sahkopolkupyora

Liikenne 23.6.2017

Sähköpyörän ostajan opas – koeaja ennen ostopäätöstä

Sähköavusteisten polkupyörämallien valikoima on kattava ja hintahaarukka lavea. Vaihtoehto löytyy jokaiselle.

Sähköavusteisten pyörien laventuneesta valikoimasta löytyy vaihtoehto jokseenkin jokaiseen tarpeeseen, olipa toiveissa vaivaton työmatkapyörä, maastokelpoinen kulkupeli tai trendikäs kaupunkikruiseri. Sähköavusteinen pyörä on ratkaisu moniin liikkumistarpeisiin. Mutta millainen pyörä sopisi juuri minulle?

Pitkälle pääsee, jos tunnistaa pyöräilytarpeensa. Ajaako vain silloin tällöin vai päivittäin? Onko tavoitteena kunnon kohottaminen vai leppoisa retkeily? Käyttääkö pyörää työmatkoilla vai asvalttiteiden ulkopuolella?

Hintahaarukka on lavea

Sähköavusteisten pyörien hintahaarukka on laaja: noin 700 eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Eniten tarjontaa ja paras hinta-laatusuhde on hintaluokassa 2 000–4 000 euroa.

Halpapyörien akun kestossa ja huoltopalveluiden saatavuudessa voi olla toivomisen varaa. Halpamallit voivat myös olla raskaita poljettavia akun tyhjentyessä. Kalliimmissa pyörissä on hienostuneempi momentintunnistava tehonsäätöjärjestelmä, mikä säästää akkua. Laadukas akku kestää satoja latauskertoja. Akun uusiminen maksaa useita satoja euroja.

Mitä edullisempi pyörä, sen edullisemmat ovat sen komponentit kuten jarrut, runko, vanteet ja vaihteistot. Kaupunkipyörissä on yleensä 7–8-vaihdetta ja helppokäyttöinen napavaihde. Retki-, hybridi- ja maastopyörissä on useimmiten ketjuvaihteet ja 10–24 vaihdetta.

Eroja ajotuntumassa ja laadussa

Koeajo on aivan ehdoton ennen ostopäätöstä, jotta esimerkiksi voi varmistua siitä, että pyörän säätövarat riittävät hyvään ajoasentoon. Sähköpyörissä on tarjolla tyypillisesti 5–7 erilaista runkokokoa.

Myös jarrujen toiminta tulee koetella. Eikä takuun keston uteleminen ole sekään tyhmää.

Pyörämallien ajotuntumassa on eroja, jotka voi havaita vain itse kokeilemalla. Saman näköisistä pyöristä toinen voi olla jämäkkä ajettava, toinen rauhaton tuttavuus. Sähkömoottori voi sijaita etu- tai takanavassa tai keskiössä. Etunavan sähkömoottori tekee pyörän ohjauksesta täristävän ja se rasittaa pyörän heikointa kohtaa, etuhaarukkaa. Edullisimmissa pyörissä ei ole mukavuutta lisäävää joustohaarukkaa.

Älä unohda näitä!

Tarjolla on monen merkkisiä sähköavusteisia polkupyöriä. Kotimaista suunnittelua tai valmistusta arvostavan kannattaa selvittää, täyttääkö pohdinnassa oleva pyörä nämä toiveet.

Esimerkiksi Helkaman mallistossa on toistakymmentä sähköpyörämallia, Tähtipyörällä ja Soliferilla on kumpaisellakin yksi sähköpyörämalli.

Kunkkuja ylämäissä

Sähköavusteiset pyörät ovat mukavia – etenkin ylämäissä ja vastatuulessa, joissa sähkövoima avittaa kipuamista.

Ja jos laiskottaa, voi matkavauhdiksi annostella sen mihin asti avustuskin toimii eli 25 km/h -nopeuteen asti. Tätä rivakampi eteneminen vaatii lihasvoimia. Sähköavustus saa toimia vain polkimia poljettaessa.

Toiveissa jouheasti avustava

Merkitsevää on myös akun kyvyt ja sähkömoottorin teho. Vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota sähköavustuksen säätömahdollisuuksiin, akun kestoon sekä huollon ja varaosion saatavuuteen. Fiksun nykyaikaisen sähköpyörän momentintunnistin mittaa poljinvoimaa, ja annostelee sähkövoimaa käyttöön hienovaraisesti, ilman polkijaa yllättäviä tehopurskauksia.

Jouhevasti, viiveittä ja vienosti vinkuva sähkömoottori tekee matkanteosta juhlaa, äänekkäämpi ja kulmikkaasti voimaa tarjoava pyörä alkaa ajan oloon rassata.

Voiko toimintamatkaan luottaa?

Kuinka pitkä on akun suoma toimintamatka kilometreinä? Hyvä kysymys, johon ei oikein saa yksiselitteistä vastausta – saatikka, että tiedot olisivat vertailukelpoisia eri pyörämerkkien ja -mallien välillä. Valmistajien optimaalisissa olosuhteissa kuten sisähalleissa ajetut testit kun eivät vastaa pyörän arkikäyttöä.

Esimerkiksi Electrobike-myymälä kertoo asiakkailleen, että jos pyörässä on 400 wattitunnin (Wh) akku, on sähköavusteista ajoa odotettavissa 50–120 kilometrin verran. Ja jos pyörässä on kookkaampi 500 wattitunnin akku, kasvaa toimintamatka 65–140 kilometriin.

Kuulostaa tervejärkiseltä arviolta, josta on riisuttu ostajan pään sekoittava hehkutus.

Kiinnostus viriämässä

Uusia polkupyöriä myydään Suomessa vuosittain noin 300 000 kappaletta, joista sähköavusteisia on vain muutama tuhat. Kiinnostus on kuitenkin viriämässä. Siihen on useita syitä kuten alentuneet hinnat, entistä laajempi mallitarjonta, kehittyneet sähkömoottorit ja akut – ja myös väestön ikääntyminen. Monelle ikäihmiselle sähköpyöräily voi olla juuri se oikea liikkumistapa.

Suomeen sähköavusteiset pyörät tulivat vuonna 2008, mutta niiden myynti ei lähtenyt lentoon. Sähköpyörät ovat olleet suosittuja esimerkiksi Hollannissa ja Saksassa jo vuosikymmeniä. Ruotsissa sähköpyörien myynti kasvoi 34 prosenttia vuonna 2016.

Osta Suomesta ja erikoisliikkeestä!

Ulkomailta netin kautta pyörän ostava ottaa riskin, sillä ongelmien ilmaantuessa takuu-, huolto- ja korvausasiat voivat olla mahdottomia selvitettäviksi. Sähköavusteinen pyörä kannattaa hankkia alan erikoisliikkeestä, joka tarjoaa asiantuntevan palvelun, tunnetut ja laadukkaat merkit, hyvät koeajomahdollisuudet sekä kunnollisen huolto- ja varaosapalvelun.

Valojen jälkiasennus hankalaa

Valot ovat yleistyneet vakiovarusteena, mutta monesta sähköavusteisesta pyörämallista ne yhä puuttuvat. Energiaa säästävien led-valojen yleistyessä voisi toivoa, että pyörän akkuun kytketyt tehokkaat led-valot tulisivat katukäyttöisten sähköpyörien vakiovarusteiksi. Valojen jälkiasennus voi olla hankalaa.

Taustapeilin asennus voi olla vaikeaa, sillä ohjaustangossa on tavallista pyörää vähemmän tilaa peilin kiinnitykselle tehonsäätövipujen vuoksi. Hyvä peili on oivallinen turvavaruste.

Aloita sähköpyöräily koeajosta

Vantaan Tammiston Electrobike on sähköpyöriin erikoistunut myymälä, jonka tarjonta on kattava.

– Kaikille löytyy pyörä, Electrobiken huoltopäällikkö ja yrittäjä Jimi Jokinen vakuuttaa – yhdellä poikkeuksella. Halpismallistoa ei tarjonnasta löydy.

Electrobike antaa myymilleen pyörille kahden vuoden takuun. Jatkossa Electrobike aikoo mahdollistaa myös sähköpyörän vuokraamisen.

– Vuokraaminen on vakavasti ostoaikeissa olevalle asiakkaalle riskitön tapa tutustua pyörään kattavasti, sillä hyvitämme vuokrahinnan kaupan syntyessä.

Lue myös:

Sähköpyörä, sähköavusteinen polkupyörä, mitä ne ovat?

Jaa artikkeli