Ajoneuvot | Uutinen | 19.4.2017

Maalipinta mattakaiverruksella – Audilta yksilöllisempiä autoja

Jatkossa Audin huippumallit voi saada yksilöllisellä mattakuvioinnilla.

Jaa artikkeli

Audin väri- ja verhoilukarttaa laajentava exclusive-personointiohjelma tarjoaa jatkossa myös mahdollisuuden yksilöllisesti kaiverrettuja maalipintoja. Muutaman tuhannesosamillimetrin syvyydeltä hiottu lakkapinta reagoi valoon mattaefektillä, joten auton maalipintaan voi hiotuttaa vaikkapa nimikirjaimensa.

Ensi vaiheessa palvelu on saatavissa Audin lippulaivasporttiin, keskimoottoriseen R8:iin. Menetelmällä Audi voi valmistaa jokaisesta autosta entistä yksilöllisemmän. Koska kuviot tehdään maalaamon jälkeen, soveltuu se mainiosti osaksi sarjatuotantoa.

– Mattapintaisten kuvioiden tekeminen on hyvä esimerkki tuotantomme joustavuudesta. Sarjatuotantoautojen yksilöllinen varustelu on esimerkki smart factory -ajattelustamme, kommentoi Audin tuotannosta vastaava johtaja Hubert Waltl.

Audi mattakuvio

Audin menetelmässä auton maalaaminen alkaa tuttuun tapaan korroosiolta suojaavalla katodisella kastomaalauksella. Sen jälkeen varsinainen maalipinta koostuu kolmesta kerroksesta: pohjamaalista, väristä ja maalia suojaavasta läpinäkyvästä lakasta. Tämän jälkeen haluttu kuvio tehdään puhaltamalla erityistä jauhetta valmiiseen pintaan, hioen lakkapintaa muutaman tuhannesosamillimetrin tai alle hiuksen kymmenesosan verran.

– Tällä käsittelyllä muutetaan maalipinnan kiiltoa ja intensiteettiä. Valo heijastuu hiotusta pinnasta eri tavalla kuin kiiltävästä ja tuo esiin halutut kuviot, jotka näkyvät mattapintaisina, kertoo projektipäällikkö, tohtori Erhard Brandl.

– Tällainen yksilöllinen käsittely on säänkestävä, toisin kuin perinteinen kuviointi tai tarrat. Se myös näyttää paljon laadukkaammalta, täsmentää Audin tuotanto-osastoa johtava Mirko Endres.

Kuvioiden rajoituksena ovat metri kertaa metrin maksimikoko sekä tietysti kolmansien osapuolien tekijänoikeudet. Jatkossa menetelmä pyritään tuomaan R8-mallien lisäksi myös Audin muuhun mallistoon exclusive-personointiohjelman kautta.

Lähde ja kuvat: Audi

Jaa artikkeli

Keskustelu