Liikenne | Uutinen | 6.6.2018

Autoliiton puheenjohtaja: robottiautojen teknologia ei ole valmista vielä pitkään aikaan

Robottiautojen tulo liikenteeseen kestää vielä kymmeniä vuosia, sanoo Martti Merilinna, joka valittiin juuri jatkokaudelle Autoliiton puheenjohtajana.

Jaa artikkeli

Liikenteen murroksessa Autoliiton rooli on puheenjohtaja Martti Merilinnan mukaan tärkeämpi kuin ehkä koskaan aiemmin. Kesäkuun Moottorissa julkaistussa kolumnissaan hän varoittelee liian suurista odotuksista, joita kerätään tällä hetkellä itsenäisesti toimivien robottiautojen suuntaan.

– Automaattisesti liikkuvista robottiautoista puhutaan paljon. Asiaa tuntematon voisi luulla, että sellaiset ovat odottamassa aivan nurkan takana. Tuntuu jopa siltä, että jotkut asiantuntijatkin – tai sellaisena itseään pitävät – uskovat vahvasti samaan, Merilinna toteaa.

Hänen mukaansa teknologia ei ole vielä valmista. Tähänastiset testiajot on suoritettu enimmäkseen hyvissä olosuhteissa. Siitä huolimatta toiminta ei ole ollut ongelmatonta. On tapahtunut myös onnettomuuksia.

– Vaativien olosuhteiden testit ovat vielä alkuvaiheessaan. Esimerkiksi talven tuomia haasteita ei ole juurikaan lähestytty. Teknologian tutkimuskeskus VTT on tosin kiitettävästi tuonut kehitystyöhön tätä suomalaisille tärkeää näkökulmaa.

– Kannattaa panna jäitä hattuun. Huimista visioista huolimatta nykyiset ja nykyisen kaltaiset autot pysyvät liikenteessä vielä monta vuosikymmentä. Mikään ei muutu nopeasti. Edessä ei ole liikenteen vallankumous, vaan usean vuosikymmenen pituinen verkkainen siirtymäkausi perinteisestä autoilusta johonkin uuteen ja toistaiseksi epämääräiseen tulevaisuuteen, hän muistuttaa.

Autoliitto on isompi kuin yksikään puolue

Merilinna on toiminut Autoliiton puheenjohtajana vuodesta 2008. Kymmenen vuoden aikana Autoliiton jäsenmäärä on kasvanut noin 94 000:stä lähes 126 000 jäseneen.

– Jäsenmäärän kasvu on yksi merkki siitä, että Autoliiton palveluille ja edunvalvonnalle on kysyntää. Autoliitolla on nyt enemmän jäseniä kuin yhdelläkään poliittisella puolueella, puheenjohtaja Martti Merilinna toteaa.

Ensi vuonna järjestettävät eduskuntavaalit ovat luonnollisesti tärkeät Autoliiton edunvalvonnan kannalta. Ensi vuosi on myös Autoliiton 100-vuotisjuhlavuosi.

Lähde: Autoliitto, Moottori 6/2018

Jaa artikkeli

Keskustelu