Opel Ampera-E

Ajoneuvot Koeajo 14.11.2018

Maistiainen: Opel Ampera-E – saadaanko sähköauto sittenkin Suomeen?

Opel Ampera-E ehti jo vähän unohtua, mutta se saatetaan sittenkin saada Suomeen.

Vuonna 2016 Opel kohautti Eurooppaa esittelemällä suuriakkuisen sähköauton, jonka silloin käytetyllä NEDC-mittauksella kerrottiin kulkevan jopa 520 kilometriä latauksella. Vaikka NEDC-sykli tiedettiin liioittelevaksi, pystyi sen perusteella arvioimaan todellisenkin toimintamatkan olevan melkoinen. Ei ihme, olihan Ampera-E:n 60 kilowattituntinen ajoakku noin tuplasti suurempi, mitä nykyinen Hyundai Ioniq Electric ja silloinen Nissan Leaf tarjosivat.

Mutka matkassa

Sitten matkaan tuli mutka. General Motors myi Opelin PSA-konsernille, ja Ampera-E:n olemassaolo lähes unohtui monelta markkina-alueelta. Omaa sukua auto on Chevrolet Bolt, suuren General Motors -konsernin monikansallinen tuote: ajoakku. voimalinja ja muita komponentteja valmistetaan LG:n toimesta Etelä-Koreassa, kori ja loppukasaus taas tehdään General Motorsin toimesta Detroitissa.

Opel Ampera-E

Ilmeisesti Opelin kauppa ei nostanut Eurooppaan saatavien yksilöiden kiintiötä, ja valtaosa vanhalle mantereelle saaduista autoista vietiin sähköautovetoiseen Norjaan.

Sieltä nyt ajettava yksilökin on lainattu. Tällä hetkellä Opel Ampera-E:n saapuminen Suomen myyntiohjelmaan on epävarmaa, mutta aiheesta ollaan toiveikkaita.

Syystäkin. Auto on aika hyvä.

Lupaava ensivaikutelma

Kahden tunnin koeajo ei toki kerro autosta kaikkea, mutta positiivisen ensivaikutelman se jättää. Ensinnäkin Ampera-E on sisätiloiltaan hyvin opelmainen. Materiaalit, katkaisimien kirjasimet ja muut yksityiskohdat vievät ajatukset Rüsselsheimiin, eivät auton kotisijoille Detroitiin tai Korean Incheoniin.

Opel Ampera-E

Toiseksi Ampera-E:ssä on raikkaita ideoita, sähköautoilua on oikeasti mietitty. Graafiselta ilmeeltään hyvin insinöörin powerpoint-esitystä muistuttava mittaristo ja keskinäyttö kertovat paljon auton sielunelämästä. Mittaristo näyttää tosiaikaisesti sähkömoottorin ottaman – tai antaman – tehon, ja vasemman laitan grafiikka kertoo laskennallisen toimintamatkan, sekä mahdollisen minimin tai maksimin nykyisellä latauksella.

Kuinka pitkälle Ampera-E:llä sitten pääsee? Sitä emme toki kahdessa tunnissa pystyneet todentamaan, mutta WLTP-mittaussykli lupaa 380 kilometriä, ja varsin realistisena pidetty Yhdysvaltojen EPA-mittaus kertoo 383 kilometrin toimintamatkasta.

Opel Ampera-E

Lyhyt koeajo sisälsi hyvin sekalaista ajoa, kuvaustaukoja ja huipputehon kokeilua. Silloin ajotietokone kertoi sähköä kuluvan 20 kilowattituntia sataa kilometriä kohden.

Jalkajarru, käsijarru ja sormijarru

Energiatehokkaasta sähköajosta on tehty varsin helppoa. D-vaihteella Ampera-E rullaa varsin vapaasti, maantievauhdissa mittaristo kertoo sähkömoottorin keräävän energiaa talteen vain 10 kilowatin teholla. Opel antaa hyvät eväät ennakoivaan ajotyyliin. Tilanteen vaatiessa voimakkaampaa moottorijarrutusta, voi kuljettaja vain vetää ohjauspyörän vasempaan puolaan kätketystä ”sormijarrusta”, joka pehmeästi kasvattaa energian talteenoton jo kohtalaisen jarrutuksen tasolle. Kaupunkiajossa voi valita L-vaihteen, jolla voimakas moottorijarrutus alkaa jo kaasupolkimen nostamalla.

Ampera-E:n lataus onnistuu vaihtosähköllä 7,2 kilowatilla tai CCS-pikalatauksen yli enimmillään 50 kilowatilla.

Opel Ampera-E

Minkälainen auto lupaavan sähkövoimalinjan ympärille sitten on rakennettu? Noin 4,2-metrisenä Ampera-E asettuu pituudeltaan Corsan ja Astran väliin. 1,6-metrisenä Ampera-E on kuitenkin varsin korkea.

Sisätilojen perussuunnittelu tuo mieleen Hyundai Ioniqin, sillä kojelaudan ja keskikonsolin välissä on avaruutta tuova rako. Viimeistelyltään Ampera-E ei havittele premium-luokkaan: rahat on käytetty suureen ajoakkuun, ei hienostuneisiin materiaaleihin.

Sopivan tavanomainen

Ajoltaan auto on tavanomainen. Hallintalaitteet toimivat luonnollisesti, eikä edes looginen jarrutuntuma paljasta autoa sähkökäyttöiseksi. Toisaalta sama pätee rengasmeluunkin, moottoritiellä korkeaksi äityvä rengasmelu ei tee oikeutta hiljaiselle voimalinjalle.

Opel Ampera-E

Suorituskyky on reipas, antaahan sähkömoottori peräti 204-hevosvoiman tehon. Uraisella moottoritien rampilla se johtaa täyskiihdytyksessä melkoiseen ohjauksen vetelyyn.

Jos Opel Ampera-E saadaan Suomeen, tarjoaa se muutaman vuoden kypsymisestä huolimatta mielenkiintoisen vaihtoehdon sähköautomarkkinoille. Kaiken toki ratkaisee hinta – Saksassa Opel Ampera-E alkaa 42 990 eurosta. Nollapäästöisen sähköauton autoveroprosentti jää vain kolmeen, mutta toki hintaan vaikuttavat hintaneuvottelut, eriävät autonverot ynnä muut seikat. Jäämme odottamaan.

 

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Opel

Kaikki koeajot

Uusimmat