Ajoneuvot | Uutinen | 14.3.2017

Älä vaihda kesärenkaita liian varhain!

Maaliskuinen lämpö ja teiden kuivaminen saa monen autoilijan jo haikailemaan kesärenkaiden vaihtoa. Renkaanvaihdon kanssa ei kannata kuitenkaan hätäillä.

Jaa artikkeli

Kevätaurinko sulattaa tienvarren lumipenkkoja. Sulamisvedet valuvat väistämättä osittain myös tielle. Kun illalla aurinko laskee ja ilma viilenee, sulamisvesien kastelemat tienpinnat jäätyvät todella liukkaiksi.

Kun yhtälöön yhdistetään sekin, että keväällä tiet ovat erityisen huonossa kunnossa ja routaheittoja on paljon, saattaa liukkaus yllättää talvirenkaillakin ajavan kuljettajan, muistuttaa Autoliitto.

– Yllättävää liukkautta voi esiintyä myös päiväsaikaan esimerkiksi ajettaessa aurinkoiselta peltoaukealta metsän varjoon, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Matkailijan kannattaa muistaa, että Suomi on iso maa… siinä missä etelässä voi olla kymmenen astetta lämmintä ja tiet sulana, on pohjoisessa vielä täysi talvi.

– Jos on tarkoitus lähteä lomailemaan pohjoiseen pääsiäisen aikaan, kannattaa renkaidenvaihto tehdä ehdottomasti vasta reissun jälkeen, Vesalainen toteaa.

Käyttöpakko helmikuun loppuun

Nykylainsäädännön mukaan talvirenkaiden käyttöpakko kestää joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaiden käyttö on sallittu marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin. Toki niiden käyttö on sallittu muulloinkin, jos keliolosuhteet niin edellyttävät.

Säästöä hengen uhalla

Autoliiton Vesalainen tuo esiin, että moni autoilija jättää renkaat kokonaan vaihtamatta ja ajaa vanhat nastattomat talvirenkaat loppuun kesällä säästääkseen rahaa. Tällainen säästö on Vesalaisen mukaan silkkaa typeryyttä, sillä talvirengas on suunniteltu talviolosuhteisiin ja sen ominaisuudet ovat onnettomat kesäkeleillä.

– Kesärenkaan vedenpoistokyky, jarrutuspito ja muut ominaisuudet ovat kesäkeleillä omaa luokkaansa verrattuna hyväänkin talvirenkaaseen. Talvikäyttöön tarkoitettuja renkaita ei milloinkaan pitäisi käyttää kesärenkaina.

Teksti: Moottori Kuvat: Jari Saarentaus

Jaa artikkeli

Keskustelu