Ajoneuvot | Uutinen | 18.3.2018

Tulli vinkkaa: Aasiasta tilattu polkupyörä voi tulla kalliiksi

Verkosta tilattu polkupyörä tai sen osat voivat tulla yllättävän kalliiksi.

Jaa artikkeli

Kevään lähestyessä Tulli kannustaa nettiostoksille suuntaavia tarkkaavaisuuteen. Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle odotettua kalliimmaksi.

Tullin mukaan ulkomailta tilatusta polkupyörästä tai polkupyörän osista saattaa joutua maksamaan polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi. Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta saattaa jopa kaksinkertaistua. Moista yllätystä kaipaa tuskin kukaan.

Valmistusmaa ratkaisee

Tavaran valmistusmaa merkitsee enemmän kuin tuotteen tilausmaa.

Tullin mukaan tilausmaalla ei käytännössä ole merkitystä, koska polkumyyntitulli tulee maksettavaksi, jos tuotteet lähetetään EU:n alueelle tullaamattomina.

Yleensä ostaja on vastuussa tavaran tullaamisesta ja maahantuontiverojen maksamisesta. Tullin mukaan, jos ostohetkellä ei ole varmaa tietoa, mistä tavara lähetetään tai mikä on polkupyörän alkuperämaa, kannattaa se ehdottomasti selvittää myyjältä.

Polkupyörien polkumyyntitulli voi olla 0–48,5 % tavaran tullausarvosta. Tullin mukaan tullausarvo lasketaan tässä tapauksessa lisäämällä ostohintaan kuljetuskustannukset. Ostohinnan, tullien ja muiden kulujen yhteismäärästä lasketaan vielä arvonlisävero 24 %, joka lisätään kokonaissummaan.

Tullin esimerkkilaskelma nettikaupasta:

Esimerkiksi jos tilaisit kiinalaisen Ideal (Dongguan) Bike Co., Ltd:n valmistaman polkupyörän, sen myyntihinta voisi olla 200 euroa ja tuotteelle ilmoitetut postikulut 30 euroa.

Polkupyörän tullinimikkeen perusteella määräytyvä yleinen tulli on 14 %, jonka joutuisit maksamaan, koska lähetyksen tavaroiden arvo ylittää 150 euroa. Ostohinnasta ja postikuluista laskettava tulli olisi siis 32,20 euroa.

Jos sinulla ei olisi pyörästä allekirjoitettua kauppalaskuilmoitusta myyjältä, pitäisi sinun maksaa ostohinnasta ja postikuluista myös valmistajakohtainen 48,5 prosentin polkumyyntitulli, joka tässä esimerkissä olisi 111,55 euroa. Näiden lisäksi maksaisit vielä 24 prosentin arvonlisäveron. Esimerkissä arvonlisäveron määrä olisi 89,70 euroa.

Lopulta maksettavaa kertyisi 200 euron arvoisesta polkupyörästä postikuluineen ja maahantuontiveroineen yhteensä peräti 463,45 euroa.

Polkumyynnin vastaisiin toimiin tulli ryhtyy silloin, jos alihintainen tuonti aiheuttaa EU:n teollisuudelle olennaista vahinkoa tai vaaran vahingon syntymisestä, ja kun vastatoimet ovat EU:n edun mukaisia.

Tullin mukaan polkumyynti- tai tasoitustulleja kannetaan tavarasta yleisen tullin lisäksi, ja ne lisätään tavaran arvonlisäveron alaiseen arvoon.

Lisätietoa netistä ostamisesta, rajoituksista, maahantuontiverotuksesta ja tulliselvityksestä löytyy tullin verkkosivuilta.

Lähde: Tulli Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Jaa artikkeli

Keskustelu