Mikä jalkapallossa kiehtoo? Nissanilla on vastaus.

Ajoneuvot Uutinen 15.5.2016

Nissan ja Loughboroughin yliopisto selvittivät fanien reaktioista mikä jalkapallossa oikein kiehtoo.

Jokin aika sitten kerroimme Nissanin ja urheiluun erikoistuneen Loughboroughin yliopiston selvityksestä, jossa eurooppalaiset kertoivat Lionel Messin aiheuttavan suurempaa kiinnostusta kuin esimerkiksi seksin. Nyt Mestarien liigan pääasiallinen autosponsori ja englantilainen urheiluyliopisto ovat palanneet asian pariin ja pyrkineet kiteyttämään sen, miksi jalkapallo oikein kiinnostaa.

Mittaamalla fanien sykettä, hengitystiheyttä ja ihon sähkönjohtavuutta saatiin tutkimukseen selville millaisia fysiologisia vaikutuksia jalkapallo-ottelun eri vaiheilla on. Yhdessä ottelun tilastotietojen kanssa näistä mittauksista saatiin kehitettyä Nissan Excitement Index (”Nissanin InnostumisIndeksi”), jolla voitiin pisteyttää otteluun jännittävyys.

Nissan Excitement Indexin laskukaava.

sekä tietysti avain yhtälön selvittämiseksi:

G Tehdyt maalit TG Maalien syntyajat
Y Keltaiset kortit U Joukkueen UEFA-sijoitus
R Punaiset kortit H Kotijoukkue (punainen puoli)
S Tähtipelaajien läsnäolo A Vierasjoukkue (sininen puoli)
C Stadionin kapasiteetti MA Yleisön määrä

Nissan Excitement Indexillä mitattuna Mestarien liigan neljännesfinaalit näyttävätkin siis tältä:

Ottelu Tulos Nissan Excitement Index  Sijoitus
FC Barcelona vs Atletico Madrid 2-1 60,6 1. Innostavin
Atletico Madrid vs FC Barcelona 2-0 48,4 2.
Paris Saint-Germain vs Manchester City 2-2 38,5 3.
Benfica vs. FC Bayern München 2-2 29,1 4.
VfL Wolfsburg vs Real Madrid 2-0 24,4 5.
Real Madrid vs VfL Wolfsburg 3-0 22,0 6.
FC Bayern München vs Benfica 1-0 19,9 7.
Manchester City vs Paris Saint-Germain 1-0 17,5 8. Vähiten innnostava

Niin sanotuilla puettavilla sensoreilla tehdyissä mittauksissa havaittiin, että keskiarvoinen syke ottelun jännittävinä hetkinä oli noin 122 lyöntiä minuutissa, mikä vertautuu esimerkiksi seksiä harrastavan pariskunnan sykkeisiin. Korkein syke kotijoukkueen maalista havaittiin Paris Saint-Germainin tehdessä maalin kotonaan Chelseaa vastaan, jolloin sydämet takoivat peräti 154 lyönnin minuuttitahdilla.

Havaintoihin kuului myös se, että kotijoukkueen pelaajan saama keltainen kortti nostatti sykettä keskiarvoisesti 30 lyönnillä minuutissa verrattuna vierasjoukkueen pelaajan keltaiseen korttiin. Fanit siis tuntevat vahvasti omiensa puolesta. Kolmas kova sana sykkeen kannalta olivat vapaapotkut.

Kovimmat sykehetket Mestarien liigan 16. kierroksella ja neljännesfinaaleissa:

Ottelu Tulos Kotijoukkueen kannustajalta mitattu huippusyke Pelitilanne huippusykkeen hetkellä
FC Barcelona vs Atletico Madrid 2-1 128 krt/min Loppuvihellys
Paris Saint-Germain vs Chelsea 2-1 165 krt/min Chelsean maalivahdin torjunta kahden minuutin kohdalla
Arsenal vs Barcelona 0-2 124 krt/min Arsenal yritti maalia 0-0 -tilanteessa
Manchester City vs Dynamo Kiev 0-0 106 krt/min Dynamo Kiev yritti maalia
FC Bayern München vs Juventus 4-2 129 krt/min Bayern München yritti maalia 2-0 tilanteessa
Real Madrid vs VfL Wolfsburg 3-0 152 krt/min Cristiano Ronaldon toinen maali

– Tiimimme Loughboroughin yliopistossa on käyttänyt viime vuodet kehittäessään huipputason asiantuntijuutta digitaalisissa ja puettavissa teknologioissa, jotka liittyvät terveyteen ja ihmisten suorituskykyyn. Nissanin kanssa meillä on tilaisuus soveltaa näitä oivaltavia mittaustapoja urheiluviihteen saralla, kommentoi tohtori Dale Esliger Loughboroughin yliopistosta.
– Tulevaisuudessa tällaista tutkimusta voitaisiin laajentaa muihinkin innostaviin aiheisiin, kuten vaikkapa fysiologisiin reaktioihin Nissan GT-R:n tyyppistä superautoa ajettaessa.

Lähde ja kuva: Nissan