Ajoneuvot | Esittely | Uutinen | 6.9.2017

Suosikkisähköauton toinen painos: täysin uusi Nissan Leaf

Nissan Leaf toi sähköauton osaksi arkipäivää ja nyt suosikki lähtee toiselle kierrokselle täysin uudistettuna.

Jaa artikkeli

Sähköautojen arkipäiväistymisen tasaisiin puurtajiin kuuluva Nissan Leaf siirtyy nyt täysin uuteen toiseen sukupolveensa. Luvassa on odotetusti hiukan lisää hiukan fiksummin, sillä parantuneiden suoritusarvojen lisäksi Nissan tuo Leafiin uusia ominaisuuksia. Alkuperäinen Leaf myi maailmalla yli 283 000 kappaletta vuodesta 2010 alkaen.

Uusi Nissan Leaf toinen sukupolvi

Uuden Leafin suoritusarvot ovat 110 kW (150 hv) tehoa ja 320 newtonmetriä vääntöä. Uudesta 40 kilowattitunnin litiumioniakustosta saadaan 378 kilometriä toimintamatkaa NEDC-syklillä mitattuna. 80% pikalataus onnistuu ripeimmillään 40 minuutissa, täyden latauksen kestäessä hitaimmillaan 8 tunnista 16 tuntiin (6 kW/3kW latausteho). Nissan mainitsee uuden voimalinjan tarjoavan entistä ripeämmän kiihtyvyyden. Suoritusarvoista löytyy tässä vaiheessa vain 144 km/h huippunopeus.

Uusi Nissan Leaf toinen sukupolvi

Valmistaja lupailee, että mallivuonna 2018 tarjolle tulee myös tehokkaampi malliversio, jonka suurempi akkukapasiteetti tuo mukanaan myös pidemmän toimintamatkan.

Sulavammin ja sinisemmin

Uusi Nissan Leaf toinen sukupolvi

Pituutta uudella Leafilla on 4 480 millimetriä, leveyttä 1 790 mm, korkeutta 1 545 mm ja akseliväli on 2 700 mm. Painoa mallilla on 1 535 kilogrammaa. Uuden sulavan korimuodon ilmanvastuskerroin on matala 0,28. Menevämmän ulkonäön yhteydessä Nissan Leaf on muuntunut voimakkaammin sukunäköiseksi, kiitos valmistajan V-motion-keulailmeen. Keula on kuitenkin häivähtelee sinisenä osoituksena sähkökäyttöisyydestä. ”Leijuvalla” mustalla katolla on puolestaan haluttu korostaa auton liikkuvuutta.

Uusi Nissan Leaf toinen sukupolvi

Sisustassa huomiota on kiinnitetty materiaaleihin ja laatuvaikutelmaan, sinisen korostevärin jatkuessa yksityiskohdissa. Kojelautaa koristaa 7-tuumainen kosketusnäyttö ja viihdejärjestelmän käyttöliittymää on uudistettu uusien toimintojen helpottamiseksi.

Fiksuja askeleita

Nissan hyödyntää uutta Leafia luonnollisesti myös uusien toimintojen suhteen. Leafin hallintaan käytettävä älypuhelinsovellus on esimerkiksi uudistettu täysin. Lisäksi tarjolla on koko joukko Safety Shield -turvavarusteita automaattisesta hätäjarrutustoiminnosta aina risteävän liikenteen varoitukseen.

Uusi Nissan Leaf toinen sukupolvi

Auton uusista ominaisuuksista merkittävimmät ovat puolestaan autonomisen ajon ensiaskeleita ottava ProPilot ja varsinkin kaupunkiajamista helpottava poljintoiminto e-Pedal.

Nissanin autonomiatoiminnot brändätään ProPilot-nimikkeen alle ja järjestelmä osaa valvoa Leafin kulkua yhdellä kaistalla maantie- ja moottoritietilanteissa, helpottaen pitkien matkojen ajotaakkaa. ProPilot yhdistää siis mukautuvan vakionopeudensäätimen ja kaista-avustimen yhdeksi toiminnoksi. Ominaisuuteen kuuluu myös ProPilot Park -pysäköintiavustin, jolloin auto taiteilee itsensä ruutuun automaattisesti.

Uusi Nissan Leaf toinen sukupolvi

E-Pedal on japanilaisvalmistajan nimitys ”kaasu”polkimelle, joka hoitaa pitkälti myös jarrupolkimen tehtäviä. Käytännössä toiminto nojaa voimakkaaseen jarrutusenergian talteenottoon ja automaattiseen jarrujen käyttöön silloin, kun poljin vapautetaan, tuoden auton pysähdyksiin jopa ylämäissä. Nissan muistuttaa kuitenkin, että perinteistä jarrupoljinta on edelleen käytettävä voimakkaissa jarrutustilanteissa.

Nissan muistuttaa Leafien ja niiden akkujen palvelevan yhteiskuntaa suuremminkin. Vehicle-to-Grid (V2G) -lataaminen antaa sähköverkoille mahdollisuuden lainata sähköautojen akkuihin varastoitua energiaa esimerkiksi kulutushuippujen aikana. Energia voidaan ladata jälleen takaisin vaikkapa sitten, kun ekosähköä on jälleen saatavilla edulliseen hintaan. Käytetyt Leafin akut voidaan puolestaan tuoda hyötykäyttöön rakennuksissa xStorage-järjestelmällä, tarjoten sähkön puskuriratkaisuja aina kotiolosuhteista yrityskäyttöön saakka.

Uusi Nissan Leaf toinen sukupolvi

Euroopan markkinoilla uusi toisen sukupolven Nissan Leaf nähdään tammikuusta 2018 alkaen.

Lähde ja kuvat: Nissan

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Nissan