvä maa testata ja kehittää robottiautoja. Autonomisten autojen yhteydessä puhutaan usein talvesta, ja siitä, miten lumi ja jo sumu aiheuttavat ongelmia. Se rajoittaa rajusti autonomisten autojen kehittämistä.

– Kypsän autonomisen auton tekeminen vaatii näiden ongelmien ratkaisua, ja sen ansiosta Suomi on loistava kehityspaikka, kertoo Sensible4:n Rimpiläinen.

Monen anturin summa

Sensible4 testaa muun muassa Lapissa Renault Twizyn päälle rakennettua prototyyppiä. Autoon on rakennettu kaksi 3D-laserkeilainta, kaksi 2-ulotteista laserkeilainta, lämpökamera, monta kameraa ynnä muita antureita. Auto muodostaa ympäristömallin niin kutsutulla sensorifuusiolla, eli yhdistämällä lukuisien antureiden keräämää tietoa yhteen. Se mahdollistaa toiminnan myös rajoittuneessa näkyvyydessä.

– Tällä hetkellä meille riittää, jos anturit saavat kerättyä 10 prosenttia ympäristössä olevasta datasta, Rimpiläinen jatkaa.

Aulin Seminaariristeily_2018_Tommi Rimpiläinen_Sensible4

Sensible4 väittää teknologiansa toimivan parhaiten maailmassa vaativissa sääolosuhteissa, kuten rankassa lumisateessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Robottibussit loppumatkoille

Twizyt vain kehitysajoneuvoja, Sensible4 kehittää bussiprototyyppiä yhdessä japanilaiskonserni Mujin kanssa. Ajoneuvo on määrä julkaista maaliskuussa, ja yhtiö odottaa sen olevan maailman robottibussien joukossa omaa luokkaansa.

Robottibussit tarjoavat houkuttelevia vaihtoehtoja kuljettamaan ihmisiä matkan niin kutsutulla viimeisellä maililla, eli esimerkiksi joukkoliikenneasemalta yliopiston kampukselle.

– Ensi vuonna ajamme Vantaan Kivistössä robottibussillamme niin, että bussi on osa tavallisten ihmisten tavallista liikkumista.

5G-verkkoa vaaditaan

Autonominen ajoneuvo ei synny pelkästään autoa kehittämällä. Ympäristön infrastruktuurin tulee parantua, eikä vähiten juuri tietoliikenneyhteyksien. Käytännössä seuraavan sukupolven 5G-verkkoyhteyttä pidetään pakollisena, sillä autosta siirtyy jatkuvasti valtava määrä tietoa palvelimille.

Sensible4 uskoo järjestelmänsä olevan jo vuonna 2021 valmis pystyään kaupalliseen käyttöön Suomessa.

– Tällä hetkellä ajoneuvoon tuleva anturipaketti maksaa noin 40 000 euroa, mutta uskomme hinnan tulevan puolittuvan 2021 mennessä. Tällä teknologian alalla kehitys on valtavan nopeaa tällä hetkellä.

– Säästö tulee siitä, että suuri autojoukko pystyy ajamaan kuskitta, ja yksi ohjaaja valvoo autojoukkoa valvomosta.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Antti Hentinen

Luetuimmat