10.2.2017

Aurinkolasit matkalle ja autoon – keväthanget tuplaavat talviauringon

Talvimatkailu_Moottorikelkka

Pimeän talven jälkeen kevätauringon voima yllättää ulkoilijan lisäksi autoilijan. Apuun tarvitaan aurinkolasit.

Lumisokeus mielletään paljon ulkoilevien vaivaksi, mutta se voi kehittyä kenelle vain. Varsinaisesta sokeutumisesta ei ole kuitenkaan kyse.

Lumisokeudeksi kutsutaan silmävamaa, jonka aiheuttaa altistus auringon UV-säteille. Liiallinen ultraviolettisäteily vaurioittaa silmän sarveiskalvon eptiteelisolukkoa ja voi aiheuttaa voimakasta kipua, joten suojautuminen kannattaa. Se hoituu kunnollisilla aurinkolaseilla, kertoo aurinkolasiostoksille asiakkaitaan herättelevä optikkoliike Instrumentarium.

Talvimatkailu_Moottorikelkka

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talviaurinko yllättää

Auringon voimakkuus voi yllättää Alpeilla matkailevan hiihtoharrastajan, mutta myös kotoisilla hangilla ilmenee lumisokeutta. Useamman päivän kestänyt oleilu kirkkaassa auringossa tuntuu lähes aina silmissä, ja joskus jo lyhyempikin altistus voi riittää aiheuttamaan oireita.

– Lumisokeutta on eri asteista. Oireet voivat vaihdella pitkän hiihtolenkin jälkeen esiintyvästä lievästä kipuilusta ja aristuksesta aina voimakkaaseen, monta päivää kestävään tulehduskipuun, kuvailee Instrumentariumin tuoteryhmän myyntipäällikkö, optikko Arto Karhunen.

Lumisokeusvauriot eivät tavallisesti ole pysyviä, mutta niiltä kannattaa suojautua. Keväthankien lisäksi lumisokeus voi syntyä kirkkaana kesäpäivänä merellä tai solariumin ultraviolettilampuista, jos silmiä ei suojata.

– Tyypillisesti kyse ei ole vakavista vaurioista, mutta ikävä tunne silmissä voi kestää päiviä ja siinä on hiihtoloma helposti pilalla. Osassa tapauksista tarvitaan lääkärikäyntiä ja antibioottihoitoa, Karhunen jatkaa.

Hyvät lasit suojaavat kattavasti

Autoilijan näkökulmasta auringonvalo häiritsee myös häikäisyn ja heijastusten muodossa. Aurinkolaiseilla voi torpata myös nämä haitat.

Optikkoliike Instrumentariumin mukaan hyvät aurinkolasit suojaavat sekä ylhäältä että alhaalta. Etenkin valon heijastuessa monesta suunnasta on tärkeää, että lasit ovat riittävän peittävät myös sivuilta.

Lumi heijastaa jopa 90 prosenttia auringon valosta. Istrumentariumin mukaan keväthangilla ulkoileva onkin ikään kuin kahden auringon välissä. Suomen talvessa iho on vaatteiden alla suojassa, mutta silmien suojaamista ei kovin moni muista pimeän talven jälkeen.

– Paras tapa ehkäistä lumisokeutta on käyttää ulkoillessa laadukkaita aurinkolaseja, joissa on 100% UV-suoja ja heijastuksenestopinnoite myös linssin takapinnalla eli silmän puolella linssiä, Karhunen muistuttaa.

Optikkoliikkeissä ilman näönkorjausta eli voimakkuuksia myytävissä aurinkolaseissa on usein riittävät pinnoitteet jo valmiiksi. Omilla voimakkuuksilla hankittavissa laseissa heijastussuojaa ei kuitenkaan välttämättä ole automaattisesti, joten asia kannattaa varmistaa ennen kaupantekoa. Markettilasien varaan ei kovin kummoisia toiveita kannata asettaa.

Talvimatkailu

Jos lumisokeus pääsee yllättämään, on ensimmäisenä neuvona oireiden kehittymisen tarkkailu ja lepo hämärässä huoneessa. Mikäli vaiva venyy ja särky yltyy, on syytä käydä optikon tai silmälääkärin tarkastuksessa. Lääkärin toteamaa lumisokeutta hoidetaan esimerkiksi antibioottisalvalla, jonka tehtävänä on helpottaa oireita. Vaurioitunut silmä voidaan myös peittää muutamaksi päiväksi.

Lähde: Instrumentarium Kuvitus: Moottorin arkisto, Antti Hentinen

Luetuimmat