13.3.2018

Auto säilyttänyt suosionsa – liikkumistavoissa suuria alueellisia eroja

liikenne

Auton suosio liikkumismuotona on säilynyt, kertoo Liikenneviraston tuore kyselytutkimus.

Autolla, pyörällä, kävellen vai julkisella liikennevälineellä? Suomalaiset liikkuvat paikasta toiseen samalla tavalla kuin kuusi vuotta sitten, kertoo Liikenneviraston tuore henkilöliikenteeseen keskittynyt tutkimus.

Kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2016 kotimaassa keskimäärin 2,7 matkaa vuorokaudessa ja yhden matkan pituus oli keskimäärin 41 kilometriä. Yhteensä matkoja tehtiin vuodessa 5,1 miljardia ja kilometrejä kertyi 76 miljardia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puolet liikkuu autolla

Tutkimus paljastaa, että vajaa puolet suomalaisista (45 %) hyppää henkilöauton rattiin vaihtaakseen paikkaa. Pelkääjänpaikan tai takapenkin valitsee 15 prosenttia kyselyyn vastanneista. Tutkimuksen mukaan auto on suosittu valinta erityisesti pidemmillä matkoilla. Keskimäärin autoilijalle kertyi vuorokaudessa 52 ajokilometriä.

Kimppakyyti oli vähintään joskus valinta harrastukseen liittyvillä matkoilla 44 prosentille vastaajista. Pyöräillen, kävellen tai julkisella liikenteellä taitettiin reilu kolmannes (37 %) toissavuoden matkoista.

Alue vaikuttaa valintaan

Alueelliset erot liikkumistavoissa ovat kuitenkin suuria.

– Huolimatta siitä, että erilaisten liikkumispalveluiden valikoima on kasvamassa, tavat ovat toistaiseksi melko vakiintuneita. Lisäksi liikkumisen alueelliset erot ovat suuria erityisesti kestävien liikkumismuotojen eli jalankulun, pyöräilyn ja joukkoliikenteen kulkutapaosuuksissa, Liikenneviraston kestävän liikkumisen asiantuntija Tytti Viinikainen kertoo.

Viinikaisen mukaan alueellisiin eroihin vaikuttavat seudun koko, joukkoliikenteen järjestämismahdollisuudet, alue- ja yhdyskuntarakenne sekä seudun väestön ikärakenne. Myös tietyn kulkumuodon, kuten pyöräilyn, edistämistyö vaikuttaa sen suosioon tietyllä alueella.

Iäkäs valitsee useammin pyörän tai jalat

Tutkimuksen mukaan eniten suomalaisia liikuttaa vapaa-aika: kolmasosa matkoista liittyi harrastuksiin ja neljäsosa töihin tai opiskeluun. Tutkimuksen mukaan iäkkäiden henkilöiden kävely ja pyöräily on lisääntynyt, kun samaan aikaan lapset, nuoret ja työikäiset aikuiset valitsevat entistä useammin auton tai julkisen liikenteen.

Lähde: Liikennevirasto Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat