Ajoneuvot | Autonhoito | 2.6.2018

Testi: Ultima Waterless Wash Plus – vedetön pesu

Ultima Waterless Wash Plus on erinomainen tuote sinne mistä juokseva vesi uupuu. Käyttäjän olisi kuitenkin toivottavaa juosta hieman vettä paikalle.

Jaa artikkeli

Toisinaan tulee tarve pestä auto hankalassa paikassa. Kuivan maalipinnan hankaaminen erilaisilla räteillä naarmuttaa maalipintaa ja lopputulos on muutenkin laikukas ja sotkuinen. Yleisin puute improvisoidulla pesupaikalla lienee juokseva vesi. Painepesuri on vain harvojen herkkua.

Edellisellä viikolla esittelimme vedettömän pesun ja veimme ajatuksia huuhteluvapaan pesun maailmaan. Ensimmäinen on lähinnä ihanteellinen ajatus, kun viimeksi mainittu kelpaa jo käyttöönkin. Pieni määrä vettä oikeiden välineiden kanssa riittää pitkälle ja vedenkin voi kuljettaa mukana kannellisessa ämpärissä.

Vedetön pesu Ultima

Vedetön pesu suoritetaan sumutinpullon ja mikrokuituliinan avulla. Kuvan sumutinpulloa ei tällä hetkellä toimiteta myyntipakkauksen mukana.

Tällä kertaa testaamme mainitun tuoteryhmän tuotteen, joka on Ultima Waterless Wash Plus. Vaikka nimi lupailee vedetöntä pesua, niin ohjeistuksessa esitellään tämän vaihtoehdon lisäksi ämpärin käyttö. Se lupaa jo itsessään hyvää.

Ultima Waterless Wash Plus

Floridasta kotoisin oleva Ultima omaa pitkät perinteet autonhoitotuotteiden valmistamisesta, sillä yrityksen juuret juontavat vuoteen 1989. Kaikki tuotteet valmistetaan edelleen Yhdysvalloissa ja lisäksi valmistaja lupaa niiden olevan ympäristöystävällisiä ja haihtuville orgaanisille yhdisteille Yhdysvalloissa asetettujen VOC-säädösten mukaisia.

Ultima Waterless Wash Plus etiketti

Ultima Waterless Wash Plus tarjoaa käyttöohjeiden osalta kaksi vaihtoehtoa, joista päädyimme käyttämään näiden yhdistelmää.

Ultima Waterless Wash Plus seuraa hyvin yrityksen ympäristöystävällistä linjaa, sillä se säästää todella paljon vettä moneen perinteisempään pesumenetelmään verrattuna. Kyseessä on tiiviste, jolle löytyy vedellä laimennettuna useampia käyttötarkoituksia. Ehkä yllättävimpänä Ultima Waterless Wash Plus soveltuu autonhoitokäyttöön tarkoitetun puhdistussaven liukasteeksi.

Samaa seosta voidaan käyttää pikakiillokkeena (englanniksi quick detailer) tai vedettömänä pesuna, jotka ovat allekirjoittaneen mielestä osin päällekkäisiä tuotteita. Pikakiillokkeen alle mahtuu kuitenkin niin monia erilaisia tuotteita, että se on terminä sekavampi. Kumpaakaan ei ole suositeltavaa käyttää näyttelyhallissa auton päälle laskeutunutta pölyä suuremman lian pyyhintään ja silloinkin riski naarmuuntumisesta on olemassa.

Ultima Waterless Wash Plus annostelukorkki

Pienemmässä pakkauskoossa on nerokas annostelupuoli, jonka kautta saa helposti mitattua oikean määrän ainetta.

Pakkauskokoja on kaksi, jotka noudattavat Pohjois-Amerikan mittoja. Näistä pienempi on siten 473 millilitraa ja maksaa euroissa 28,90. Kyseessä ei missään nimessä halpa tuote. Paljousalennusta saa kuitenkin runsaasti valitsemalla gallonan, eli 3,78 litran, pakkauskoon, joka maksaa noin 120 euroa.

Laimennussuhde riippuu käyttötarkoituksesta, mutta se on joko 1:44 sumutinpulloon tai 1:333 pesuaineämpäriin. Nämä ovat itse asiassa varsin hyviä lukemia niin sanotulle vedettömälle pesulle, joka tietenkin säästää hieman käyttökustannuksissa.

Pesukerran hinta on lähes mahdotonta laskea tälle tuotteelle, sillä sumutinpullossa aineen kulutus on riippuvainen monesta asiasta. Pienestä pullosta yhden kymmenen litran ämpärin täyttäminen maksaa peräti 1,8 euroa, mutta suuremman pakkauskoon hankkimalla kulu lähes puolittuu. Sattumalta 650 millilitran sumutinpullon yksi täyttökerta maksaa tasan puolet aiemmin mainituista.

Huuhteluvapaan pesun tarpeet

Kuvatulla menetelmällä tarvitaan ämpärin lisäksi vain pesuväline, sumutinpullo sekä kuvasta puuttuva paksu mikrokuituliina kuivaamiseen.

Ei vedetön, mutta yksi ämpäri

Vedettömänä pesuna emme ainetta kokeilleet, vaan yhdistimme käyttöohjeista mahdollisimman hellävaraisen huuhteluvapaan pesun. Viime viikon artikkelissa on esitelty menetelmän perusteet, joten tällä kertaa keskitytään tarkemmin Ultiman käyttöön ja käyttökokemukseen. Pesua varten tarvitaan siis yksi vesiämpäri, sumutinpullo sekä pesuväline.

Ultima Waterless Wash Plus laimennus

Kymmenen litran ämpäriin annostellaan 30 millilitraa pesuainetiivistettä.

Pesuveden sekaan ämpäriin lisätään 30 millilitraa Ultima Waterless Wash Plus -pesuainetiivistettä. Erikseen ostettava 650 millilitran sumutinpullo täytetään vedellä ja 15 millilitralla pesuainetiivistettä. Pinta kostutetaan sumutinpullosta ennen kuin se pyyhitään puhtaaksi pesuvälineellä.

Huomiota kiinnittää luvatun polymeeriteknologian toiminta luonnossa. Pesuväline liukuu todella upeasti pinnalla. Pestävä pinta on varsin puhdas jo ennen pesua, mutta sellaiseen tämä tuote on toisaalta tarkoitettukin. Sekä ämpärissä että maalipinnalla huomaa erikoisen kalvon pesuvedessä.

Ämpäri ja hiekanerotin

Vain yhtä ämpäriä käyttäessä hiekanerottimen tärkeys korostuu entisestään, jotta pinnalta pesuveteen joutuvaa likaa ei hangata takaisin maalipinnalle.

Autosta pestään vain yksi paneeli kerrallaan ja kuivaus suoritetaan samalla tavoin yksi alue kerrallaan ylhäältä alas edeten. Tuuhealla mikrokuituliinalla kuivatessa liinaan ei jäänyt enää likaa ja pinta on puhdas. Tämä ei niinkään yllätä.

Ultima Waterless Wash Plus suoriutuu näin käytettynä tehtävästään hienosti ainakin jos auto ei ole talven suolakurassa uitettu tai lika päässyt pinttymään poikkeuksellisen pitkään. Markkinoilla on tietysti valtava määrä muitakin samaan ajatukseen pohjautuvia aineita, mutta vain muutamasta on toistaiseksi kokemuksia.

Likavesi ämpärissä

Aine tuntuu toimivan oikein, sillä pesuveteen siirtyvä lika valuu tehokkaasti ämpärin pohjalle.

Optimum No Rinse ja Wolf’s Chemicals Wash & Wipe Mean Green ovat samantyyppisiä aineita, joita on hankala erottaa Ultimasta ilman suoraa vertailua. Allekirjoittaneen lievät suosikit näistä kolmesta ovat Ultima suorituskyvyn ja Wolf’s Chemicals kustannusten puolesta. Ilman vertailua on kuitenkin turha julistaa voittaja.

 

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Keskustelu