Ajoneuvot | Uutinen | 2.3.2018

Tässä ovat Vuoden 2018 polkupyörät arkeen ja urheilulliseen ajoon

Pyöräliiton tavallisista pyöräilijöistä koostunut raati valitsi jälleen vuoden urheilu- ja arkipyörät. Voittajat julkistettiin GoExpo -messuilla Helsingissä.

Jaa artikkeli

Pyöräliiton perinteinen Vuoren polkupyörä -kilpa keräsi jälleen kelpo kattauksen raadin poljettavaksi ja pohdittavaksi. Eikä valinna ollut tälläkään kertaa helppo.

– Oikea pyörä riippuu käyttäjänsä tarpeesta, se ei ole sama kaikille, Pyöräliiton puheenjohtaja Janne Takala muistuttaa.

Raadin pyörittelyssä kaksi ehdokasta keräsi lopulta kanssakilpailijoitaan enemmän suosiota. Vuoden arkipyörä 2018 on tyylikäs Pelago Airisto Commuter. Vuoden urheilupyörä 2018 -tittelin nappasi puolestaan Helkama Veloxin maahantuoma sähkömaastopyörä BH Emotion Rebel 29 Lite.

– Ehdokkaissa ja ylipäätään GoExpossa näkyy pyöräilyn monipuolisuus. Ehdokkaita asettaneet pyörien maahantuojat ja valmistajat ovat selvästi miettineet, että pyörää voi käyttää todella moneen tarkoitukseen.

Arkipyörä Pelago Airisto Commuter

Vuoden arkipyöräksi valittu Pelago Airisto Commuter keräsi kiitosta laadusta ja klassisen kauniista muodoistaan. Raadin mukaan tästä pyörästä oli vaikea löytää mitään huonoa.

Pelago Airisto Commuter

Perusteluissa korostuu myös se, että tässä pyörässä näkyy vahvasti suomalainen muotoiluperinne ja laatuajattelu. Pyörän on suunnitellut Mikko Hyppönen.

Airisto Commuter on erittäin viimeistelty kokonaisuus, jolla sujuvat nautinnollisesti ja tyylillä niin työmatkat kuin kesäiset retket. Pyörän osat ovat laadukkaita ja helppohoitoisia. Renkaat on pistosuojattu.

Pelago Airisto Commuter

Esimerkiksi napadynamo takaa sen, etteivät valot eivät ikinä unohdu matkasta. Shimanon Alfine 8-vaihteisto ja hydrauliset levyjarrut toimivat varmasti kaikissa olosuhteissa ja vaativat vain vähän huoltoa.

Pelago Airisto Commuter

– Pyörä sopii monenlaiseen arkeen. Kaikki raatilaiset pitivät pyörän estetiikasta ja laadukkaasta viimeistelystä. Pyörä on hyvin muotoiltu ja toteutettu. Esimerkiksi soittokello ja tanko ovat samaa materiaalia ja muodostavat tyylikkään kokonaisuuden, kertoo Takala.

Pelago Airisto Commuter

Pyörän hinta 1 575 euroa, joten se on arvioitujen työmatkapyörien kalleimmasta päästä, mutta raadin mukaan Airisto Commuterissa hinnalle saa kattavasti vastinetta.

Parannettavaakin löytyi, mutta vain vakiovarustelussa: jonkinlainen ratkaisu tavaroiden kuljetukseen tulisi kuulua arkipyörään. Tavaratelinettä kokonaisuuteen ei silti kuulu. Sellaisen saa toki lisävarusteena niin eteen kuin taaksekin.

Urheilupyörä BH Emotion Rebel 29 Lite

Vuoden urheilupyöräksi valittiin Helkama Veloxin espanjasta maahantuoma sähkömaastopyörä BH Emotion Rebel 29 Lite.

 BH Emotion Rebel 29 Lite

– Vuoden urheilupyörä on kohtuuhintainen tapa saada hauskuutta elämään ja löytää liikunnan ja pyöräilyn ilo, Pyöräliiton Takala tiivistää.

Sähköavustus tarjoaa perinteiseen pyörään verrattuna paremman mahdollisuuden nauttia myös metsäpoluilla pyöräilystä, polkijan kunnosta riippumatta.

 BH Emotion Rebel 29 Lite

Raati piti pyörän kohtalaisen pystystä ja miellyttävästä ajoasennosta, sähköavustuksen tuomasta voiman tunteesta ja kiihtyvyydestä.

– Fun factoria saa euroilla hyvin, mutta kyseessä ei ole pelkkä hupipyörä. Tämä sopii jopa henkilön ainoaksi pyöräksi, Takala vakuuttaa.

 BH Emotion Rebel 29 Lite

Etujousituksella varustetussa pyörässä on myös kiinnikkeet takatarakalle, jonka ansiosta siitä saa muokattua myös työmatkapyörän, joka ei raadin mukaan pelästy edes lumisadetta tai huonosti hoidettua pyörätietä.

 BH Emotion Rebel 29 Lite

Raati arvioi, että BH Emotion Rebel 29 Lite sopii myös perheen teinille mopoauton tai peräti mopon korvikkeeksi.

2 790 euron hintainen pyörä on etujousitettujen sähkömaastopyörien luokassa kohtuuhintainen ja siksi raati arvioi sen houkuttelevan mahdollisesti myös laajempia kansanryhmiä.

Pyörä on kevyt, mutta sillä voi ajaa painavampikin kuski. Myös Yamahan valmistama moottori arvioitiin laadukkaaksi.

Ruusujen lisäksi tarjolla oli myös risuja. Pyörän osasarjat eivät nimittäin ole raadin mukaan markkinoiden parhaita, mutta hintaluokassaan silti hyviä.

Molemmat koeajettavissa

Molemmat vuoden pyörä -tittelin saaneet kaksipyöräiset ovat koeajettavissa viikonlopun aikana GoExpo 2018 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 2.–4.3.

Vuoden polkupyörä 2018

Suomen suurimpaan urheilu- ja ulkoiluareena GoExpoon kuuluvat Fillari, Kunto, Golf, Outdoor, Ball Sports ja Kuva & Kamera. Samaan aikaan viikonloppuna Messukeskuksessa järjestetään myös Helsinki Horse Fair hevostapahtuma.

Tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden tutustua yli 50 eri lajiin yhdellä pääsylipulla. Niistä noin 30:tä aina alpakka-agilitystä tankotanssiin on mahdollista kokeilla myös itse.

Lisätietoja tapahtuman verkkosivuilta.

Lähteet: Pyöräliitto ja Messukeskus Kuvat: Antti Hentinen

Jaa artikkeli

Keskustelu