Liikenne | Uutinen | 14.2.2018

Autoliitto neuvoo: näin pakkaat auton turvallisesti

Autoliitto muistuttaa, että luovin ratkaisu auton kuormaamisessa voi olla myös vaarallisin. Yksinkertaisilla ohjeilla matkanteko on turvallisempaa.

Jaa artikkeli

Koulujen hiihtolomat käynnistyvät tulevana viikonloppuna eteläisestä Suomesta ja moni perhe suuntaa lomanviettoon hiihtokeskuksiin. Autoliitto muistuttaa, että auton huolellisella pakkaamisella on iso vaikutus hiihtolomamatkan turvallisuuteen. Vaikka tavaraa on paljon, luovin ratkaisu ei ole välttämättä se paras.

Autoliiton mukaan auton kuormaamisen lähtökohta on, että matkatavaroiden paikka on auton tavaratilassa. Matkustamoon kannattaa ottaa vain välttämättömät matkatavarat kuten mobiililaitteet omissa telineissään tai pakattuna istuintaskuihin.

Painavimmat ensin

Autoliitto kehottaa aloittamaan tavaratilan pakkaamisen painavimmista matkatavaroista. Painavimpien tavaroiden paikka on mahdollisimman edessä ja alhaalla, tuettuna takapenkin selkänojaan tai toisiinsa. Jos haluaa kaataa takapenkin selkänojan tavaratilan laajentamiseksi, tavaroiden pysyminen paikallaan kannattaa varmistaa sitomalla.

Autoliitto neuvoo, että turvallisen kuormauksen raja on takapenkin selkänojan yläreuna. Tavaratilan kuorma ei saa kohota autossa sen yläpuolelle. Turvallisuuden kannalta tärkeät varusteet on hyvä pakata mahdollisimman ulottuville.

– Kun auto pakataan täyteen, pitää huolehtia, että varoituskolmio ja heijastinliivit jokaiselle autossa olijalle ovat helposti saatavilla eivätkä esimerkiksi tavaratilan välipohjan alla. Myös lämmintä vaatetta on syytä olla käden ulottuvilla, sillä auto kylmenee pakkassäässä nopeasti, jos matka katkeaa yllättäen, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Avuksi suksiboksi

Jos tavaratila on täynnä, kevyitä matkatavaroita voi kuljettaa myös suksiboksissa. Autoliiton mukaan tärkeintä on laittaa kevyistä tavaroista raskaimmat suksiboksin keskelle taakkatelineiden kohdalle ja varmistaa vielä turvallisuus joko tukemalla tavarat toisiinsa tai sitomalla.

Autoliiton vinkkejä videomuodossa suksiboksin asennukseen ja auton ja suksiboksin turvalliseen kuormaamiseen löytyy myös Autoliiton Ajokoulu-sivustolta.

Tarkista rengaspaineet

Kun tavarat on saatu turvallisesti pakattua, on aika siirtää huomio vielä hetkeksi renkaisiin. Myös rengaspaineet pitää nimittäin säätää kuormitusta vastaavaksi ennen lähtöä liikenteeseen.

– Auton käyttöohjekirjassa on neuvottu oikeat paineet pienelle ja isommalle kuormalle. Jos ollaan lähdössä selkeästi kylmempiin olosuhteisiin, suosittelemme käyttämään 0,2 baria korkeampia paineita kuin auton valmistaja suosittelee. Ilman viilentyessä, paineet alenevat noin 0,1 baria per 10 celsiusastetta, Vesalainen neuvoo.

Lähde: Autoliitto Kuvat: Autoliitto, Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu