16.10.2018

CF Moto – Uuden merkin nopea nousu mönkijämarkkinoiden eturiviin

CF Moto

CF Moto on malliesimerkki siitä, että uusikin merkki voi nousta nopeasti merkittäväksi tekijäksi markkinoilla, jos tuote sekä jälleenmyyntiverkosto ovat kunnossa.

Kiinalaisen CF Moton mönkijöiden maahantuonti Suomeen aloitettiin kolme vuotta sitten ja nyt merkki on noussut jo rekisteröintitilastossa kärkiviisikkoon. Kolmen vuoden takuu, tunnettujen länsimaisten valmistajien osakokonaisuudet ja toimiva jälleenmyynti- ja huoltoverkosto ovat vakuuttaneet suomalaiset.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mönkijöitä myydään tuplamäärä moottoripyöriin verrattuna

Tuusulalainen Tuusmotor oli ensimmäinen CF Moton jälleenmyyjä Suomessa. Tuusmotorin kauppias Pekka Åberg on vaatimaton perustellessaan miksi he ehtivät ensimmäisenä solmimaan jälleenmyyntisopimuksen.

–Johtuu varmaan siitä että maahantuonnista vastaava Janne Pesonen asuu Vantaan Korsossa ja oltiin ensimmäinen liike jolle tämä tarjosi edustusta, naurahtaa Åberg.

CF Moto
U Force 800 EFI EPS: Kaksisylinterisen nestejäähdytteisen ja 800-kuutioisen moottorin tehoksi ilmoitetaan 46 kilowattia eli 63 hevosvoimaa. Sekä edessä että takana on hydrauliset levyjarrut ja varustukseen kuuluu neliveto elektronisella lukolla. Kippilava lisää hyötykäyttömahdollisuuksia. Hinta 13 290 €. Takuu kolme vuotta.

Moottoripyöräkauppana tunnetulle Tuusmotorille CF Moton edustus on tärkeä, sillä traktorimönkijöitä myydään Suomessa kaksinkertainen määrä esimerkiksi moottoripyöriin nähden. Lisäksi niitä myydään tasaisesti läpi Suomen, myös pääkaupunkiseudulla. Vaikka mönkijöiden historia on vielä verraten lyhyt, on Suomessa käytössä jo noin 120 000 mönkijää. Itse laitekauppaa tärkeämpää on lisävarusteiden myynti sekä huolto- ja korjaustoiminta.

– Näihin myydään poikkeuksetta varusteita kuten kärryjä metsätöihin ja puskulevyjä lumen auraukseen. Jos mönkijää käytetään ympäri vuoden, saattaa myös lämpöohjaamo tuntua houkuttelevalta.

Lainsäädännön muutokset muokanneet markkinoita

Ajokorttilainsäädännön muutokset ovat muokanneet voimakkaasti mönkijäkauppaa. Eniten myydään 60 kilometrin nopeusluokan mönkijöitä, joiden ohjaimiin pääsee 15-vuotiaana perustraktorikortilla. Kortin saa pelkällä kuulustelukokeella. Lisäksi traktoriksi rekisteröidyn mönkijän liikennevakuutus maksaa vain 50 euroa vuodessa eikä niille ole määrätty vuosikatsastusta. Hankintaa puoltaa sekin, että sama laite käy sekä 15-vuotiaan koulumatkojen taittamiseen että omakotitalon, kesämökin tai metsätilan hyötylaitteeksi. Nuorisolla mittariin saattaa kertyä suurikin määrä kilometrejä vuodessa, aikuisemmilla käyttäjillä puolestaan pyörii lähinnä tuntimittari kun laitteet ovat enemmän hyötykäytössä.

CF Moto
Z Force 1000 EFI EPS: Kahdelle hengelle rekisteröidyn urheilullisen Z Forcen 1000-kuutioinen malli maksaa 13 990 euroa, mikä on vain 300 euroa enemmän kuin 800-kuutioisen version hinta. Z Forcessa takuu on kahden vuoden mittainen.

Lainsäädäntö mahdollistaa mönkijöiden rekisteröinnin jopa 80 kilometrin tuntinopeuksiin, mutta silloin kuljettajalta vaaditaan joko liikennetraktori- tai kuorma-autokortti. Lisäksi vaadittavat tekniset varusteet, mm. tasauspyörästö takaperässä ja ABS-jarrut, nostavat laitteen hankintahintaa. Pekka Åbergin mielestä 60 kilometriä tunnissa on sopiva ja riittävä vauhti mönkijöille, silloin pysytään jo muun liikenteen rytmissä mutta nopeus ei ole vielä niin suuri että se nostaisi riskejä liian suureksi. Ajokortti- ja ajoneuvolainsäädännön muutokset ovat lisänneet myös rinnakkain istuttavien kaksipaikkaisten side-by-side -mönkijöiden osuutta markkinoilla.

CF Moto

Mallisto kehittyy koko ajan

CF Moton mallistosta löytyy sekä urheilulliset Z Force- että työkonemaisemmat U Force -mallit. 800-kuutioisten moottorien ohella Z Forceen on tullut vaihtoehdoksi myös 1000-kuutioinen moottori, ja houkuttelevaan hintaan.

–Moottorin kasvattaminen nosti hintaa vain 300 eurolla, sillä runko ja muut varusteet ovat käytännössä samat kuin 800-kuutioisessa, perustelee Åberg.

Myös työkonemaisemmasta ja lavalla varustetusta U Forcesta on ensi kesänä tulossa 1000-kuutioinen versio ja samalla laitteen ulkonäkö ja ominaisuudet ovat muuttumassa vielä selkeästi työkonemaisempaan suuntaan.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat