27.5.2017 Kotimaanmatkailu Matka: Renkaistaan tunnettu Michelin houkuttelee kokeilemaan tähtiä lautasella Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Renkaiden lisäksi ranskalainen Michelin tuntee myös ruoan. Vuosittain jaettavat tähdet nostavat esiin ravintoloista parhaat. Tähtien ja suositusten perusteella toteutettu ruokamatka johdattaa makunautintojen äärelle. Se onnistuu myös Suomessa. Kulinarismin saralla Michelinin tähtiä on verrattu elokuvamaailman Oscareihin. Kansainvälisesti arvostettu tähti on tunnustus, joka kertoo keittiöstä vastaavan taidoista ja ruoan laadusta. Käytännössä tähdet kertovat paljon muutakin, sillä ravintola on henkilökunnan yhteispeliä edellyttävä kokonaisuus, joka hurmaa asiakkaan, tai jättää hurmaamatta. Virallisesti Michelin keskittyy kuitenkin arvioimaan ruokaa. Ravintoloihin perehtyvät arvioijat työskentelevät huomaamattomasti, eivätkä kerro vierailustaan etukäteen, saati tee numeroa läsnäolostaan. Laskun maksettuaan arvioija saattaa esitellä itsensä ja pyytää kaipaamiaan lisätietoja, mutta ei aina. Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Neljän tähden Helsinki Michelin kertoo arvioivansa ruokaa samalla pieteetillä maasta ja kaupungista riippumatta. Työtä riittää, sillä tähtiä löytyy kattavasti aina Euroopasta Kiinaan ja Yhdysvaltoihin saakka. Yksiin kansiin ei mittava tähtitarjonta mahdu millään, sillä ravintoloiden lisäksi arvioita tehdään myös hotelleista, joten maat ja maanosat on jaettu lähes 30:een oppaaseen. Suomi on edustettuna oppaassa nimeltä The Michelin Guide to the Nordic Countries, joka julkaistiin alkuvuodesta jo neljännen kerran. Suomessa tähden arvoisesti menestyi tällä kertaa neljä ravintolaa Helsingistä: Ask, Chef & Sommelier, Demo ja Olo. Kaikki nappasivat yhden tähden kolmesta mahdollisesta. Pääkaupungin ulkopuolelle tähtiä ei jaettu, mutta tilanne muuttunee arvioijien jalkautuessa vuosittain hieman syvemmälle Suomeen. Tähtien lisäksi ruokamatkailijan kannalta kiinnostavia ovat Bib Gourmadin ja Michelin Plate -huomion saaneet ravintolat, jotka tarjoavat niin ikään laatua lautasella. Yhteensä tuoreimmassa oppaassa on huomioitu 25 helsinkiläistä ravintolaa ja Turussa toimiva Kaskis. Foodiet liikkeellä Maailmalla ruokaorientoituneet foodiet matkustavat Michelin oppaan innostamina syömään lähelle ja kauas. Eikä ruokamatkailu ole tavatonta Suomessakaan, vaikka oppaan sivuille päätyneiden kohteiden kirjo ei päätä huimaa. Vielä. Kotimaisten ruokamatkailijoiden ohella Michelin-noteeratut ravintolat houkuttelevat kansainvälisiä vieraita ympäri vuoden. Foodielle ruoka riittää matkan aiheeksi vallan mainiosti. Michelin julkaisee painetun oppaan lisäksi sähköisen version, jonka lataaminen älypuhelimeen tai tietokoneelle onnistuu tunnetuimmista sovelluskaupoista. Kotimaisen ruokamatkan suunnittelussa lisäapua tarjoaa muun muassa Vuoden ravintola -tunnustuksen myöntävä Suomen Gastronominen Seura ry. Tarkemman tutustumisen arvoinen on myös ravintoloita arvioiva White Guide -opas. Kruununhaan tähti Michelinin tuttu valkoinen ukko eli Bibendum-hahmo vilkuttaa Helsingin Kruununhaassa sijaitsevan ravintola Askin ikkunatarrassa. Ravintola Ask on pian viisivuotias perheyritys. Yhdellä Michelin-tähdellä palkitusta ruoasta ja keittiöstä vastaa keittiömestari Filip Langhoff, viineistä ja salista sommelier Linda Stenman-Langhoff. Ravintola vannoo vahvasti luomun, lähituotannon ja sesonkiajattelun nimiin. Asiakaspaikkoja on 26, joten ennakkovarausta voi suositella. Kiire on syytä unohtaa ruokapöytään istuessa, olipa kyseessä lounas tai päivällinen. – Päivällisellä tarjotaan aluksi pieniä makuelämyksiä, sitten annoksia. Jos kaikki maut laskee, on tarjoilukertoja kaikkiaan 20. Juomapaketin valinneille tarjoamme annosten kanssa kahdeksan viiniä tai alkoholitonta vaihtoehtoa, Linda Stenman-Langhoff kertoo. Keittiössä eletään vahvasti sesongin mukaan. Menu elää jopa päivittäin sen mukaan, mikä on hyvää ja mitä on saatavilla. Suurin innoittaja on maku. – Annos syntyy maun perusteella. Se herättää inspiraation annoksen kehittämiseen. Liikkeelle lähdetään aina raaka-aineesta, ja jos sopivia ei saada, otetaan annos pois listalta, Filip Langhoff kuvailee. Ruoan pariksi sovitettavat juomat valitaan yhtä tarkasti harkiten. Asiakkaalle tarjottavat makuelämykset ovat kokonaisuuksia, jotka syntyvät yhteistyön tuloksena. – Kaikkea maistetaan aina yhdessä, Stenman-Langhoff kertoo. www.guide.michelin.com www.restaurantask.com www.gastronomit.fi www.whiteguide-nordic.com Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyy Lue lisää Kaikki artikkelit 15.4.2024 Matkailu Finnairilta lisää viikkovuoroja Japaniin – uutuutena Norjan Kirkkoniemi 14.4.2024 Matkailu Erikoiset päiväunet: Château Champ de Bataille – kurkistus Aurinkokuninkaan aikoihin 9.4.2024 Matkailu Automatkailija Euroopassa – vältä jopa 25 000 euron sakot 7.4.2024 Matkailu Erikoiset unet: Hotel do Mar Portugalin Sesimbrassa 31.3.2024 Matkailu Antwerpenin oodi muodille: koska tyylikkyys on aina muodikasta 29.3.2024 Matkailu Matkavinkki Tšekki: Kaunis ja historiallinen Litomyšl 28.3.2024 Matkailu Matkavinkki Berliini: Fotografiska ei petä valokuvien ystävää 27.3.2024 Matkailu Satavuotias Fordin matkailuauto – osattiin sitä ennenkin 27.3.2024 Uutinen Kainuulle messevä tunnustus luontomatkailualueena Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 19.4.2024 Koeajo Maistiainen: Škoda Kodiaq – suosikki nyt lataushybridinä alkaen 48955 euroa 19.4.2024 Ajoneuvot Suomen presidentin käyttöön ensimmäistä kertaa koskaan Audi - mutta onko 1,1 miljoonan euron A8 L Security suhteessa edes kallis? Meillä on keinoja selvittää 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 18.4.2024 Koeajo Maistiainen: Audi A3 Allstreet – kolme ratkaisevaa lisäsenttiä? 19.4.2024 Ajoneuvot 24 senttimetriä ja yksi kokonainen istuinrivi lisää: uuden C3 Aircrossin myötä Citroën C3:n käsite venyy ja paukkuu 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 17.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: tältä olisi näyttänyt ainutlaatuinen Porschen versio Lada 2103:sta, jota VAZ ei lopulta hyväksynyt 16.4.2024 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: ”onko teillä edes oikeita työkaluja autoonne?” 16.4.2024 Koeajo Koeajo: Škoda Superb Combi – kuin hengähdystauko kaiken nykymaailman hektisyyden keskellä 17.4.2024 Ajoneuvot Uudistunut Nissan Qashqai leikittelee muun muassa valoilla, väreillä ja isompien autojen herkuilla 24.3.2024 Ajoneuvot Et ollutkaan ainoa, joka ei ymmärtänyt Audin numeropohjaista mallimerkintäpolitiikkaa - siksi se siirtyy historiaan 20.3.2024 Ajoneuvot Vanhassa, yli 170 000 kilometriä ajetussa Škodassa havaittiin suuri öljynkulutus pian kauppojen jälkeen – myyjän mielestä autossa ei ollut vikaa luovutushetkellä 1.4.2024 Nimi muutettu Nimi muutettu: Toyota Yariksen avolavaversio ei ole ollenkaan hassumpi 14.4.2024 Koeajo Maistiainen: Dacia Duster on nyt kokonaan uusi ja osoittaa tietä koko merkille 9.4.2024 Autoilu Auton kilometrimittaria rukattu – mistä huijaus paljastuu?