5.5.2018

Maalipinnan suojatuotteet – luonnonvaha

Luonnonvaha

Luonnonvaha on maalipinnan suojatuotteista perinteikkäin. Se ei kuitenkaan ole vanhentunut tuotteena, sillä laadukas luonnonvaha omaa monia vahvuuksia.

Tällä kertaa maalipinnan suojatuotteista on vuorossa luonnonvaha. Moottorin autonhoitojuttusarjassa on jo esitelty aiemmin kestopinnoite, sealant sekä hybridi. Nämä kaikki aiemmin esitellyt sisältävät ainakin joitain synteettisiä ainesosia. Luonnonvaha valmistetaan nimensä mukaisesti luonnosta saatavista vahoista.

Aiemmissa maalipinnan suojatuotteita käsittelevissä artikkeleissa onkin jo todettu, että luonnonvahojen lisäksi on olemassa myös synteettisiä, eli ihmisen valmistamia, vahoja. Tämä saattaa hieman sekoittaa autonhoitoaineisiin alkutaipeilla tutustuvaa. Tällä kertaa keskitytään kuitenkin luonnontuotteisiin.

Sonax Premium Class Carnauba Care
Sonax Premium Class Carnauba Care on perinteikkäästi luonnonvaha, mutta ei suinkaan ominaisuuksiltaan vanhentunut.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luonnonvaha historiassa

Pintaa suojaavat vahat on kehitetty ennen modernia autoa. Saksassa levitettiin vahaa jo 1800-luvulla hevoskärryjen pintoja suojaamaan. Vaha on maalipinnan suojatuotteista kaikkein vanhin, mutta se ei suinkaan ole vanhentunut tuotteena.

Luonnonvaha toimii epäpuhtauksia keräävänä kerroksena. Vahapintaa voi ajatella jonkinlaisena sijaiskärsijänä. Sen tarkoituksena ei suinkaan ole toimia ikuisena pintana lakan päällä, vaan kerätä epäpuhtaudet itseensä ja olla helposti poistettavissa näiden epäpuhtauksien mukana.

Luonnonvaha sormin
Kiinteitä luonnonvahoja voi hyvin levittää myös paljain käsin suoraan maalipinnalle ilman mitään ylimääräisiä välineitä.

Näin maalipinta saadaan helposti puhtaaksi liasta ja vahasta viimeistään hieman voimakkaammilla aineilla pesemällä, jonka jälkeen se voidaan suojata uudelleen epäpuhtauksia vastaan. Itse maalipinta ei mene pilalle tai lika pinty siihen. Ajatus on nerokas ja se toimii yhtä tänäkin päivänä.

Tämä kuitenkin vaatii auton vahaamista useamman kerran vuodessa, ja kahta kertaa voidaan pitää ehdottomana minimisuosituksena. Neljällä vuotuisella vahauskerralla saavutetaan erinomainen ympärivuotinen suoja. On jokaisen omakohtainen valinta onko tämä paljon vai vähän.

Luonnonvaha ominaisuuksiltaan

Tunnetuimpia luonnonvahoja ovat kandelilla-, karnauba- ja mehiläisvaha. Erityisesti karnaubavaha on onnistuttu nostamaan jopa jonkinlaiseen kulttimaineeseen ja toisinaan valmiiden tuotteiden kyljestä löytyy mainostekstejä kuten ”100% puhdas brasilialainen karnaubavaha”. Pelkästään näihin ei kannata ostopäätöstään pohjata.

Luonnonvaha ja tarpeet
Tavallisesti luonnonvahan levittämiseen hyödynnetään vaahtomuovista levitintä sekä poispyyhintään mikrokuituliinaa.

Suojatuote saattaa sisältää vain yhtä vahaa, mutta muitakin aineita on joukossa. Mikään valmis tuote ei esimerkiksi koostu pelkästä karnaubavahasta, vaikka näin ehkä annetaan ymmärtää. Karnauba on äärimmäisen kova luonnontuote, jonka levittäminen maalipinnalle on huoneenlämmössä mahdotonta.

Siten luonnonvahatkin sisältävät liuottimia, jotta suojatuote on levitettävissä. Liuottimetkin vaikuttavat myytävän suojatuotteen ominaisuuksiin, kuten esimerkiksi siihen onko kyseessä nestemäinen vai kiinteä tuote. Eikä luonnonvaha ole välttämättä sen huonompi, vaikka siinä olisi yhdistelty liuottimien sekaan useampia erilaisia luonnonvahoja. Reseptin lopputulos on aina riippuvainen kaikista aineista.

Luonnonvaha kiilto
Hieman ikääntynyt maalipintakin saavuttaa syvän ja öljyisen kiillon luonnonvahan avulla.

Yleisesti luonnonvahoja ylistetään usein lämpimästä, syvästä ja jopa märästä kiillosta. Ne sisältävät usein joitain öljyisiä ainesosia, joten sinällään mielleyhtymä ei ole väärä. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että eri tuotteiden väliset ulkonäköerot ovat joka tapauksessa erittäin pieniä.

Täydelliseksi kiillotetulla, tai juuri maalatulla, maalipinnalla pienelläkin mahdollisella erolla saattaa olla merkitystä  - erityisesti näyttelykäytössä olevalla autolla. Tähän käyttöön luonnonvahapohjaisia tuotteita usein käytetäänkin. Muuten ulkonäköasioita ei kannattane painottaa turhan paljoa.

Nämä mahdolliset minimaaliset ulkonäköerot tulevat nimittäin esiin lähinnä virheettömällä pinnalla ja useimmin parasta kiiltoa tarjoavaksi mielletään eniten naarmuja peittävä tuote. Naarmujen peittäminen tai poistaminen ei ole suojatuotteen tehtävä ja siksi se olisikin suositeltavaa hoitaa aiemmassa vaiheessa jo ennen pinnan suojaamista.

Vaahtomuovilevitin
Vaahtomuovilevitin soveltuu sekä kiinteiden että nestemäisten luonnonvahojen levittämiseen.

Luonnonvahan käyttö

Myös luonnonvahan käyttö riippuu aineen koostumuksesta. Nestemäisiä ja kiinteitä tuotteita käytetään usein hieman eri tavalla ja muutenkin tulee aina ensisijaisesti noudattaa valmistajan ohjeita. Luonnonvahojen käyttöön nämä esimerkin ohjeet ovat kuitenkin selvästi yleispätevämpiä kuin monen muun maalipinnan suojatuoteryhmän kohdalla.

Esimerkkinä puhdistetulle kuivalle maalipinnalle laitetaan Sonax Premium Class Carnauba Care. Tuote voidaan levittää paljain käsin tai mukana toimitettavan vaahtomuovisen vahanlevityssienen avulla. Jälleen on korostettava, että vahaa on tarkoitus levittää äärimmäisen ohuelti.

Vahan kuivuminen
Luonnonvahan annetaan tavallisesti kuivahtaa hetki levittämisen ja ainejäämien poispyyhinnän välissä.

Levitys on suositeltavaa suorittaa pieni alue kerrallaan ja siksi esimerkiksi konepelti on suositeltavaa jakaa 4-8 alueeseen. Kokonaisen paneelin pienissä osissa levitettyään voi siirtyä seuraavaan paneeliin, joka jälleen jaetaan hieman pienempiin alueisiin.

Kahden levitetyn paneelin jälkeen voi kaivaa mikrokuituliinan esiin ja pyyhkiä vahan ylijäämät ensimmäiseltä levitetyltä paneelilta. Tällöin kuivumisaika on tavallisesti sopiva. Autoa ei tule vahata auringonpaisteessa, vaan varjo on löydyttävä.

Vahan pyyhintä
Mikrokuituliina on paras väline myös luonnonvahaylijäämien poispyyhintään ja maalipinnan kiillon viimeistelemiseen.

Tämän jälkeen jatketaan vahaamaan seuraavaa paneelia, jonka jälkeen ylijäämät voi taas pyyhkiä edelliseltä. Näin koko auto tulee vahatuksi näppärästi niin, että vahan kuivumisaika säilyy sopivana. Eri aineet reagoivat eri tavalla jämähtäessään pintaan turhan pitkään. Toiset pyyhkiytyvät vielä silloinkin helposti pois, mutta osa vaatii enemmän töitä.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat