Ajoneuvot | Uutinen | 19.6.2017

Muodikkaasti sininen – alihankkija ennustaa autojen väritrendejä

BASF Coatings arvioi, että digitaalisuuden aikakaudella sininen saattaa syöstä jopa tekniikkaan viittaavan valkoisen valtaistuimelta.

Jaa artikkeli

Autoteollisuuden alihankkijana toimiva BASF Coatings arvioi, että lähivuosien autojen väritrendeissä vahvoilla ovat neutraalit värit sekä syvät siniset. Saksalainen BASF julkisti mietteensä autovalmistajille suunnatussa 65-sivuisessa värisuositusoppaassaan.

– Sininen jatkaa vahvistumista auton värinä. Sillä on rauhoittava vaikutus ja voimakas korrelaatio luontaisiin asioihin, kommentoi pääsuunnittelija Paul Czornij BASF:in näppärästi nimetystä Color Excellence Groupista. Czornij odottaakin, että sininen ohittaa lähivuosina jopa suosikkiväri valkoisen.

Ford Focus RS

Aivan hatusta eivät värivalmistajat ole trendejä vetäneet, sillä syiksi väritrendien muutoksille annetaan nuorten kaupunkiinmuutto, digitaalinen aikakausi ja ihmisen tarve luontositeeseen. Värisuosituksissa näkyy esimerkiksi teknologian  vaikutus ihmisen mielialaan, mikä puolestaan vaikuttaa itseilmaisuun.

– Auton ilmaisullinen osa, joka on ulkopuolella, on heijastelee sitä, kuka sinä olet koko muulle maailmalle, Czornij linjaa.

Aivan ensikummassa eivät uudet värisävyt näy katukuvassa, sillä esimerkiksi uusi digitalisuutta kuvaava ”Undercurrent Blue” (”Pohjavirtauksen sininen”) nähdään noin viiden vuoden kuluttua markkinoilla, riippuen autovalmistajien innokkuudesta ottaa värit valikoimiinsa. Toisaalta esimerkiksi Tesla toi värivalikoimiinsa viime vuonna juuri kiiltomustan, tummanharmaan ja syvänsinisen, arvioituaan ostajiensa suosikkeja.

Audi S5

Muuttuvat trendit

– Arvioimme mikä saattaa vaikuttaa yleiseen tunnelmaan ja se kertoo meille, miten kuluttajat suhtautuvat väreihin auton korissa.

1990-luvulla suosiossa olivat pitkään erilaiset vihreät. Czornijlla on myös selitys valmiina myös nykyiselle valkoisen ja metalliharmaan valtakaudelle, sillä värit ilmaisevat pääsuunnittelijan mukaan teknisesti kehittyneempää aikakautta.

Lähde: Automotive News Kuvat: Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli

Keskustelu