Ajoneuvot | Tekniikka | 15.10.2017

Suomalainen Symbio suuntaa autoteollisuuden sisäpiiriin

Ohjelmistoyhtiö Symbio perustaa tytäryhtiön Saksaan palvellakseen kasvavaa asiakaskuntaa, johon kuuluu muun muassa suuria saksalaisia autovalmistajia.

Jaa artikkeli

Symbio kehittää autoteollisuudelle ohjelmistoja kolmella alueella: itseohjautuvia autoja ja kuljettaja-avusteisia ratkaisuja, älypuhelinintegraatioita auton medialaitteisiin sekä uusia digitaalisia palveluita.

Jälkimmäisestä esimerkki on muun muassa Volvo Concierge-palvelu, joka lähettää auton tankkaukseen automaattisesti tai joka tilaa Amazonista paketin suoraan autoon GPS-tiedon ja ovien automaattisen avaamisen ansiosta.

– Saksassa meille avautuvat monikymmenkertaiset markkinat Suomeen verrattuna. Kuluvana syksynä teemme suunnitelman, jossa arvioimme myös laajentumismahdollisuuksia muihin Euroopan maihin. Autoteollisuuden arvoketju on suuressa murroksessa: palveluiden osuus tulee lisääntymään ja Googlen ja Applen kaltaisten palvelutoimijoiden rooli vahvistuu. Ohjelmistojen merkitys autoissa kasvaa ja se avaa mahdollisuuksia kaltaisillemme uusille pelureille, kertoo Symbion Euroopan toimitusjohtaja Arto Kuusinen.

Tavoitteena on palkata Saksaan noin 50 työntekijää vuoden 2018 aikana. Symbion mukaan suomalaiset työntekijät käynnistävät toiminnan, mutta myös paikallista työvoimaa tullaan rekrytoimaan nopeasti. Kunnianhimoisena tavoitteena on toimia pian digitaalisen muutoksen veturina kansainvälisessä autoteollisuudessa.

Symbio työskentelee kattavasti autoteollisuuden eri tasoilla: autovalmistajien, niiden alihankkijoiden sekä Googlen ja Applen kaltaisten palveluntarjoajien kanssa.

Suomen lisäksi Symbiolla on toimintaa Pohjois-Amerikassa, Ruotsissa, Kiinassa, Koreassa ja Japanissa.

Liikenne

Älyä itseohjautuvaan autoon

Symbio on kehitys- ja integraatiokumppani, joka oman näkemyksensä mukaan auttaa autoteollisuutta kehittämään uusia palvelukokemuksia ja takaa, että uudet teknologiat integroidaan autoihin turvallisesti. Tämä on yksi olennainen askel itseohjautuvan auton laadunvarmistuksessa.

– Parhaat innovaatiot syntyvät siten, että teknologiaosaaminen yhdistetään asiakas- ja toimialaymmärryksen kanssa. Meidän erityinen vahvuutemme ohjelmistokehittäjänä on laiteläheinen ohjelmointi, joka määrittää kuinka tehokkaasti ohjelmistot hyödyntävät laitteen rajallisia resursseja kuten akkua ja muistia. Ratkaisumme on optimoitu siten, että autossa pyörivät kyvykkyydet eivät kuluta kaikkia resursseja myöskään halvemmissa automalleissa, Kuusinen kertoo.

Nykyautoissa hyödynnetään dataa varsin kattavasti. Tietoa kerätään autonomisen ohjauksen tueksi, helpottamaan ajamista sekä ehkäisemään onnettomuuksia. Jatkossa datan hyödyntäminen vietänee vielä huomattavasti pidemmälle.

satelliitti ja auto

– Uudet teknologiat mahdollistavat tulevaisuudessa myös autojen ohjelmistojen päivittämisen verkon yli, mikä muuttaa esimerkiksi huoltopalveluiden ansaintalogiikkaa. Lisäksi teknologian ja tekoälyn avulla itseohjautuvat autot tulevat olemaan arkipäivää, kunhan lainsäädäntö saadaan muutettua, Arto Kuusinen visioi.

Lähde: Symbio Kuvituskuvat: Moottorin arkisto

Globaali kehityskumppani

Symbion vahvuusalueita ovat automaatio, robotisaatio ja IoT. Yritys toimii tai on toiminut ohjelmistokehityksen yhteistyökumppanina useille johtaville teknologiayrityksille kuten Nokialle, Microsoftille, HP:lle, Ciscolle, Googlelle ja IBM:lle.

Symbio tähyää vakaampaa jalansijaa myös auto- ja kuljetusteollisuudessa. Toistaiseksi yhteistyötä on tehty muun muassa Volvon, STMicroelectronicsin, Denson, Ponssen ja Sandvikin kanssa.

 

Jaa artikkeli

Keskustelu