5.12.2017

Koeajo: kuutio kaikille – Citroën Spacetourer

Citroen Spacetourer

Citroën Spacetourer näyttää pikkubussilta, mutta tuntuu tila-autolta. Hyvää: ajettavuus, monikäyttöisyys. Huonoa: seisontajarrukahvan sijoitus, ohjaamon säilytystilat.

Citroën Spacetourer on niitä autoja, jonka käyttökelpoisuus näkyy jo päältä. Jopa kiusallisessa määrin, sillä moni mieltää tämännäköisen kulkineen välittömästi pakettiautoksi ja kuljettajansa tavaraa tuovaksi työläiseksi.

Mutta kun katsoo tarkemmin, Spacetourer ei sentään lukeudu aivan korkeimpiin luokkansa edustajiin, vaan olemuksesta tulee pikemminkin mieleen paisutettu tila-auto. Ominaisuudet vahvistavat visuaalisen viestin.

Citroen Spacetourer

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kolmella korilla

Konsernit ylittävä yhteistyö on ollut pakettiautomaailmassa valttia jo vuosikymmenten ajan. Tämä koskee myös pakuista muokattuja henkilöversioita, ja niinpä Citroën Spacetourerin liki identtisiä sisarmalleja myydään nimillä Peugeot Traveller ja Toyota Proace Verso.

Siitä, että kyseessä on lähtökohtaisesti hyötyajoneuvo, on myös tällä humaanimmalla puolella monia etuja, eikä niistä vähäisimpiä ole runsas mallivalikoima. Spacetourerin kolme varustetasoa ja kaksi moottorivaihtoehtoa eivät vielä kuulosta paljolta, mutta kolme koripituutta on jo etu, mitä matalammat tila-autot eivät kykene tarjoamaan.

Koeajossamme oli keskipitkä, karvan alle viiden metrin mittainen malli, joka kantaa vaatemaailmasta lainattua koodia M. Lyhyin eli XS on pituudeltaan 4,6 metriä, ja pisin XL puolestaan 5,3-metrinen. Pätkämallissa akseliväli on 35 senttiä lyhyempi kuin kahdessa suuremmassa korissa, joissa tuo mitta on identtinen.

Citroen Spacetourer

Yltää yhdeksään

Pituusvaihtoehtojen päälle tulevat vielä erilaiset istuinjärjestelyt. Tässä lähinnä ammattikäyttöön tarkoitetussa perusmallissa, joka kantaa nimeä Shuttle, penkkivalikoima tosin rajoittuu erillisten etuistuimien korvaamiseen 1+2-ratkaisulla, eli se mahdollistaa kahden etumatkustajan istumisen kuljettajan vieressä. Tämä lisävaruste oli valittu koeajoautoommekin.

Jos satsaa kalleimpaan Shine-varustetasoon, myös keskimmäisen istuinrivin sisältöä saa muokattua – jälleen lisähintaan. Tällöin yhtenäinen penkki korvautuu kahdella erillisellä istuimella, jotka saa käännettyä selkä menosuuntaan. Viihtyisyyttä lisää vielä pakettiin kuuluva irrotettava pöytä.

Citroen Spacetourer

Shuttle-versioon verrattuna Shine maksaa kuitenkin jo miltei 15 000 euroa enemmän, joten edellä mainitulle istuinoptiolle ynnä muille mukana tuleville varusteille kertyy rutkasti hintaa. Välissä on vielä Feel-taso, johon tuota muunneltavaa keskiriviä ei tarjota – kuten ei siis tähän Shuttleenkaan.

Henkilöautomaista hallintaa

Koeajoautomme edusti siis yhdeksän hengen eli 3+3+3-paikkaista mallia. Se yhdeksäs eli etummainen keskipaikka ei tosin ole jalkatiloiltaan erityisen häävi, siitä pitää kojelautaan sijoitettu vaihdekepin mötikkä huolen.

Reunatiloissa ei sen sijaan ole valittamista. Eniten hykertelee kuljettaja, jolle ajoasento muodostuu pakettiautotapaan rennoksi ja ryhdikkääksi. Sekin helpottaa, että autoon voi halutessaan kavuta kummalta puolelta tahansa.

Citroen Spacetourer

Ryhdikkään rento on myös ajotuntuma. Ohjaustuntuma ja ajettavuus ovat autoluokka huomioon ottaen erinomaiset, ja kulku maantiellä vakaata.

Myös mukavuus on kohdallaan. Pakettiautomaiset nitinät ja natinat loistavat poissaolollaan, eikä alusta kolahtele edes terävimmissä röykyissä. Tien värinät eivät ulotu matkustamoon, ja jousituksessa on muutenkin haettu ajomukavuutta. Hyvä niin, mutta isoissa heitoissa auton keula velloo jo ehkä liiaksikin. Suuntavakavuuteen tämäkään ei silti vaikuta.

150 hevosvoiman tehoversio kaksilitraisesta dieselmoottorista riittää liikuttamaan Spacetoureria puhdikkaasti ja sivistyneesti. Lisävoimaa kaipaaville ja täyttä kuormaa kantaville tarjotaan saman moottorin 180-hevosvoimaista painosta.

Citroen Spacetourer

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitat muistettava

Spacetourer on vain 1,9 metriä korkea, joten parkkihallin katot eivät tule aivan heti raapimaan. Liki kahden metrin leveys ja yli kolmimetrinen akseliväli on silti syytä pitää mielessä, varsinkin kun pysäköintitutkat sekä -kamerat ovat varsin tyyriitä lisävarusteita.

Citroen Spacetourer

Muuten Spacetourerin operointi ahtaissa paikoissa on yllättävän helppoa. Ohjausta pyörittelee ilolla ja etupyörät kääntyvät suureen kulmaan, joten autoon syntyy välitön luotto. Napakasti liikkuva vaihdekeppi on hyvin käsillä, ja lisähintaan saa myös automaattivaihteiston.

Oikeastaan ainoa ajoon liittyvä huomautus koskeekin seisontajarrun vipua. Se on sijoitettu hankalan alas penkkien väliin – moista ei modernissa autossa enää odottaisi tapaavan.

Citroen SpacetourerKojelaudasta löytyy lisäksi lapsus, joka ihmetyttää erityisesti tämän tyyppisessä autossa: säilytystilaa pikkutavaroille on varattu poikkeuksellisen vähän. Tarjolla on vain yksi avoin ja kaiken lisäksi liukaspintainen lokero vaihdekepin edessä, mutta muuten kamoja joutuu piilottelemaan kojelaudan päällä olevaan kannelliseen lokeroon perinteisten ovi- ja hansikaslokerojen lisäksi.

Pakkautuu pakuksi

Tavara-autotaustan tuntuvin hyöty piilee tietenkin sisätiloissa. Keskimmäiselle istuinriville on helppo kavuta suuren sivuoven kautta. Se on vakiona vain oikealla puolella; vasemmasta liukuovesta, kuten myös sähkökäyttöisyydestä, joutuu maksamaan ylimääräistä.

Asento on täälläkin ryhdikäs ja tilava, mutta mitään ekstramukavuutta ei istuja ainakaan tästä varusteversiosta löydä. Sama pätee kolmanteen penkkiriviin, jonne kuljetaan mutkattomasti kippaamalla keskirivin oikeanpuolimmainen osa eteenpäin.

Pakettiautopohjaisuus tulee jälleen kerran vastaan, kun pitää asioida tavaratilassa. Ylöspäin aukeava luukku vaatii auton taakse runsaasti vapaata tilaa, ja myös sulkeminen on työläämpää kuin henkilöautoissa.

Citroen Spacetourer

Tavaratilaa on käytössä etenkin korkeussuunnassa kohtuullisen paljon jo silloin, kun kaikki kolme istuinriviä ovat käytössä – virallinen litramäärä on tällöin yli 500.

Molemmat takaistuinrivit saa jaettua kahdessa erisuuruisessa osassa, ja penkit voi lisäksi kokonaan poistaa. Ääritapauksessa tuloksena onkin sitten kolmen hengen auto, jossa on tilaa – aivan oikein, kuin siinä pakettiautossa. Monikäyttöisyyttä, jos mikä.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Lisätietoja: www.citroen.fi/citroen-spacetourer/

Citroën Spacetourer BlueHDi 150 Shuttle M

Hinta alkaen

39 390 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

52 406 €

Moottori

Dieselmoottori 1 997 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

110 kW (150 hv), 4000 r/min

Vääntö

370 Nm (2000 r/min)

Vääntö

370 Nm (2000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,0 s

Huippunopeus

170 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,3 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

139 g/km

Mitat

pituus 4956 mm, leveys 1920 mm, korkeus 1890 mm, akseliväli 3275 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Luetuimmat