Ajoneuvot | 23.7.2018

Johtajat toivovat: pyytäkää uutta Ford Focusta sedaninakin

Crossvereiden ja sporttikoristeiden aikakaudella perinteinen sedan ei ole kovin kummoisessa huudossa. Sellainen on kuitenkin tehty myös uudesta Focuksestakin.

Jaa artikkeli

Uusi Ford Focus jatkaa tuttuun tyyliin pystyperän ja farmarikorin yhdistelmällä, mutta vuosien takaa tuttu porrasperämallikin on suunniteltu muutamia markkina-alueita varten. Fordin omasta johtajistosta löytyy jopa kaino toive, että asiakkaat ja maahantuojat harkitsisivat mallia läntiseen Eurooppaan.

– Pistimme paljon vaivaa sedanin muotoiluun, kommentoi Euroopan Fordin muotoilupäällikkö Amko Leenarts Automotive Newsille. Hän ja Focuksen mallistojohtaja Helmut Reder uskovat porrasperään intohimoisesti, vitsaillen, että toimittajat välittäisivät sedanin ilosanomaa maakohtaisille Ford-pomoille.

Ford Focusta sedaninakin

Tuttuun tapaan Focuksen ykkösversio on käyttökelpoinen pystyperä, farmarin täydentäessä mallivalikoimaa. Yhdysvalloissa Focuksesta nähdään vain ja ainoastaan crossoverisoitu Active-mökkitiemalli. Focuksen porrasperää tullaankin näkemään suurissa määrin vain Kiinassa, mutta myyntiä tapahtuu myös Romaniassa ja Turkissa.

Focus sedan valmistetaan Saksan Saarlouisissa muiden malliversioiden ohessa, joten tehdaskapasiteettia on kyllä olemassa, jos maakohtaiset organisaatiot kiinnostuvat porrasperästä.
– En tarvitse kymmenien tuhansien volyymejä myydäkseni sitä, kommentoi mallistojohtaja Reder.

Muotoilutiimi on porrasperän muodoista ylpeä, sillä samojen takaovien hyödyntäminen ja korkeaksi nousevan perän hallitseminen olivat merkittäviä haasteita. Kannustavina esimerkkeinä Focuksen muotoilijat mainitsevat Audi A3:n porrasperäversion ja Mercedes-Benz CLA:n, joten alemman keskiluokan sedaneille saattaisi sittenkin olla tulevaisuutta.

Ford Focusta sedaninakin

Mutta toistaiseksi vastaus on jyrkkä ei. Fordin markkinointitutkimuksissa porrasperän perinteiset muodot eivät säväytä kuluttajia. Kiinnostuksen puuttuessa sitä pitäisi herätellä, mutta se on vaikeaa.
– Pitkällä tähtäimellä nelioviset ovat vähentyneet markkinoilta, eikä kukaan ei tuo niitä lisää, kommentoi Fordin Iso-Britannian markkinointipäällikkö Lisa Brankin.

Lähde: Automotive News Kuvat: Ford

Jaa artikkeli

Keskustelu