1.11.2017

Traktoripelaajat huomio: iltapuhteeksi riivaava peruutuspeli Valtralta

Lapsikin osaa huristella Valtran traktorilla – myös taaksepäin. Ainakin netissä.

Jos viime vuonna julkaistu Farming Simulator 17 tuntuu liian totiselta, kannattaa kokeilla Valtra Reverse Challengea, joka on peltomaailman peruutushaaste palikkagrafiikan ja pimpelipompeli-musiikin tahdittamana.

Tämän vuodelta 2013 peräisin olevan lystin tarjoaa Valtra, jonka TwinTrac -takahallintalaitteen ilosanomaa peli osaltaan edistää. Pelin vahvat C64-vaikutteet ovat digitaaliseen markkinointiin erikoistuneen Kuubin käsialaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaasua tai jarrua ei ole

Rohkeasti rattiin. Pelissä pitää ajaa traktoria taaksepäin maaseutumaisemaan raivattua rataa pitkin. Ohjaaminen tapahtuu tietokoneen nuolinäppäimillä; kaasua tai jarrua ei ole, vaan nykyaikaisen tehomaatalouden kiivas työtahti sanelee nopeuden.

Vauhti on siis kovaa, eikä renkiä päästetä helpolla: eteen tulee kaikenlaisia esteitä, kuten pyöröpaaleja ja maakiviä, joita pitää mahdollisuuksien mukaan väistellä. Lisäksi väylä on täynnään menoa hidastavia töyssyjä, jotka voi melkein tuntea takalistossa – kotitoimiston tuoli alkaakin hetkessä pomppia Valtran jousitetun istuimen malliin

Molempiin suuntiin

Se, miksi pelissä ajetaan nimenomaan taaksepäin, juontaa juurensa Valtran TwinTrac-takahallintalaitteesta, jota suomalainen traktorivalmistaja samoilla nettisivuillaan esittelee.

TwinTrac muodostuu traktorin ohjaamon takaseinään kiinnitetyistä ylimääräisistä kaasu-, kytkin- ja jarrupolkimista, suunnanvaihtimesta sekä pienestä sähköisestä ohjauspyörästä. Näiden ääreen kuljettajan istuin hallintalaitteineen voidaan kääntää täydet 180 astetta istuimelta nousematta.

TwinTracin avulla traktoria voi ajaa ”väärinpäin” esimerkiksi takanostolaitteeseen kytketyn niittokoneen, lumiauran tai lumilingon kanssa.

Paitsi, että työkone näkyy ohjaamoon paremmin, taakseajon terveysvaikutukset ovat merkittävät, koska se vähentää asentoja, joissa kuljettajan selkä ja niska vääntyvät. Valmistajan mukaan myös aikaa ja polttoainetta säästyy erityisesti niittotöissä.

TwinTrac on saatavilla tehdasasennettuna Valtran kolmeen suurimpaan mallisarjaan eli N-, T- and S-sarjan traktoreihin. Näistä keskimmäistä pääsimme kokeilemaan valmistajan kotikonnuilla Suolahdessa tänä syksynä – lisää aiheesta luvassa huomenna torstaina ilmestyvässä Moottorin numerossa 11/2017, jonka voit lukea julkaisupäivästä alkaen myös sähköisenä näköisversiona, jonka voi ostaa Lehtiluukusta.

Nitrolla toisin päin

Palataan vielä peliin. Akanoiden – siis niiden esteiden – joukosta kannattaa bongata myös jyväsiä. Radalla tulee vastaan V-merkkejä (niin kuin Valtra), joiden päälle ajamalla ansaitsee lisää peliaikaa. Yleisönä toimivat radan reunoilla märehtivät lehmät, ja luonnon tuoksun voi melkein haistaa.

Varsinainen urakkatahti alkaa kuitenkin osumalla Nitro boost -kanisteriin. Silloin alla oleva Valtra kääntyy ”oikein päin”, takarenkaat saavat kylkiäisekseen paripyörät ja sitten mennään – niin kovaa kuin Linnavuoren tehtaalla valmistetusta dieselmoottorista lähtee.

Mutta vaikka kyytiä on ainakin ne 80 kilometriä tunnissa mitkä nykyaikaiselle traktorille maksimissaan sallitaan, ohjaaminen sujuu maallikoltakin, sillä nyt kaikkiin esteisiin osumalla kerää ekstrapisteitä. Touhu on tosin kaukana viljelyssä vallitsevasta huolellisuudesta.

Kaikki hauska loppuu silti aikanaan – niin myös maatilan työpäivä. Tässä tapauksessa peliajan päättymiseen. Onneksi virtuaalimaailmassa työkonetta ei tarvitse viedä huoltoon eikä viljaa kuivuriin – ei muuta kuin uutta sarkaa kyntämään!

Ja koska nykyaikainen traktori liikkuu pellolla miltei itsestään, kiusaus on tietysti suuri avata läppäri pellolla työn lomassa ja ryhtyä pelaamaan. Sitä emme kuitenkaan suosittele – lienee hankala selitellä isännälle, miksi Valtra meni päisteessä pitkäksi.

Loppuun lienee paikallaan myös varoitus. Pelin kärkisijoille ei ole helppo päästä, eli ennätysjahdissa saattaa mennä koko ilta.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvituskuvat: Valtra ja Jari Saarentaus/Moottori

Lue myös:

Päivän kuva: Suomen suurin sänkipellolla

Farming Simulator 17 – nyt mukana myös Valtra ja junat!

Valtraa virtuaalisesti ja vähän oikeastikin – Farming Simulator 17

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat