15.3.2017

Matka: Eläinten Body Worlds – maailman kuuluisin anatominen safari Heurekassa

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Tiedekeskus Heurekan uusin näyttely kannustaa ajatukset uusille urille. Valmistautumaton näyttelyvieras ei hetkittäin tiedä mitä ajatella näkemästään, eikä välttämättä ihme. Vastaavaa kokonaisuutta ei ole ennen Suomessa nähty.

Eläinten Body Worlds -näyttely on ainutlaatuinen anatominen safari, joka johdattaa matkalle eläinten eri kerroksiin. Näyttelyssä vieraat pääsevät näkemään nahan, turkin ja untuvan alle.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Kokonaisuus on kiehtova, karmiva, kaunis ja kammottava, riippuen siitä keneltä kysyy. Näyttelykierroksen päätteeksi kokemus jää kuitenkin poikkeuksetta plussan puolelle.

Ainutlaatuinen plastinointitekniikka mahdollistaan aitojen eläinten luurangon, lihasten, hermojen ja elinten näyttämisen viimeisintä yksityiskohtaa myöten.

Näyttelyssä on kaikkiaan yli sata plastinoitua eläintä ja eläimen osaa, hermostoja, verisuonistorakenteita ja muutaman millin paksuisia pitkittäisleikkauksia. Useimpia näyttelykohteita ei ole aiemmin esitelty. Vertailukohtana mukana on myös yksi ihminen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Plastinointi säilöö näytteet

Kaikki näyttelyn kudosnäytteet on plastinoitu. Tekniikka on lääketieteen tohtori Gunther von Hagensin kehittämä. Plastinoinnissa ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla. Sen jälkeen näyte asetellaan haluttuun asentoon ja muovit kovetetaan kaasun, valon tai lämmön avulla.

Käsittely pysäyttää ruumiin hajoamisprosessin ja sen avulla syntyvät näytteet ovat hajuttomia, kestäviä ja kiinteitä.

Menetelmän avulla ruumiin solut ja pinnan muodot säilyvät ennallaan pienintäkin yksityiskohtaa myöten.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Luonnollisessa muodossa säilytetyt ruumiit ja ruumiinosat ovat erityisen tärkeitä lääketieteen opetuksessa, sillä muun muassa tuki- ja liikuntaelimistön monimutkaisia rakenteita ja keskinäisiä suhteita on vaikea hahmottaa muulla tapaa.

Näyttely on toteutettu yhteistyöösä useiden yliopistojen, eläintarhojen ja asiantuntijaryhmien kanssa. Eläimet on saatu lahjoituksina eri yliopistojen eläinlääketieteellisten ohjelmien kautta sekä eläintarhoilta ja eläinjärjesteöiltä. Yhtään eläintä ei ole vanhingoitettu tai tapettu näyttelyä varten.

– Ihmisen ei voida olettaa kohtelevan muita olentoja kunnioittavasti ja huolehtivan niistä, jos hän ei ymmärrä niiden luonteen ihmeellisyyttä ja erityispiirteitä, Gunther von Hagens kertoo.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

– Mitä enemmän kukin ihminen ajattelee oman kehonsa haurautta, siltä harkitsevammin hän kohtelee ihmisiä ja eläimiä.

Ihmisen paras ystävä

Ensimmäisten joukossa näyttelyvierasta vastassa on koira, ihmisen paras ystävä. Frisbeen perään ponnistavan koiran kohtaaminen on hämmästyttävä kokemus. Yksi monista tulevista.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Vieressä seisoo maailman suurin lintu. Strutsi painaa 160 kiloa ja on kokonsa vuoksi lentokyvytön.

Kaikkiaan noin 1 000 neliömetrin kokoinen näyttely esittelee eläimiä sammakoista aina täysikokoiseen norsuun.

Osiin purettu norsu

Näyttelyn suurin plastinaatti on Samba, afrikannorsunaaras, jonka sydän petti helmikuussa 2005.

Samba on 3,5 metriä korkea ja kuusi metriä pitkä norsu. Plastinaatti on vielä elävää norsua suurempi ja muistuttaa kooltaan lähinnä kuorma-autoa.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Paksun nahan alle kurkistaminen on ainutlaatuinen kokemus. Lihakset ovat valtavat ja yksityiskohtien kirjo lähes loputon. Juuri tästä plastinaatista Animal Inside Out -näyttelyn suunnittelu lähti käyntiin, eikä ihme. Kokemusta on turha selittää sanallisesti, se on paras nähdä itse.

Jättimäinen norsu on peräisin Neunkirchenin eläintarhasta ja alkuperäisen suunnitelman mukaan se olisi sulatettu eläinrasvaksi. Sulatuskohtalolta pelastettu norsu on kokonsa puolesta suurin ja vaikuttavin opetuskäyttöön leikelty ja säilötty olento maailmassa.

3,2 tonnia painavan plastinaatin työstäminen vei 64 000 työtuntia, neljä tonnia silikonia ja 40 000 litraa asetonia. Kaksi ja puoli vuotta kestänyt rupeama työllisti kaikkiaan 30 henkisen asiantuntijatiimin täysin.

Hankkeen suurin haaste oli se, että norsujen anatomiasta oli tarjolla vain vähän tutkimustietoa. Ensimmäisen jalan kanssa työskentelyyn kului peräti vuosi, mutta suurimman haasteen asetti yli 40 000:sta toisiinsa kiertyneestä lihassyykimpusta koostuva kärsä.

Vertailun vuoksi kerrotaan, että ihmisruumiin plastinointi sujuu nopeimmillaan 1 500 tunnissa, mutta yleensä prosessiin varataan enemmän aikaa, toisinaan jopa 3 000 tuntia. Karhun käsitteleminen vie tuplasti pidempään.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kirahvi kurkottaa korkealle

Jos norsu oli kaikkien aikojen suurin plastinointikohde, on yhdeksänmetrinen kirahvi kiistatta korkein. Sen anatomiseen käsittelyyn kului 20 000 tuntia. Pelkkä kirahvin sydän painaa 10 kiloa, noin 30 kertaa ihmissydäntä enemmän.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Hämmästyttävintä lienee kuitenkin se, että pitkäkaulaisen kirahvin kaulassa on vain seitsemän nikamaa. Aivan kuten ihmiselläkin.

Kirahvin sininen kieli puolestaan on puolimetrinen ja verenpaine kaksi kertaa suurempi kuin muilla suurilla nisäkkäillä.

Kirahvin kaulan yläosassa sijaitsee ihmeverkoksi kutsuttu verisuonijärjestelmä, joka estää sitä pyörtymästä kun se laskee päänsä alas juodakseen.

Gorillan rinta kumisee

Yksi mieleenpainuvista kohtaamisista on Eläinten Body Wolds -näyttelyn 120 kiloinen gorilla. Turkistaan riisuttu jättiläinen uhkuu plastinoitunakin pelkkää voimaa. Ei uskoisi, että kyseessä on kasvissyöjä, jonka päivästä puolet palaa pelkkään syömiseen. Kasveja kuluu päivässä peräti 35 kiloa.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Näyttelyssä gorillan vieressä seisoo rakenteeltaan yllättävän samannäköinen sekasyöjä, ihminen. Kohtaaminen on kiehtova, mutta sen kuvaaminen on kielletty.

Faktoja ja lukuja rakastavan kannalta Eläinten Body Wolds -näyttely on aarreaitta. Mielenkiintoista mieleenpainettavaa riittää lähes loputtomasti. Maallikolle uutta tietoa on tarjolla hämmästyttävän runsaasti, mutta biologiaan perehtyneellekään näyttelyvierailu ei ole ajanhukkaa.

Harva esimerkiksi tietää ennakolta, että rintaansa takovan gorillan aikaansaama ääni kantaa 1,6 kilometrin päähän. Rintaa takomalla gorilla osoittaa kokonsa ja pelottaa vastustajansa pois. Metelöinti siis estää tappeluita.

Eläinten Body Worlds – maailman kuuluisin anatominen safari Heurekassa– ikärajaton ja informatiivinen

Näyttelyn tarkoitus on tarjota mahdollisuus tutustua anatomiaan, mutta myös syventää kunnioitusta eläimiä kohtaan. Heurekassa näyttelyvieraille ei ole asetettu ala- tai yläikärajaa, Eläinten Body Worlds on suunnattu kaikenikäisille.

Näyttelykierrokseen on hyvä varata aikaa ainakin tunti. Todennäköisesti aihe vie alkukankeuden jälkeen mennessään ja aikaa kuluu enemmänkin. Ruuhkaisimpina päivinä kannattaa varautua jonoihin.

Eläinten_Body_Worlds_Heureka

Ihmisten anatomiaa esittelevä Body Worlds -näyttely oli esillä Heurekassa vuonna 2013. Sen näki puolessa vuodessa 300 000 näyttelyvierasta.

Lisätietoja www.heureka.fi

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lähde: Heureka ja näyttelymateriaali

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat