Audi AI:ME

Ajoneuvot Autonäyttely Shanghai 2019 Uutinen 16.4.2019

Ikkuna tulevaisuuteen: Audi AI:ME on huomisen kaupunkiauto

Audi AI:ME ottaa vapauden leikkiä villiä visioita tulevaisuuden kaupunkiautosta.

Shanghain autonäyttelyssä paljastettu Audi AI:ME menee valmistajan näyttelyautosarjassa kauaskantoisimmalle tasolle. Se on tulevaisuustutkielma liikkumisesta rakennetussa ympäristössä sitten joskus. Sen voi nähdä toisena osana konseptiautosarjaa, jonka aloitti vuonna 2017 esitelty AIcon. Siinä missä Audi AIcon keskittyi pitkänmatkan liikkumiseen, on AI:ME ”mitä jos?” -tyyppinen kurkistus kaupunkiautoiluun sitten joskus.

Audi AI:ME

Kaupunkisukkula

AI:ME keskittyy sisätiloihin: 4,3 metrisen kaupunkisukkulan kerrotaan tarjoavan tilat 2–X:lle ihmiselle, enimmillään kuitenkin neljälle. Luonnollisesti liikkumisen kerrotaan olevan autonomista – tosin vain tasoa 4, mikä tarkoittaa auton toimivan autonomisesti rajatulla alueella, ja sen ulkopuolella vastuu siirtyy kuljettajalle. Käytännössä AI:ME voi siis liikkua automaattisesti esimerkiksi moottori- ja kehäteiden lisäksi normaalissa kaupunkiliikenteessä, mutta vaatia ihmiskuljettajan työpanosta vaikkapa kerrostalon sisäpihalla tai vastaavassa epätavallisessa tilanteessa. Tämän vuoksi auton sisätiloista löytää vielä polkimet ja ohjauspyörän.

Sisätilat päätilana

Koska valtaosa matkasta taitetaan silti automaattiajolla, on sisätilojen viihtyvyys ollut suunnittelijoiden ja visionäärien päätavoite. Audi käyttää monista muista kaupunkiautoista tuttua ”kolmas paikka” -termiä, viitaten suurkaupunkien ruuhkissa auton olevan kodin ja töiden kaltainen kiinteä osa arkea. Elämää helpottaa keinoäly, jonka kerrotaan kykenevän ennakoimaan ja ehdottamaan kuljettajalle vaihtoehtoja ja toiveita. Viihtyvyyttä taas kohotetaan sisätilojen säilytysratkaisuilla, lounge-istuimilla ja verhoilumateriaaleilla, jotka yhdistävät luonnollisen puun lisäksi kierrätysmateriaaleja.

Ihmisten ja auton välinen käyttöjärjestelmä hoituu tuulilasin levyisellä kolmiulotteisella katseohjatulla OLED-näyttöraidalla, joka kiertää autoa tuulilasin ja kojelaudan välissä. Viihdepuolella Audi tarjoaa VR-laseilla tehtyä Holorideä, joka yhdistää kaupunkiliikenteessä sukkuloivan auton liikkeitä virtuaalilaseilla koettavaan elämykseen.

Uuden luokan Audi – vai onko?

Audi kertoo AI:ME:n muodon olevan valmistajalle uusi (joskin autosta löytää muutamia vihjeitä vuosituhannen vaihteen A2-malliin), mutta silti merkkinsä edustajaksi tunnistettava. Konseptiauton tulee toki olla näyttävä, mutta silti 23-tuumaisille vanteille kiedottujen suurten pyörien voi katsoa olevan melkoisessa ristiriidassa avarien sisätilatoiveiden kanssa. Pienessä autossa kun isot pyörät valtaavat kohtuuttomasti tilaa, etenkään kun täyssähköautossa ei tarvitse huomioida polttomoottorijärjestelmän rajoitteita.

Audi AI:ME

Audi kertoo AI:ME:n olevan takavetoinen ja 125 kilowatin tehoinen. Akku on vain 65 kilowattituntia, sillä Audin tutkimuksen mukaan ruuhkien hidastamassa liikenteessä toiminta-aika on toimintamatkaa tärkeämpää.

Valot viestinviejänä

Audi tekee suuren numeron valoista: kuljettajan ajaessa itse ne toimivat perinteisten valojärjestelmien tapaan, mutta autonomisen ajon aikana valojen päätehtävä on näkemisen sijaan muille kanssaliikkujille viestiminen. Keinoälyn kerrotaan auttavan tässäkin: AI:ME:n kerrotaan kykenevän tunnistamaan esimerkiksi hätävilkuista vaaratilanne ja levittämään sanaa kytkemällä hätävilkut itsekin päälle.

Audi AI:ME

Tilattavissasi

Toki ajoneuvollisten kohokohtien päälle Audi raportoi pitkän listan yhteiskäyttöön pohjautuvasta tulevaisuudesta, jossa AI:ME:n voi tilata Audin omasta palvelusta, joka myös personoi paikalle saapuvan yksilön tilaajansa asetuksilla ja muilla toiveilla.

Konseptina Audi AI:ME on mielenkiintoinen, muttei sinänsä vallankumouksellinen: vastaavia visioita olemme nähneet jo pitkään, ja AI:ME enemmänkin vain poimii alalta parhaat ideat yhteen pakettiin. AI:ME:n kaltaisia konseptiautoja ihmetellessä täytyy muistaa autojen keskittyvän enemmänkin ”mitä jos?” -pohdintoihin, kun varsinainen ongelma autonomiassa nykyteknologialla on vielä arkisemmalla ”miten?” tasolla. Villejä tulevaisuudenvisioita tarvitaan, mutta ennen niiden realisoitumista edessä on vielä pitkä tie. Lähes täysin autonomiavapaa Geneven autonäyttely kertoi tästä haasteesta paljon.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Audi

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat